Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dave_no 1. 11. 2021 17:08

1) https://www.czso.cz/csu/czso/inflace_sp ... elske_ceny toto je tabulka, která je relevantní k výnosům na protinflačním dluhopisu ?

2) Existuje nějaká možnost založení plně online? Ptal jsem se na MojeID, zda jejich úroveň postačuje na založení majetkového účtu a suše mi oznámili, že je to otázka na státní správu...
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 1. 11. 2021 17:26

1.

O pět příspěvků pod tebou

2. Ano jde založit online. Musíš mít eObčanku a tou se přihlásit do eIdentity.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dave_no 1. 11. 2021 17:55

Někde jsem právě četl, že výnos neodpovídá tomu, co se píše v médiích jako inflace.

A s tím založením jsem zapoměl uvést, že eobčanku nemám :)
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod A_Delarge 2. 11. 2021 08:45

V médiích se referuje o inflaci různě, ne vždy to odpovídá hodnotě, ze které se počítá výnos proti-inflačního dluhopisu. Každopádně platí odpověď s odkazem výše. Z těch hodnot se dá dokonce vypočítat výnos ještě před oficiálním zveřejněním na webu MF.
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 4. 11. 2021 00:48

Neni nekde online kalkulacka zobrazujici mezirocni inflaci, at to nemusime pocitat? :-))
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dave_no 4. 11. 2021 23:50

Je nějaký rozdíl v ceně při založení majetkového účtu s úpisem u ČS/ČSOB?
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 5. 11. 2021 07:10

Cena by měla být stejná - 250 Kč - viz ceník.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod mikocz 5. 11. 2021 09:37

Nová prognóza inflace od ČNB. Následující 3 až 4 tranše dluhopisů by mohly mít slušný výnos.

inflace.PNG
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 5. 11. 2021 09:42

Mně ta křivka přijde jako "přání otcem myšlenky", i když bych ji uvítal. Spíš bych ji do budoucnosti protáhl jako balistickou.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod mikocz 5. 11. 2021 10:04

Snad není důvod tak panikařit, vždyť tady jde přece o meziroční růst, takže ten jejich forecast např. na leden 2023 cca 2% znamená vlastně zase zvýšení z vysoké úrovně ledna 2022 (cca 7%). Jaký by byl realistický důvod, aby v lednu 2023 se meziročně zase zvedla inflace o hodně procent, když viceméně všechny faktory na vyšší inflaci se propisují právě ted´?
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod A_Delarge 10. 11. 2021 10:23

Pro ISIN CZ0001005771 a CZ0001006100 je hrubý výnos (inflace + bonus) 6,3 %, čistý výnos pak 5,35 %.

//upraven ISIN.
Naposledy upravil A_Delarge dne 10. 11. 2021 15:43, celkově upraveno 1
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drummond 10. 11. 2021 12:09

Schopnost ČNB srazit inflaci je samozřejmě trošku věštění z křišťálové koule a přiznávám, vrtá mi to hlavou. Jak říká mikocz: následující 4 tranše dluhopisů budou fajn, budou v rozmezí 5-6%. Nicméně pak by se měla jednak projevit politika ČNB a její drastické zvyšování základní úrokové míry a především počítání inflace od IV/2022 a dále bude mít vysoké srovnání se současnou vysokou inflací. Takže od 2023 by inflace teoreticky měla být podstatně nižší, řekněme v rozmezí 2-3%. Je pak otázka, zda včas z těch dluhopisů nevycouvat, když po dalších zvýšeních sazeb ze strany ČNB (v prosinci 2021, v únoru 2022 a možná někdy v létě 2022) budou sazby na 2-3letých termínovaných vkladech nad 3%. Držet tyto termíňáky by pak mohlo být výhodnější.
drummond
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka