Portu

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tmx643 10. 2. 2024 08:34

Ano, pokud nemám povinnost daňové přiznání podávat a měl jsem v Portu pod 300000 Kč, takže ty přijaté úroky byly dostatečně nízké, tak bych se mohl dani vyhnout, pokud bych už vůbec žádné další příjmy mimo zaměstnání neměl. To ale je něco dost jiného, než že se z toho daň neplatí. Zejména tady na fóru by vzhledem k investování a sosání bonusů od bank těch lidí bylo asi hodně málo.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod blackwork 10. 2. 2024 10:23

Nechápu jak se někomu mohlo vyplatit mít rezervu místo spořáku, jakože šly i najít stejný úroky, ty nervy když mám akcie atd. že se dostanu mimo osvobození. O hlídání limitů mi nemluvte, zažil jsem O2 a podobný nedobrovolný odkupy ...
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 10. 2. 2024 14:16

6,60 % je i po odečtení poplatku a toho, že je zainvestováno jen 99,5 % částky, stále nejvíc, kolik šlo mít. A vlastně i 6,50 %, protože to bylo bez limitu.
Jde o vklad, ne fond. Takže s osvobozením akcií do 100000 Kč opatrná investiční rezerva nijak nesouvisí.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod milanBrno 12. 2. 2024 11:10

tmx643 píše:Tak investiční rezerva hned ode dneška za 5,75 %, reálně odpovídá spořáku za 5,47 %.

No pošlu to pryč, zjevně budou snižovat okamžitě, zatímco spořáky budou místy klesat pomaleji...

A na tohle jsi prosim prisel jak!?
Mne to vychazi, ze Portu rezerva je lepsi nez jakykoliv (nejlepsi) sporak v bance (5,5% vs. 5,2%)
Telekomunikace: Neomezene volani a sms + 15GB za 500kc/mes
FinTech: za vyuziti meho doporuceni nabizim odmenu (Revolut , SkipPay , Twisto , Curve , Plutus , Portu , RONDA , RB , CS , Indigo , Coinmate , Anycoin , Trading212 , XTB atp)
Zabava: MAX za 50kc
milanBrno
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 2. 2024 11:12

5,75 * 0,995 - 0,25 = 5,47125
To je hrubý úrok. Jak jsem tu psal výš, opravdu to nemám tak, že bych shodou náhod měl veškeré příjmy mimo zaměstnání do 20000 Kč (včetně těchto úroků a veškerých bankovních bonusů), takže nemusel podávat daňové přiznání a tak to nemusel danit.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod vtde295 15. 2. 2024 16:53

Když na Portu vznikl v r. 2022 produkt investiční rezervy (v opatrné variantě, pouze úročené), vzpomínám si, že zde (nebo možná na jiném fóru) byla diskuze ohledně toho, zda na něj lze pohlížet úplně stejně tak, jakoby se jednalo o spořicí účet v bance. A to z toho důvodu, že se sice jedná o bankovní vklad, avšak realizovaný přes obchodníka s CP.

Nejsou už v tomto žádné pochybnosti? Tedy ze výběry peněz z tohoto produktu nejsou nijak spojeny s limity ohledně prodeje CP (100 tis.), a je to jako výběr peněz ze spořicího účtu v bance? Varianta, že by se na to mělo pohlížet obdobně jako na nakládání s CP apod. je přece blbost, ne? A platí to, co jsem psal výše.

Samozřejmě skutečnost, že jsou úroky připisovány v hrubé výši, nezdaněné, a příp. povinnosti z toho plynoucí jsou jasné...
vtde295
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 15. 2. 2024 17:10

Podle mě to jsou úroky. Čili příjem dle § 8.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vtde295 16. 2. 2024 19:09

Připisované úroky a související limit 20 tis. je z hl. daňové povinnosti zřejmý. Měl jsem na mysli situaci, kdy budu mít např. 200 tis. Kč na Portu rezervě, v opatrné variantě, a v případě, že se celou tuto částku rozhodnu vybrat, tak se na takový výběr přihlíží stejně jako bych vybral peníze z bankovního spoř. účtu a ne jinak. Souhlasí to takto, že?

Před časem jsem totiž četl diskuzi, kde do tohoto někdo vnášel pochybnosti v tom smyslu, že je to snad jakoby se vložením peněz do Portu inv. rezervy (opatrné) tyto peníze "zainvestovali".
vtde295
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 16. 2. 2024 21:10

"Zainvestovali" to je pojem jak noha. Stačí si otevřít zákon a člověk zjistí, že je to konina.
příjmy z úplatného převodu cenných papírů, pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období částku 100000 Kč, a příjem z podílů připadajících na podílové listy při zrušení podílového fondu, pokud výše tohoto příjmu nepřesáhne 100000 Kč

Je to cenný papír? Ne
Je to podíl připadající na podílové listy při zrušení podílového fondu? Ne
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hero101 17. 2. 2024 07:52

Jak daním výnosy z Investiční rezervy?
Úroky za úročenou hotovost jsou připisovány v hrubé výši a dle Zákona o daních z příjmů se jakožto příjmy spadající pod § 8 daní standardně sazbou 15 % (resp. 23 %). Za určité situace ale mohou být připsané úroky od daně osvobozeny. V případě, že součet vašich příjmů z § 7 – § 10 Zákona (kam spadají kromě úroků také dividendy nebo např. příjmy z nájmu či samostatně výdělečné činnosti) nepřesáhne za zdaňovací období 20 000 Kč, je takový příjem osvobozený a nemusí se do přiznání uvádět – tedy ani danit.

Pro ETF instrumenty v Investiční rezervě platí stejná pravidla jako u ostatních služeb Portu. Při jejich prodeji jsou příjmy z prodeje cenných papírů dle Zákona o daních z příjmů zdaňovány platnou sazbou (15 %, resp. 23 %). Příjmy z prodeje cenných papírů jsou od daně osvobozeny, pokud za zdaňovací období nepřesáhnou 100 000 Kč nebo pokud jste dané cenné papíry drželi déle než 3 roky. V případě výběru nebo převodu prostředků z Investiční rezervy se za prodej cenných papírů považuje pouze prodej ETF instrumentů (tedy cca 15 % hodnoty), výběr úročené hotovosti za prodej cenných papírů považován není.
hero101
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 2. 2024 09:17

Ten druhý odstavec se týká ale jen té druhé, Odvážnější investiční rezervy, která v sobě obsahuje i pár procent akciové a dluhopisové ETF složky (Portu má jak známo dva druhy Investiční rezervy, Opatrnější a Odvážnější). Ano, tam by to bylo složitější, ETF složky je třeba myšlenkově oddělit a to jsou investice do cenných papírů. Myslím si ale, že:
1) většina využívá tu Opatrnější Investiční rezervu, tedy čistě spořící, ten mix s ETF v Odvážnější mi moc nedává smysl, to mohu mít ty ETF prvky zvlášť v jejich Portfoliu či vlastní Portu Strategii
2) není třeba si u Portu toto ručně evidovat atd., roční daňový PDF výpis Portu je precizně zpracovaný a složky danění (i s přesným určením, kam do daňového přiznání do kterého políčka patří, pokud překročily příslušnou hranici) jsou tam hezky rozepsány. Tedy i kdo by měl tu mixovanou Investiční rezervu s ETF, nemusí si to rozdělit sám ručně, Portu mu to hezky udělá. Ale je třeba na to myslet, že úrokové výnosy se týkají jen té spořící složky Investiční rezervy na a kdo má tu Odvážnější, jsou tam dva druhy daně v jednom produktu (kapitálové příjmy z úroků spoření + případné prodeje cenných papírů za ta ETF).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hero101 17. 2. 2024 14:06

Že se týká druhý odstavec pouze odvážnější investiční rezervy samozřejmě není pravda, maximální podíl investiční složky v opatrnější investiční rezervě může být až 40%.
hero101
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 17. 2. 2024 14:12

Investiční složka v opatrnější rezervě nastupuje při úrocích pod 3,5 %
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 2. 2024 15:33

Vida, no já tu rezervu u Portu nepoužívám (na to mám spořící účty), u nich mám jen klasické + DIP pravidelné akciové ETF investice a něco málo z umění či alkoholu v části Portu Gallery či pár dluhopisů v Portu Opportunity. Tedy skutečnost, že může být rezerva takto strukturálně změněna, jsem neznal. Každopádně fakt, že u ročních daňových výpisů to má Portu hezky rozdělené a zpracované a člověk se s tím nemusí separovat a počítat sám, je rozhodně pravdivý.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod psimino 22. 2. 2024 18:28

Jak dlouho trvá u Portu ověření identity? Čekám od pondělí.
psimino
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka