Portu

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 23. 3. 2025 23:40

Portu portfolia vůbec nemají ambici benchmark překonávat, ne?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod slavo963 24. 3. 2025 09:26

outlier píše:Je fakt, že Trading212 na mě taky nepůsobí extra důvěryhodně, moc se mi nezdá, že ten jejich model může pokrývat náklady.

Nekde jsem cetl, ze tihle free brokeri(T212, Trading republic, XTB, atd...) generuji zisky z CFD a proto si muzou dovolit byt bez poplatku. Kdyby to nevychazelo, T212 neumozni nabijet CFD ucet kreditkami zdarma a bez limitu(jina statistika, 80% lidi na pakovych CFD platformach prodelava)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 24. 3. 2025 10:28

Tak je to podobné jako Revolut. Ale tyhle firmy chtějí hlavně rychle růst, momentální zisk je až tak nezajímá a konkurence je relativně veliká. Čekal bych, že do CFD dělá jen malá menšina klientů, ale možná se pletu. To, že firmy jako T212 mají poměrně velké úroky na volnou cash, taky může svědčit o problémech s cash flow.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vit spinka 27. 3. 2025 12:03

outlier píše:Ale jak docela by mě zajímalo, jestli ty Portu portfolia z 10 ETF jsou schopné porazit nějaký benchmark typu SPX nebo VTI. Přijdou mi trochu náhodné. Ale zase snad aspoň daně ze zisku zůstanou v Česku.

Já jsem si dělal srovnání Portu s benchmarkem MSCI All Country World (SPYY) + dluhopisy (EUNA) v příslušném poměru (Portu 10 je 100% akcií, Portu 8 je 80% akcií) a ty rozdíly jsou minimální. A dává to smysl, cílem Portu má být kopírovat trh, ne ho překonávat. A ETFka mají vybírat podle likvidity, daní, tracking error atd., ne nadvažovat země a sektory.
vit spinka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jenda_ 28. 3. 2025 23:27

fc70 píše:
outlier píše:a zkus napsat nějaký dokument o tom, co ten člověk přesně má každý měsíc udělat, aby ve Fiu nakoupil to ETF. Tady se přihlásit, tady kliknout na konverzi měn, na kalkulačce spočítat, kolik kusů ETF, zadat limitní příkaz podle současné ceny mínus pár procent, zkontrolovat, že to proběhlo

Pro zajímavost (chci mít přehled o alternativách, byť osobně mi Portu nic nenabízí):
  • Co se přepisuje do daňového přiznání? Slyšel jsem hororové storky, že Portu má defaultně zapnuté rebalancování, a pak ti prostě na konci roku část prodají a nakoupí něco jiného (rebalance) a napíšou ti "vznikla vám daňová povinnost, lol". (jde to prý vypnout, u nějaké konkurence Portu to prý vypnout ani nešlo)
  • Jaké má Portu kurzy když je používáš tímto způsobem? Tj. když máš nastaveno např. nakupování VWCE v EUR a pošleš tam koruny, je to středový, nějaké desetinky, nebo kolik?
  • Osobně jsem na Fio vždycky nakupoval za aktuální market cenu (tj. do políčka vůbec cenu nezadám), limit jsem nezadával. O co jsem přišel?
Jenda_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 29. 3. 2025 04:33

Market pokyny riskují, že najednou kotace zmizí nebo se nečekaně posunou. U likvidních titulů to v 99% případů není problém – a jednou za pár let někdo zobchoduje někde kolem 10 % od běžné ceny toho dne a strašně se diví.
fc70
Přeborník

Tento příspěvek byl odstraněn.
mikulaskovabohumila0

Odeslat příspěvekod outlier 29. 3. 2025 11:22

fc70 píše:Market pokyny riskují, že najednou kotace zmizí nebo se nečekaně posunou. U likvidních titulů to v 99% případů není problém – a jednou za pár let někdo zobchoduje někde kolem 10 % od běžné ceny toho dne a strašně se diví.

Risk je hlavně v tom, že se to na tu limitní cenu nemusí dostat a místo ušetření pár centů přijdeš o investiční příležitost...
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 29. 3. 2025 11:48

Nemusíš dávat pokyn, u kterého čekáš, že se hned nezobchoduje.

I limitní pokyn za cenu o 3% horší než aktuální tržní je povolený, skoro vždy funguje stejně jako market, a ve výjimečných případech ochrání.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod outlier 29. 3. 2025 12:50

No já obvykle dávám nákupní cenu trošku pod tím, co aktuálně vidím, většinou to vyjde, ale jednou jsem na to dost šeredně doplatil :)
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 13. 4. 2025 11:17

fc70 píše:https://magazin.portu.cz/menove-zajisteni-zmeny-u-rizikovych-profilu-1-3-brezen-2025/

Takže i u těch nejkonzervativnějších portfolií nechají eliminovatelné riziko?
Ze zpětného pohledu „skvěle“ načasované. Přesně 3. 3., kdy to oznámili, skončil relativně klidný kurz USD a od té doby -8 % za 40 dnů. jestli se dobře dívám, riziková třída 1 (podle dnešního složení) je exponovaná na USD z 66,1 %.

(Nemám vůbec žádnou představu, jak se bude kurz vyvíjet dál, a investiční horizont by většinou měl být delší než 40 dnů. Ale pokud někdo plánoval „za dva měsíce vše vybrat“ a přesunul investici do nejkonzervativnějšího prodávaného produktu, tohle rozhodnutí ho stálo 5 %.)
Naposledy upravil fc70 dne 13. 4. 2025 14:12, celkově upraveno 1
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod xls 13. 4. 2025 14:11

Já být šéfem Portu, tak bych byl v klidu, všechny peníze do marketingu a poplatečky se sypou dál. Jako (potenciální investor) bych si udělal taky své závěry, každé školení něco stojí a Portu tu není tak dlouho, aby se to nevyplatilo.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 26. 4. 2025 19:46

Jestli dobře čtu nedávné změny dokumentů (prý „nemají žádné negativní dopady“), ta jejich portfolia se mění ze zákonné služby obhospodařování portfolia na službu investiční poradenství.

Co z toho vyplývá pro klienty?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod TommasCZ 28. 4. 2025 20:50

Dobrý dotaz.
Jinak asi to souvisí s tou novinkou: "Součástí produktu Portfolia od Portu je služba automatizovaného investičního poradenství."

viz. https://magazin.portu.cz/predstavujeme- ... -moznosti/
TommasCZ
Návštěvník

Předchozí stránka