petr_xxx píše:sNOWu píše:Měl bych dotaz. Zařidil jsem si přes ČS majetkový účet a zrovna nakupil PID a poslal peníze. Po přihlášení do majetkového účtu ale žádný dluhopis nevidím. Je to normální, nebo se to objeví až po 3.1.2022?? Děkuji
Po přihlášení do Majetkového účtu je nahoře záložka "Požadavky". Tam je vidět požadavek na úpis a jestli už byl zaplacen.
Taky jsem žádal přes ČS, už jsem i poslal peníze, a v záložce žádný požadavek na úpis nevidím.
-- 22. 12. 2021 09:38 --
fc70 píše:Elektřina je kotovaná v eurech. Co kdyby se jí podařilo výrazně a stabilně zvýšit kurz?saabik píše:A s tím ČNB nic nenadělá ani tehdy, pokud by zvýšila REPO na 20 %.
Myslíš, že je to nepravděpodobné čistě proto, že se to teď nedaří, protože by bylo těžké na takovou změnu kurzu spoléhat (aby se projevila ve fixovaných nákladech a cenících), nebo z nějakého jiného důvodu?
Myslíš kdyby se ČNB podařilo posílit korunu? Pak záleží jestli se obchodníci s elektřinou hedgeují. Pravda ale je, že swapy delší než 1Y jsou málo likvidní a málokdo je obchoduje, je tam vysoké riziko protistran (kolaterálů, likvidity atd). A nezajištěným českým vývozcům by propadly tržby/zisky. Podstatně, protože mají nízké marže. A v současné době, kdy je nejistota výhledu ohledně budoucích tržeb, mají podniky velký problém zajistit se. Jednoduše proto, že nevědí na jaké objemy. Nevědí jaké forwardy mají provést. To je realita.
Takže já se nedomnívám, že by výrazné posílení koruny pomohlo, naopak by to poškodilo celou ekonomiku, která je silně závislá na exportu.