Dlouhodobá pravidelná investice do ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Pan.Stepan 2. 6. 2019 11:41

Rozlišil bych 1 % při nákupu vs. roční náklad:
1) Degiro nabízí seznam ETF, do kterých je možné investovat bez poplatků. Zároveň pokud se zvolí základní účet, tak se neplatí poplatek za "custody". Konverze měny je za 0,1 %, ale CZK/EUR je zdarma. Jediným reálným nákladem je tak poplatek za burzu 2,5 € ročně. Takže při investicích v řádech tisíců korun se pod 1 % za nákup (a samozřejmě i roční poplatek) lze úplně v pohodě dostat. Kdybych chtěl větší výběr ETF a neomezovat se jenom na ty, co jsou při nákupu zdarma, tak na Xetra je poplatek od 2 €, což je dobrá cena.
2) Lynx mě osobně přijde vhodnější pro "pokročilejší" obchodování :-) kdy kombinujete třeba ETF a akcie, přičemž využíváte DRIP/SCRIP program (místo peněz z dividendy dostanu nové akcie). Degiro korporátní akce sice taky umí, ale to se pak poplatkově dostáváte úplně jinam. Lynx je o něco dražší (v EU obchody typicky od 5-6 €), ale u větších objemů 1000+ € to není takový rozdíl. Na pravidelné investování menších částech každý měsíc to není. Nákladově se pod 1 % lze dostat taky.
3) Portu je vhodné pro někoho, kdo se o to nechce starat sám a jen pravidelně posílá peníze. Pro lidi, který tomu nechtějí věnovat moc času, tak je to asi dobrá varianta a za cenu 1 % ročně z aktiv asi odpovídající servis (kurzové převody, zajištění do koruny, rebalanc portfólia, atd.). Drobnou nevýhodou je, že zatím jsou veškerá ETF distribuční (vyplácí dividendy), což investora obírá o část zisku díky daním.

Je potřeba si položit otázku, jestli hledám brokera (Degiro, Lynx) nebo chci investovat a nechci to moc řešit (Portu). Jak ve variantě 1 a 2 se dostanu na nižší náklady (a vyšší výnos, díky možnosti volby akumulačního ETF), ale bude za tím trocha práce.

Ani varianta 1, ani varianta 2 neumožňuje smysluplně investovat do českých akcií. Degiro to drží na sběrném účtu a díky tomu se to zdaňuje 35 % jako pro nerezidenta a Lynx obchodování českých akcií neumožňuje (možná přes CFD).
Pan.Stepan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vejnis 3. 6. 2019 18:49

Jak jsem psal, řeším problematiku investice fixně dané částky v její plné výšy do nějakého instrumentu (etf, akcie) - což znamená frakce. Nicméně v EU se mi takového brokera nepodařilo najít, třeba měl někdo větší štěstí?

@JPT666, zajímavá strategie, díky za tip, mrknu se na to :)

@Pan.Stepan, tyto otázky mám samozřejmě již plně zodpovězeny :) Své finance chci mít 100% pod kontrolou, tudíž Portu nepřipadá v úvahu. Degiro účet custody mám již nekolik let, do teď spíše "na hraní" nicméně vidím to na výběr pár jejich etf zdarma a začnu zde dlouhodbě. Frakce bohužel neumožňují a k do ví zda někdy budou (i když to už rok a půl deklarují).
Dále mám účet i u InteractiveBrokers, ale k jiným účelům, ten se díky inactivityfee (u Lynx se neplatí) moc nevyplatí.
České akcie nevyhledávám
vejnis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kolem.jdouci 3. 6. 2019 19:13

Asi jsem měl více štěstí nebo lépe hledal... Třeba taková domácí Patria, tam lze pravidelně nakupovat frakce, vždy 15. v měsíci můžeš pravidelně investovat do vybraných ETF, poplatek za nákup je 0,8%. Akorát je lepší nastavit si investici v EUR, protože mají poplatek za konverzi 1,5%.
Kolem.jdouci
Nadšenec

Odeslat příspěvekod paty07 3. 6. 2019 23:50

vejnis píše:Jak jsem psal, řeším problematiku investice fixně dané částky v její plné výšy do nějakého instrumentu (etf, akcie) - což znamená frakce. Nicméně v EU se mi takového brokera nepodařilo najít, třeba měl někdo větší štěstí?

@Pan.Stepan, tyto otázky mám samozřejmě již plně zodpovězeny :) Své finance chci mít 100% pod kontrolou, tudíž Portu nepřipadá v úvahu. Degiro účet custody mám již nekolik let, do teď spíše "na hraní" nicméně vidím to na výběr pár jejich etf zdarma a začnu zde dlouhodbě. Frakce bohužel neumožňují a k do ví zda někdy budou (i když to už rok a půl deklarují).
Dále mám účet i u InteractiveBrokers, ale k jiným účelům, ten se díky inactivityfee (u Lynx se neplatí) moc nevyplatí.
České akcie nevyhledávám

Vlastně ani by firma nemusela umět frakce, ale stačilo by, aby peníze, co nestačili na nákup zůstali na účtu a nakoupilo se za ně příště.
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod Pabloson 13. 7. 2019 07:17

vejnis píše:Jak jsem psal, řeším problematiku investice fixně dané částky v její plné výšy do nějakého instrumentu (etf, akcie) - což znamená frakce. Nicméně v EU se mi takového brokera nepodařilo najít, třeba měl někdo větší štěstí?

České akcie nevyhledávám

s Vasema zkusenostma bych sel na prvni rok na zminovane portu a posilal to rok tam a koukal se jak se to hejne, mezitim si "to" osahal a zjistil co a jak... mozna bych precet nakou knizku: napr inteligentni investor od banjamina grahama

az bych mel precteno a cca po roce na portu "nasetreno", tak bych na portu prodal, otevrel si
ucet primo u interactive brokers, kde bych nakoupil to same a mel bych pak nejlevnejsi pristup ke vsemu
Pabloson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vejnis 14. 7. 2019 18:39

Díky za reakci. Ikdyž je trochu mimo mísu a ne k tématu :) Ze dvou mých příspěvků nemůžete mít přehled jaké mám nebo nemám zkušenosti, to zaprvé. K portu jsem se vyjádřil že ne, nepotřebuji nic "osahávat" atd. - to už mám dávno za sebou. Knížek mám přečtených spousty, ano, i Grahama.
Účet u IB netřeba zakládat, jelikož v příspěvku výše píši, že ho už založený mám :lol:
A ne, IB pro pravidelné investice do ETF opravdu není nejlevnější :pozor
vejnis
Kolemjdoucí

Předchozí stránka