Portu

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod outlier 22. 3. 2025 11:14

Ano, to je jedna otázka. Ale druhá otázka je, jestli "pasivní" strategie dokáže porážet investování do jednoho širokého ETF. Vychází mi, že tohle může být vhodné, pokud žijete od výplaty k výplatě a pořád chcete každý měsíc investovat, ale i pak může být nějaký bezpoplatkový fintech broker výhodnější.

Investiční rezerva má úrok 3,35%, to je horší, než třeba spořicí účet u Partners, a ještě k tomu musíte řešit daňové přiznání.

Snažil jsem se to nastudovat, protože někomu v rodině to nutili v Airbank, ale zatím jsem nepřišel na to, k čemu to je vlastně dobré a jestli to vlastně není ještě absurdnější než nějaký investiční fond.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 22. 3. 2025 11:41

outlier píše:Kontrolní otázka - myslíte, že je větší odrb poplatek 2% u aktivního fondu nebo 1% u pasivní strategie?

Zajímavá otázka. Skoro bych si ale tipnul, že ta pasivní strategie může být nejen levnější, ale asi i bezpečnější (ono těch manažerů-géniú asi moc nebude). Samozřejmě lépe řešit pasivní strategii bez odrbu, k tomu není moc důvod, ale často vidím, že pokud někteří nezaplatí pořádné poplatky, tak nejsou spokojeni, protože to považují za neplnohodnotnou služby.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 22. 3. 2025 13:09

Souhlasím, že klasicke české "akciové" a "dynamické" fondy ve velkých bankách toho asi moc kreativního nevymyslí, stačí se podívat, co drží, to se od indexu moc neliší. Nějaké kreativnější fondy má třeba JT, ale Opportunity tam má 5 procent vstupní poplatek, což mi přijde už šílené, i když při dlouhodobém držení se to moc od těch ČSOB a spol lišit nebude.

Takže možná pro lidi, kteří se tím vůbec nechtějí zabývat je Portu menší zlo, ale nevím, jestli je to o tolik jednodušší než si u Fia nakoupit nějaké ETF na Xetře a nechat to tam bez poplatku ležet. Možná je hlavní bloker ta směna na EUR nebo USD. Nicméně zrovna Portu se opravdu zdá být úspěšné, možná ty prodejní kanály přes banky jako Airbank fungují dobře.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod xls 22. 3. 2025 13:46

Vyšší poplatky umožňují dávat víc peněz do marketingu, z toho je pak víc chycených zákazníků, které zase navýší objem poplatků. Když tam máš ETF 20 let, tak přijdeš o 20 %, zjednodušeně. A to se vyplatí!
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 22. 3. 2025 13:58

Jednak je Portu jednodušší a jednak nemá nákupní poplatek, takže nezaplatíš 200 když budeš chtít investovat 2000 měsíčně. Nesrovnávej to tak, že by všichni měli používat Fio a IB. Ale tak, že Portu může být lepší než spořící účet.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod outlier 22. 3. 2025 14:20

Tak třeba Trading212 má prakticky to samé bez poplatků, jen to není asi až tak jednoduché v korunách a otázka jak moc je to vhodná platforma pro dlouhodobé investice. Další to umí také.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vtde295 22. 3. 2025 14:31

outlier píše:Ano, to je jedna otázka. Ale druhá otázka je, jestli "pasivní" strategie dokáže porážet investování do jednoho širokého ETF. Vychází mi, že tohle může být vhodné, pokud žijete od výplaty k výplatě a pořád chcete každý měsíc investovat, ale i pak může být nějaký bezpoplatkový fintech broker výhodnější.

Investiční rezerva má úrok 3,35%, to je horší, než třeba spořicí účet u Partners, a ještě k tomu musíte řešit daňové přiznání.

Snažil jsem se to nastudovat, protože někomu v rodině to nutili v Airbank, ale zatím jsem nepřišel na to, k čemu to je vlastně dobré a jestli to vlastně není ještě absurdnější než nějaký investiční fond.

Ke zvýrazněnému: to obecně nemusí platit pro všechny, mohou být takoví, kteří u Portu mají investiční rezervu a naopak čerpají výhodu z toho, že jim Portu posílá úrok v hrubé výši, kteří oni nemají povinnost zdanit (za předpokladu, že se vejdou do příslušného limitu dle zákona).
vtde295
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mimous 22. 3. 2025 14:49

outlier píše:Tak třeba Trading212 má prakticky to samé bez poplatků, jen to není asi až tak jednoduché v korunách a otázka jak moc je to vhodná platforma pro dlouhodobé investice. Další to umí také.

Na pár drobných detailů. Portu tvrdí, že na jejich frakční řešení se vztahuje časový test. Stejně tak při řešení daní dostaneš od Portu dost podrobný výpis o vlastních transakcích, včetně rozdělení frakcí - co jsem kdy nakoupil/prodal, zda to spadá pod časový test. Dividendy to samý. Takže nákupy i od těch 500Kč na pohodu.
Výpis od T212 jsou takový...základní. Pořád lepší než to, co posílá XTB, ale na Portu to nemá. Tam vidím, že si platím nějakou službu.
Dál jsem nezaznamenal nikoho, kdo by měl problém s výběrem peněz z Portu. U T212 je to docela častá zábava ve fb skupinách. Vracení vkladů z karty na kartu (a co když už neexistuje?), dokládání zdrojů příjmu, když někdo využil jejich spoření pro větší částku atd. Ta Bulharko-Kyperská odnož, pod kterou spadáme mi nepřijde tak fajn, jako ta původní britská. Taky to vypadá, že to ta britská celkem sponzoruje, takže jsem zvědavej, jak dlouho jim to "zadarmo" vydrží.

Pořád tam vnímám rozdíl v tom, když se rozhodnu sám investovat přes Fio, XTB atd., že už trochu víc tuším, co mám dělat. Portu mi přijde jako takový dobrý mezistupeň mezi tím a bankovními fondy. Něco si za to vezmou, ale pro mě to není tak hrozné. Nežiju tak efektivně, aby zrovna tohle byl typ výdaje, který mě trápí. Navíc s jejich fixacemi a stupňováním poplatku podle objemu majetku pod správou, to pro dlouhodobé investování 1% nebude nikdy. Začneš na 0.6% ročně a čím víc tam nacpeš, tím míň platíš. Ale jo, vždycky to jde dělat levněji a efektivněji.
Jsem zvědavej na ten jejich brokerage projekt, který podle posledního videa odsouvají spíš až na další rok.

EDIT: Na to, že je vlastně celkem všude obhajuju, tam mám minimum investic, ale to primárně z toho důvodu, že mi chybí nabídka více produktů.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 22. 3. 2025 17:07

outlier píše:Takže možná pro lidi, kteří se tím vůbec nechtějí zabývat je Portu menší zlo, ale nevím, jestli je to o tolik jednodušší než si u Fia nakoupit nějaké ETF na Xetře a nechat to tam bez poplatku ležet.
Představ si, že někomu z rodiny, kdo o financích nic neví, chceš něco „zařídit“, a zkus napsat nějaký dokument o tom, co ten člověk přesně má každý měsíc udělat, aby ve Fiu nakoupil to ETF. Tady se přihlásit, tady kliknout na konverzi měn, na kalkulačce spočítat, kolik kusů ETF, zadat limitní příkaz podle současné ceny mínus pár procent, zkontrolovat, že to proběhlo … Já myslím, že je to víceméně neprůchozí.

S Portu tomu člověku nastavíš trvalý příkaz, a jednou za rok přepíšeš čísla z jejich dokumentu do daňového přiznání. Ano, něco to stojí, a pro své vlastní finance bys to procento p.a. rozhodně neplatil, ale pro toho druhého to má daleko větší šanci na úspěch, ne?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod wikingos 22. 3. 2025 17:38

Zdravím ve spolek ,myslím že pokud ten návod/popis napíšeš přesně a k němu vysvětlíš poplatky u portu a u Fio ,tak pokud má dotyčný základní školu + ,tak to pochopí ( ideální ukázat v tabulce po 5,10,15 let atd.)

Já jsem dělník a tzv. “Husakovo dítě “

Nakupuji 4-6 nákupu za rok za větší peníze +reinvestuji dividendy za čtvrtletí

Do Fio si pošlu dolary z Easy….. ( to mě zabere 5 minut)
Vím co chci koupit - přihlásím se - zadám příkaz a je to hotové za minutu .Nakupuji akci/etf když je otevřen trh ,dám nižší cenu než je aktuálně na trhu ,takže se mě příkaz vyplní hned -odhlásím se

Pokud dotyčnému nevadil špatný kurz u FIA ,vymění tam (i tak to bude lepší než u portu za 10 let)
Myslím že 5x za rok po 10 minut neni moc a měl by to zvládnout do 3 minut ,jeden nákup
wikingos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 3. 2025 18:03

wikingos píše:...Nakupuji akci/etf když je otevřen trh ,dám nižší cenu než je aktuálně na trhu ,takže se mě příkaz vyplní hned -odhlásím se...

Nemá být "vyšší"?

Jinak si myslím, že Portu obecně u lidí vyhrává dostupností a jednoduchostí a především jednoduchou možností "robotického" sestavení portfolia na základě dotazníku. Moje děti ho používají a pro osahání je to imho OK, rozhodně lepší než "bankovní" fondy. Předpokládám, že pak ve větších objemech využijí nějakého brokera a přímý nákup etf.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 22. 3. 2025 19:27

Mnozí mají problém i jen založit spořící účty a přesunout na ně peníze z běžných, nebo z pod polštáře... A to u toho není potřeba dělat složitější úvahu, nebo řešit třeba daňové přiznání.

Portu má výhodu v přehlednějším prostředí, v kurzech, v možnosti frakcí atd.
Mimochodem jakého brokera byste doporučili třeba 13 letému dítěti na první pokusy? Fio, nebo Patrie to za mne nebude. Portu, XTB by asi šlo. Možná bych ještě váhal nad IB s US akciemi.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wikingos 22. 3. 2025 19:30

Jo vyšší,psal jsem to z mobilu , cenu dávám když je na takovou co mě vyhovuje nebo tu co akceptuji ,mrknu kolik je : 16,56 a dam 16,70 a neřeším,vždy se to zrealizovalo
Jinak máš pravdu ,každému se líbí něco jiného , nebo vyhovuje , já si investuji svojí strategii a co vyhovuje mě,ti mladší mají výhodu že mají víc investičního času,zase ty poplatky za 30 roků můžou udělat raketu a je škoda si to nespočítat nebo nenajít něco výhodnějšího ( ono do investic vstupuje moc věcí, výběr investice ,broker,poplatky,měnové kejkle atd. )

Jo někdo ani spořák neudělá,my v práci ted využili akci u RB aKB za založení účtu ,někteří si o nás mysleli své,ale 6x500 a 3x 1000 to nikdo nedá zadarmo- nabízí se jestli lidí neví nebo nechtějí

-- 22. 3. 2025 18:40 --

Pro dítě asi je nejlepší u nás portu,ale já bych uvažoval ,pokud to jde o IB (samozřejmě musí umět aspoň krapet AJ

Já mám starší syny a ti mají xtb,Trading a jsou spokojení ,já po kolapsu Birdwingo ,jsem si založil ještě treiding 212 a docela spokojenost ,nakupuji to co by pro mě u fia bylo drahé nebo nešli zlomky
wikingos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 23. 3. 2025 10:25

Z těch použitelných jde ještě Degiro, jen to asi chce i AJ, ale to investování obecně.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 23. 3. 2025 22:31

Je fakt, že Trading212 na mě taky nepůsobí extra důvěryhodně, moc se mi nezdá, že ten jejich model může pokrývat náklady. Ale působí i v zemích, kde je solidní regulace, tak to snad není fraud. Banky žijící z poplatků taky asi přežily krizi líp než ty investiční. Ale jak docela by mě zajímalo, jestli ty Portu portfolia z 10 ETF jsou schopné porazit nějaký benchmark typu SPX nebo VTI. Přijdou mi trochu náhodné. Ale zase snad aspoň daně ze zisku zůstanou v Česku.
outlier
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka