U toho brokera je jedno, proč by ho někdo tuneloval, jestli proto, aby se obohatil, nebo proto, aby kryl nějaký neúspěšný obchod nebo z úplně jiného důvodu. Podstatné je, že se to může státTady to já osobně rozlišuju, protože u tunelu zaměstnance/majitele je toto 0,0000001% šance, asi taková, že Vám někdo ukradne dům z katastru nebo vás nabourá opilý člověk. Prostě to je život, život=riziko už jen z principu. Takže zase, já osobně vylučuji, že by moje akcie prodal zaměstnanec/majitel/uklízečka brokera a pak ty peníze někde vybral a pak utekl na Kajmany. Fio ma zákl. kapitál 600 000 000+, úplně nevím jak by to tunelovali. Takhle dle mě nejde uvažovat, to bych nevytáhl paty z domu (viz výše).
ale co uznávám, tak riziko neschopnosti brokera splácet své závazky, tady samozřejmě je a již se to několikrát stalo. Takže tohoto se bojím, to ano. A proto sem myslel, resp. myslel že vím (a byl ujištěn ve Fiu, i Patrii, i kolegy co investují), že to oddělení majetku, či dokonce vlastní majetkový účet u CDCP je pojistka.
Např. Fio jako celá korporace může špatně půjčit peníze někomu. Stane se z toho nedobytná pohledávka a jelikož je jako banka zapákovaná jako prase (obecně u bank 1:10, vlastní kapital:cizí kapitál) tak máme okamžitě insolvenci. A teď mě zajímá, jestli Fio může hrábnout na akcie co spravuje. Nevím ani jestli to spadá pod Fio a.s. nebo se založila dceřiná právnické osoba, která se stará jen o toto. Nebo jestli jsou peníze u kustodiána. A je to pojištěno u nějaké pojišťovny/zájišťovny nad rámec těch 20tisíc eur jak píšete?
Bylo mě řečeno, že jde o oddělený majetek a při krachu Patrie (ptal jsem se na to u Patrie) se pro mě nic nemění.
Ještě teda jak sem psal, jsou dva typy účtů (zdroj cdcp):
1)
účet vlastníka - já jsem majitelem účtu (a i proto musím platit depozitáři další poplatky za vedení účtu)
2)
účet zákazníka - majitelem účtu je účastník (zde Fio), ale vlastník cenných papírů jsem já.
Fio mluví o hromadném/indivuálním účtu:
tady to dobře rozepisují např.:
https://www.fio.cz/akcie-investice/dals ... aster-ucethromadný je dle mého názoru ten účet zákazníka. Individuální je ten účet vlastníka.
I na tom hromadném, je to pořád odděleno majetkově. Jak velký rozdíl mezi individuálním a hromadným je z hlediska tunelování nevím, ale nějak selským rozumem mi přijde bezpečnější ten individuální.
cdcp mluví také o dvoustupňové evidenci CP:
1) centrální evidence vedená CDCP
2) evidence navazující a ta je vedena účastníky (tj. Fio, Patria, a jiné)
Tady se přiznám, nevím vůbec, o co jde, a co je bezpečnější.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).