outlier píše:Tak třeba Trading212 má prakticky to samé bez poplatků, jen to není asi až tak jednoduché v korunách a otázka jak moc je to vhodná platforma pro dlouhodobé investice. Další to umí také.
Na pár drobných detailů. Portu tvrdí, že na jejich frakční řešení se vztahuje časový test. Stejně tak při řešení daní dostaneš od Portu dost podrobný výpis o vlastních transakcích, včetně rozdělení frakcí - co jsem kdy nakoupil/prodal, zda to spadá pod časový test. Dividendy to samý. Takže nákupy i od těch 500Kč na pohodu.
Výpis od T212 jsou takový...základní. Pořád lepší než to, co posílá XTB, ale na Portu to nemá. Tam vidím, že si platím nějakou službu.
Dál jsem nezaznamenal nikoho, kdo by měl problém s výběrem peněz z Portu. U T212 je to docela častá zábava ve fb skupinách. Vracení vkladů z karty na kartu (a co když už neexistuje?), dokládání zdrojů příjmu, když někdo využil jejich spoření pro větší částku atd. Ta Bulharko-Kyperská odnož, pod kterou spadáme mi nepřijde tak fajn, jako ta původní britská. Taky to vypadá, že to ta britská celkem sponzoruje, takže jsem zvědavej, jak dlouho jim to "zadarmo" vydrží.
Pořád tam vnímám rozdíl v tom, když se rozhodnu sám investovat přes Fio, XTB atd., že už trochu víc tuším, co mám dělat. Portu mi přijde jako takový dobrý mezistupeň mezi tím a bankovními fondy. Něco si za to vezmou, ale pro mě to není tak hrozné. Nežiju tak efektivně, aby zrovna tohle byl typ výdaje, který mě trápí. Navíc s jejich fixacemi a stupňováním poplatku podle objemu majetku pod správou, to pro dlouhodobé investování 1% nebude nikdy. Začneš na 0.6% ročně a čím víc tam nacpeš, tím míň platíš. Ale jo, vždycky to jde dělat levněji a efektivněji.
Jsem zvědavej na ten jejich brokerage projekt, který podle posledního videa odsouvají spíš až na další rok.
EDIT: Na to, že je vlastně celkem všude obhajuju, tam mám minimum investic, ale to primárně z toho důvodu, že mi chybí nabídka více produktů.