Portu

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 2. 2025 01:43

Prodeje cenných papírů, pokud se objemem vešly pod 100 tisíc za daný rok, jsou osvobozené od daně z příjmů a v Přiznání proto nebudou, i když ho podávat musíš.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod luky002 12. 2. 2025 07:37

Díky
luky002
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vit spinka 17. 2. 2025 22:56

Tušíte někdo, za jaký kurz nakupuje/prodává Portu EURa? Tedy když já pošlu CZK a Portu nakoupí ETFka denominovaná v EUR. Jestli třeba Revolut nebo IBKR nemá lepší kurz, a tedy by bylo lepší mít Portu EURový účet.

A předpokládám správně, že na Portu CZK účet jde posílat/vybírat právě jen CZK a obdobně na Portu EUR účet zase jen EURa? Jinak ne? (Tedy že by tu směnu dělalo Portu za nějaký dobrý kurz, ne banka za obvyklý zlodějský)
vit spinka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 2. 2025 00:24

Portu používá forex kurz bez přirážky, tam se bát nemusíš, ty forex konverze jsou pak i vidět v historii obchodů. Právě za to (mimo jiné) platíš ten poplatek 0,5-1% p.a., forex kurz či třeba možnost měnového zajištění či rebalancování, to vše je v tomto poplatku. Revolut by tak byl na konverzi dražší, IBKR prakticky stejný (když neuvažujeme jejich poplatek za směnu).
A ano, buď máš u Portu korunový účet a pak jsou vklady a výběry v korunách, nebo tedy eurový a pak v eurech. Portu není broker, aby to klientům komplikovali měnovými konverzemi, je to Robo-advisory platforma a tam je vždy jednoduchost základ, jak v investování (nastavit a pak už ideálně trvalým příkazem automaticky měsíčně investovat), tak v měnách (jen jedna, vše v ostatních měnách se děje na pozadí za forex kurz).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 4. 3. 2025 04:04

https://magazin.portu.cz/menove-zajiste ... ezen-2025/

Takže i u těch nejkonzervativnějších portfolií nechají eliminovatelné riziko? (Nb. když úrokový diferenciál je pořád ještě ve prospěch zajištění, ne?!)

Nechápu. I když, pravda, nejsem a asi nebudu zákazník.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod saabik 4. 3. 2025 07:55

Výnos ze zajištění na 1Y pro eurczk je stále cca +1,1 %, u USD je to cca -0,9 %. Chápu první důvod. Že podle čnb i jejich análů bude koruna spíš mírně oslabovat. Ale nechápu ten snižující se úrokový diferenciál. Predikce kurzu je to oslabení, které více či méně odpovídá výnosu ze zajištění eurczk. Neznám detail portfolií, ale pokud tam mají dost denominovaných USD Bondů, zřejmě spoléhají na oslabení CZK. A neměli by náklad na zajištění. Na druhou stranu je pravda, že dlouhodobě postrádá měnové zajištění smysl.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 4. 3. 2025 10:23

Ta změna zajištění je dobrý příklad, proč do podobných finančních produktů vlézat/nevlézat. Poskytovatel má svůj poplatek jistý, takže se bude snažit hledat způsoby, jak snížit náklady a tak víc vydělat. To, že si to někdo pořídil (a platí) i kvůli měnovému zajištění, to už poskytovatele zajímat nemusí. Zábavné je to pak obhajovat investiční komisů a optimalizací, ještě to bývává vylepšování nebo sjednocování podmínek.

Jinak k aktuální situaci. Když se očekává dlouhodobě stabilní stav, tak bych očekával, že i náklady na zajištění budou mnohem nižší, než když se očekávají změny. A proto měnové zajištění dává dle mého názoru smysl - náklady nízké, situace stabilní, pak stačí jen drobná atomovka v Pobaltí a koruna hned vystartuje očekávaným směrem. Nějak mi za poslední měsíc nepřijde, že by se svět stával klidnější a předvídatelnější, a to včetně Ameriky.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 4. 3. 2025 13:03

To jako čekáš, že po atomovce v Pobaltí koruna raketově posílí jo?
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 5. 3. 2025 02:02

saabik píše:Výnos ze zajištění na 1Y … u USD je to cca -0,9 %
Pravda, o USD mě nenapadlo přemýšlet (a nedíval jsem se, co vlastně v tom portfoliu je).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rad68 11. 3. 2025 14:54

Výhledově zvažuju koupit něco na Portu Gallery, tak se chci zeptat na 3 věci, které ve FAQ nevidím.
1) -
2) -
3) Chápu, že když se tu věc někdo rozhodně koupit a většina vlastníků souhlasí, tak s tím nic nenadělám. Je tam aspoň nějaká ochrana hodnotová (např. že nabídnutá cena musí být aspoň ve výši původní investice+inflace) nebo časová (např. že to třeba první rok nikdo nekoupí), nebo prostě jen to posouzení komisí, která odfiltruje úplný nesmysly.

EDIT: V první otázce jsem se ptal jestli existuje časový test a sekundární trh a mezitím (asi jsem byl prvně nějak nasleplej) jsem zjistil, že ano (pod jménem Inzertní plocha).
Rad68
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rad68 18. 3. 2025 15:21

Zkusil jsem teď koupit kousek dukátu coby svou první investici na Portu Gallery, ale posledních pár dní - co se objevil obraz Warholy - tam už prakticky nic nepřibývá (aktuálně je 9 dní do konce a je upsáno 56 %). Kdo s tím máte zkušenost, stává se, že tam hodně lidí nalije peníze až těsně před koncem a tak to ještě vyjde, nebo už je to zabitý? (díval jsem se, že historicky tam jsou nějaký neupsaný věci).
Rad68
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wit.cz 18. 3. 2025 16:50

Spíš bych už nečekal větší zájem.
wit.cz
Přeborník

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 3. 2025 16:58

Pokud je v Gallery upsáno investory přes 50%, tak vždy zbytek odkoupí samotné Portu (Wood) přímo v okamžiku konce úpisu a ten úpis tedy proběhne. Nepamatuji že by to bylo jinak, to fakt jen při extra malém zájmu hluboko pod 50% do konce úpisu, to se mi tam stalo jen jednou a už dávno. Teď co prodloužili doby úpisů z týdne na měsíc, není to už snad nikdy. Takže v klidu můžeš investovat, neboj, bude upsáno, pokud jak píšeš je 9 dní před koncem už 56%.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 22. 3. 2025 01:00

Kontrolní otázka - myslíte, že je větší odrb poplatek 2% u aktivního fondu nebo 1% u pasivní strategie?
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 22. 3. 2025 09:11

To záleží na tom, jestli aktivní fond dokáže dlouhodobě porážet pasivní strategii.
intfo
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka