Portu

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod andreasbaader 11. 1. 2024 08:12

Dotaz.
Jsem řekněme v oblasti investování neznalý. Podle všeho je investování lepší, než dávat peníze na nějaký spořící/terminovaný účet. Rád bych někam měsíčně odkládal dlouhodobě dorbné. Řekněmě 1500 Kč a nechal je tam x let ležet. Má pro mě smysl si na Portu založit nějaký účet a pokud ano, tak který z jejich nabídky? Díky za info.
andreasbaader
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavels84 11. 1. 2024 08:45

Začni tím, že si zde na foru v sekci Investování prostuduješ vlákna, která se týkají dlouhodobého investičního produktu (DIP).
pavels84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 11. 1. 2024 09:32

andreasbaader píše:Dotaz.
Jsem řekněme v oblasti investování neznalý. Podle všeho je investování lepší, než dávat peníze na nějaký spořící/terminovaný účet. Rád bych někam měsíčně odkládal dlouhodobě dorbné. Řekněmě 1500 Kč a nechal je tam x let ležet. Má pro mě smysl si na Portu založit nějaký účet a pokud ano, tak který z jejich nabídky? Díky za info.

Podle mě ano. Vhodné portfolio vám vyjde z investičního dotazníku.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Jenda_ 11. 1. 2024 10:09

Mě odrazuje ten 1% roční poplatek. U těchto nižších částek to nebude v absolutní hodnotě tolik, ale i tak to dlouhodobě může dělat dohromady (nízké) desetitisíce. Zvážil bych proto nějakého „skutečného“ brokera co poplatky buď nemá, nebo má výrazně nižší (aktuálně jsou na českém trhu asi favorité XTB a Degiro). Na tomto brokerovi následně koupit obecné akumulační ETF - VWCE, IWDA.
Jenda_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 1. 2024 10:46

Právě proto zvaž DIP, viz výše, kde je poplatek 0,5% p.a. tedy poloviční :). Ale jde to produkt na více let (minimálně 10 a minimálně do roku kdy ti bude 60), zase ale lze odečíst ze základu daně až 48 tisíc ročně. Jinak jsou možnosti investic zcela stejné jako v základním Portu mimo režim DIP.
Jinak ano, nejen Portu, ale obecně všechny Robo-advisory platformy jsou o něco dražší než investice přímo u brokera, ale zase o dost jednodušší - vytvoříš jejich Portfolio či vlastní Strategii, dostaneš variabilní symbol a už pravidelně investuješ trvalým příkazem (podobně jako u podílových fondů bank, ale v případě akciových investic minimálně 3x levněji než u těch fondů). Broker je v dlouhodobém horizontu ještě levnější, ale náročnější na znalosti a takto automaticky příkazem to umí málokterý (co vím, tak např. XTB přes Investiční plány a Patria přes Pravidelné investice). U mnohých jiných třeba nejde kupovat frakce akcií/ETF, takže celé kusy mohou vyžadovat více Kč (a hlavně nejde kupovat také snadno jednoduchým trvalým příkazem stejné částky, obchod uvnitř už musí být manuální dle zůstatku/ceny ks).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Petr xl 11. 1. 2024 12:22

Já to před vánoci řešil také, Portu jsem si založil dříve ale nakonec jsem jej vybral a u Degiro nakoupil ETF napřímo. Portu ale nechávám a založím 2 x dětské portfolio ( opravdu pro děti ) se správním poplatkem 0,25%, právě z důvodů jednoduché obsluhy. K dětským portfoliím lze povolit i plná práva pro přístup druhé osoby.
Petr xl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 11. 1. 2024 13:00

Jen nezapomeň brát v potaz, že peníze na dětském účtu patří oficiálně dítěti a rodič s nimi v některých případech nemůže jen tak nakládat. A ve věku 18 let ztrácí rodič přístup k dětskému účtu (následně mu dítě musí přístup povolit) a dítě s investovanými penězi může nakládat, jak se mu zamane (klidně je všechny vybrat a utratit).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod mimous 11. 1. 2024 13:13

Stejně tak v případě úmrtí rodiče peníze nepřecházejí do dědictví, při rozvodu nejsou součástí vypořádání a v případě exekucí rodičů jsou taky mimo.
Má to své plusy a minusy. Pokud rodič nedokáže potomkovi během let investování vysvětlit, k čemu ty peníze má, tak to není úplně chyba toho dítěte, že je po osmnáctinách rozpráší třeba za ojeté Báwo.
Prostě ta investice přímo na dítě má svoje výhody i nevýhody a je na zvážení každého, jak se rozhodne.

Za mě je Portu ideál pro lidi, co se nechtějí starat. Tam bych to nesrovnával s nákupy u brokera, ale spíš s fondy v bankách, které běžně taky člověk jen krmí trvalým příkazem a nestará se o to, co se tam děje.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr xl 11. 1. 2024 15:49

Portu myslím opravdu pro děti ( aktuálně 7 a 11let ) a z hlediska toho jak s tím naloží už musím vsázet na to jak je vychovám � Nicméně si myslím že jako zákonný zástupce peníze před dovršením plnoletosti muzes vybrat. Už jsme tak rušili dětská stavební spoření když jsme potřebovali cash na pozemek. Ale je to myšleno pro ně
Petr xl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 11. 1. 2024 17:35

Vybrat ty peníze před 18. rokem dítěte budeš moci, ale může to být komplikovanější (budeš potřebovat například souhlas dítěte, souhlas druhého z manželů, souhlas opatrovnického soudu, ...).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod vtde295 9. 2. 2024 18:29

Dobrý den,
dovolujeme si vám oznámit, že v návaznosti na čtvrteční rozhodnutí České národní banky o snížení základní úrokové sazby z 6,75 % na 6,25 % dochází od dnešního dne, tj. od pátku 9. 2. 2024 ke snížení úročení hotovostní složky korunové Investiční rezervy o 0,5 procentního bodu. Úročená hotovost v Investiční rezervě bude nově úročena 5,75 % p.a.

Začnete vklady přesouvat? Asi poprvé vyzkouším, jak dlouho výběr potrvá.
Naposledy upravil vtde295 dne 9. 2. 2024 18:32, celkově upraveno 1
vtde295
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 9. 2. 2024 18:31

Tak investiční rezerva hned ode dneška za 5,75 %, reálně odpovídá spořáku za 5,47 %.

No pošlu to pryč, zjevně budou snižovat okamžitě, zatímco spořáky budou místy klesat pomaleji...
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod pulmann 9. 2. 2024 18:51

Ale zase se z toho neplatí daň 15 %. Nebo se mýlím ?
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 9. 2. 2024 19:09

No není tam srážková daň, takže se musí podávat přiznání a hrozí i 23% sazba.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod drummond 9. 2. 2024 20:58

Když si ohlídáš 20 tisícový limit připsaných úroků na peněžní části investiční rezervy ročně, daňové přiznání podávat nemusíš, a z té investiční části pokud to není větší než 100 tisíc, nebo splňuješ časový test, tak také nemusíš.
drummond
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka