Portu

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Nettopeer 6. 2. 2025 09:48

Odpověď poslali mailem.

"Vzhledem k tomu, že výše objednávek výrazně přesáhla plánovaný objem, došlo ke krácení objednávek. Více informací v tiskové zprávě společnosti DOOSAN Škoda Power."
Nabízím 100 USD za registraci na Etoro přes můj registrační link (5 volných míst) -> SZ
Nettopeer
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 2. 2025 09:51

@M1d4s:
To vůbec nesouvisí s Portu, u jiných účastníků IPO bys dopadl stejně, asi ses ještě žádného IPO neúčastnil, viď? Na cenové hladině 240 Kč byl prostě obří zájem, třikrát větší než upisovací objem. Naopak na vyšší cenové hladině byl zájem více vlažný, že by tak nedošlo k úpisu celého objemu, proto byla zvolena hladina 240 Kč a objednávky poměrově kráceny tak, aby se upsalo vše za jednotnou cenu, což je zcela běžný IPO postup. A Doosan Škoda Power už se ode dneška obchoduje na burze, aktuálně za 274 Kč, takže jde minimálně teď ty první dny o žádaný titul.
Mimochodem, pokud používáš projekt Portu Gallery, tam tam když je něco cenného a žádaného (třeba sud irské whiskey), tak v té první čtvrthodině úpisu, kdy zájemci udávají za kolik by chtěli koupit, také mnohdy dojde k přeupsání emise. No a když je nabízena Gallery emise (třeba ten sud) za milion Kč, ale zájemci v první čtvrthodině projevili zájem za dva miliony, každý dostane logicky polovinu toho, kolik chtěl (pokud je zájem menší, úpis běží dál, v Gallery typicky až měsíc). Princip akciového IPO je podobný, i zde se při větším zájmu krátí kusy.
Naposledy upravil minarjo dne 6. 2. 2025 10:00, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 6. 2. 2025 10:00

M1d4s píše:Bravo Portu, koupili jste mi jenom 1/3 akcií Doosan. Proč?

To je fakt reakce hodná...
Naopak velký dík miranjovi za ten tip na OpPORTUnity, kde se neplatil žádný poplatek za nákup. To, že se to 100% neuspokojí muselo být všem jasné a tady díky jeho radě pak právě člověk nemusí lamentovat nad poplatkem jen za dílčí uspokojení. Takže ještě jednou velké díky miranjovi za jeho tip :tleskani
Naposledy upravil tulum dne 6. 2. 2025 10:47, celkově upraveno 2
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod meme1255 6. 2. 2025 10:09

Přidávám se k poděkování za připomenutí možnosti využít Portu. :)
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vtde295 6. 2. 2025 11:15

Ja to tedy kupoval pres Fio, protoze jsem tento titul nechtel mit jako jediny vedeny oddelene od stavajiciho portfolia, ktere mam na Fio. Ze dojde na kraceni jsem cekal, ale ze se bude kratit takto hodne, to ne, vedet to dopredu... O velkem zajmu svedci i aktualni jiz zobchodovany objem (nyni skoro 100m).
vtde295
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M1d4s 6. 2. 2025 12:25

Ano, neúčastnil a mail spadl do spamu. Že 100% nebude mi bylo jasné, ale takto málo... No nic, chybami se člověk učí.
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M1d4s 10. 2. 2025 21:43

Tak rozdíl 1,4% (33% vs 34,4%) a portu provádí odprodej KB akcií. To fakt chci, když se čeká rekordní dividenda.
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod meme1255 10. 2. 2025 22:40

Coco?
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 11. 2. 2025 01:40

Opportunity je dobra část Portu, když vydávají dluhopisy podobně jako u IPO není tam poplatek. Kupoval jsem pres ne před lety Direct pojišťovnu. Ty dva tisíce napr u JT jsou poněkud otravne. Jen skoda, ze toho pres Opportunity nedělají víc.

Portu Gallery sleduji jen ze zájmu, ciste ze zvědavosti jaké sběratelské předměty či umělecké předměty mají cenu (zaujaly mě třeba poštovní známky)
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 2. 2025 10:12

@M1d4s:
Jelikož české akcie jsou pouze ve vlastní Strategii, kde lze automatické rebalancování vypnout (narozdíl od Portfolia 1-10, kde je povinnou součástí, protože tam složení sestavuje Portu a ne klient), tak na co si to vlastně stěžuješ? Portu dělá přesně to, co sis u té Strategie nastavil, tedy rebalancovat na nastavená procenta! Pokud ti toto chování vadí, i když sis ho tak sám udělal, proveď jednoduše editaci Strategie - tlačítko "Upravit investici" přímo u té otevřené Strategie, tam políčko Automatické rebalancování vypni a ulož to. Pak máš, když by se ti odchylka od tvých procent už zdála velká, kdykoliv možnost udělat rebalancování jednorázové, manuálně přes "Rebalancovat" přímo u Strategie.
Jinak obecně - automatické rebalancování se spustí (může spustit) v situaci, kdy odchylka některého titulu od nastaveného podílu se odchýlí o víc jak 2-3%. No a 2-3% z 33% (tvůj podíl KB v dané Strategii jak uvádíš) je 0,66-0,99%, což jak sám píšeš překročeno bylo (píšeš že se KB nadvážila o 1,4% vůči celku Strategie), takže se to spustilo správně. A opakuji, vypnout auto rebalancování je snadné.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod M1d4s 11. 2. 2025 12:29

Jenže já mám automatickou rebalanci ve stavu: VYPNUTO. A v tomto stavu už je nějaký ten pátek.
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 2. 2025 18:12

Pak se ještě rebalancování dělá novým přitečením peněz do hotovostní složky (vklad, příchozí dividenda) dané strategie, kdy se automaticky přednostně nakoupí nadvážené tituly tak, aby nový vklad opět automaticky balancování zajistil. Nedošlo tedy k tvému snížení podílu akcií KB tímto způsobem? Takto by to nebylo prodejem nějakých ks, ale jen menším či žádným nákupem z nového vkladu či příchozí dividendy. Prodejem kusů se rebalancování fakt dělá jen buď automatické, nebo ručně zadané (se může i stát, že někdo na odkaz Rebalancování klepne omylem aniž by si všiml, i tím by k tomu mohlo dojít).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod M1d4s 11. 2. 2025 21:35

Poslední nákupy se realizovaly 3.2.,takže toho dne odpovídal aktuální stav nastaveným %. Od té doby jsem nic nevkládal. 5.2. se odečetl správcovský poplatek (pár korun). No a 10.2. odprodej. A v tomto období akcie KB posílily o 100 Kč (tj. více než 10%). A dnes už je to okolo 1000 za akcii. Mám obavu, aby se to zítra neopakovalo. Je mi jasné, že to jde eliminovat pravidelnými týdenními vklady (což mám i v plánu). Ale na druhou stranu, co se bude dít po ex-date, to zase bude brutální pokles. Odprodá se něco jiného, aby se dokoupily akcie KB?
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fijosh 11. 2. 2025 21:40

Spekulováním tady na fóru si moc nepomůžeš... Napsal jsi na podporu? Pokud ano, co ti řekli? Pokud ne, na co čekáš?
Jestli tam skutečně mají chybu a spouští se jim rebalance i když nemá, tak to musíš řešit především s nima, jinak se to samo neopraví.. :)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod luky002 11. 2. 2025 23:41

Ahoj,
chci si potvrdit správné vyplnění daňového přiznání.
Z daňového výpisu Portu musím dodanit úroky, které přesáhly 20kKč, což budu pochopitelně udávat do DP. Ale co mě zajímá, dílčí základ daně dle paragrafu 10 za prodej akcií mi tam vychází okolo 200Kč (to jsou ty automatické rebalance portfólia). Předpokládám, že těch 200Kč za akcie do DP nemusím udávat. Nejsem si ale jist :-), když budu udávat ty úroky, zda by se pak nemělo udávat vše ostatní (akcie) i když nepřesáhlo 100kKč.

Díky
luky002
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka