Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod saabik 22. 12. 2021 09:31

petr_xxx píše:
sNOWu píše:Měl bych dotaz. Zařidil jsem si přes ČS majetkový účet a zrovna nakupil PID a poslal peníze. Po přihlášení do majetkového účtu ale žádný dluhopis nevidím. Je to normální, nebo se to objeví až po 3.1.2022?? Děkuji

Po přihlášení do Majetkového účtu je nahoře záložka "Požadavky". Tam je vidět požadavek na úpis a jestli už byl zaplacen.

Taky jsem žádal přes ČS, už jsem i poslal peníze, a v záložce žádný požadavek na úpis nevidím.

-- 22. 12. 2021 09:38 --

fc70 píše:
saabik píše:A s tím ČNB nic nenadělá ani tehdy, pokud by zvýšila REPO na 20 %.
Elektřina je kotovaná v eurech. Co kdyby se jí podařilo výrazně a stabilně zvýšit kurz?

Myslíš, že je to nepravděpodobné čistě proto, že se to teď nedaří, protože by bylo těžké na takovou změnu kurzu spoléhat (aby se projevila ve fixovaných nákladech a cenících), nebo z nějakého jiného důvodu?

Myslíš kdyby se ČNB podařilo posílit korunu? Pak záleží jestli se obchodníci s elektřinou hedgeují. Pravda ale je, že swapy delší než 1Y jsou málo likvidní a málokdo je obchoduje, je tam vysoké riziko protistran (kolaterálů, likvidity atd). A nezajištěným českým vývozcům by propadly tržby/zisky. Podstatně, protože mají nízké marže. A v současné době, kdy je nejistota výhledu ohledně budoucích tržeb, mají podniky velký problém zajistit se. Jednoduše proto, že nevědí na jaké objemy. Nevědí jaké forwardy mají provést. To je realita.
Takže já se nedomnívám, že by výrazné posílení koruny pomohlo, naopak by to poškodilo celou ekonomiku, která je silně závislá na exportu.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikocz 22. 12. 2021 09:58

xls píše:Ty okamžité spotové ceny mají dost mizernou vypovídací hodnotu, protože se za ně obchodu velice malý objem, většina energie se nakupuje/prodává s velkým předstihem.

Jsou to pořád reálné transakce s relativně velkým objemem. Zdaleka ne všechna elektřina je zajištěna dopředu. Tady je podle mě zakopaný pes, co s těmi okamžitými náklady na spotovém trhu, které už vznikly a vznikají každý další den. Já jsem z byznysu a ani tak nevím, kdo tu srandu bude platit. Zatím to zřejmě jde z marží energetických firem a průmyslových podniků. Masivním problémem je to posledních cca 6 týdnů, a to první kvartál 2022 stojí přes 400eur/MW a další kvartály kolem 250eur. Musí nutně přijít bankroty typu Bohemia Energy a ty náklady se přehodí na lidi, pokud to teda nebude sponzorovat stát. Nemluvě o podnicích, které to budou tlačit do cen.
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 22. 12. 2021 11:04

saabik píše:Myslíš kdyby se ČNB podařilo posílit korunu? Pak záleží jestli se obchodníci s elektřinou hedgeují.
Díky, na to jsem úplně zapomněl, a to je zásadní problém.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod milink 22. 12. 2021 11:24

Abych se vrátil k původnímu tématu :-)

Za jak dlouho po založení majetkového účtu osobně ve Spořitelně se šlo přihlásit přes bankovní identitu? Asi úplně online to nebude, že? Založil jsem cca před půl hodinou a ještě to nešlo...
milink
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tom brava 22. 12. 2021 11:36

nové em. podm.-stále nic? tvl co se na tom MF děje?
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 12. 2021 11:45

Čemu říkáš nové emisní podmínky? K současné emisi jsou tam zřejmě od 15. září. Zdá se, že v minulých letech další emise zveřejňovaly až 23.12. Taky tam podmínky nové emise nemusí být proto, že je nová vláda.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 22. 12. 2021 11:49

Podmínky nové obvykle jsou den po uzavření té současné, současně se zveřejněním objemu úpisu.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod tom brava 22. 12. 2021 11:59

nové=k úpisu od 1.1.22 datum emise 1.4.22
předchozí čtvrtletí byly zveřejnovány okolo 21.-22.dne
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 12. 2021 12:07

Každý prosinec ke 23.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 22. 12. 2021 12:22

Rovněž mám dotaz nováčka. Mám identitu občana i bankovní od ČSOB. Přesto tedy musím na pobočku a požádat o zřízení majetkového účtu MF? Úpis pak provést sám nejpozději zítra? Neměl bych ve spořitelně platit nic? Díky za potvrzení
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 12. 2021 12:54

V identitách se nevyznám, můžeš to nejprve zkusit. Když to nepůjde, pak ANO. Na poslední dvě otázky jsou odpovědi taky ANO.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod chrudimi 22. 12. 2021 13:38

Je tu dotaz, ale není tu odpověď, tak zkusím zopakovat. Kdo má zkušenost s úpisem přes zprostředkovatele, v mém případě ČSOB, kdy se Vám objevil požadavek v majetkovém účtu? Založil jsem a zadal úpis už 10.12., přístup už mám, ale požadavek tam žádný není, zadávají ho tedy až s připsáním peněz? Posílal jsem dnes.
chrudimi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pravý Tomáš Marný 22. 12. 2021 13:58

wit.cz píše:Rovněž mám dotaz nováčka. Mám identitu občana i bankovní od ČSOB. Přesto tedy musím na pobočku a požádat o zřízení majetkového účtu MF? Úpis pak provést sám nejpozději zítra? Neměl bych ve spořitelně platit nic? Díky za potvrzení

Identita občana na založení bankovního účtu stačí v případě, že je na úrovni vysoká, tj. s eobčankou nebo přes mojeID takto https://www.lupa.cz/clanky/mojeid-uz-fu ... aktivovat/. Po založení majetkového účtu je do něj možné se přihlašovat i přes bankovní identitu.
Pravý Tomáš Marný
Nadšenec

Odeslat příspěvekod wit.cz 22. 12. 2021 14:01

Tak jdu z pobočky CS, majetkový účet by měl být zřízen. Bankéř se divil, že úpis si mohu udělat sám, že všichni klienti rovnou upisují a že nebudu vědět, kam zaslat platbu.Tak snad je to ok, zkusím se odpoledne přihlásit.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 12. 2021 14:54

Budeš vědět, protože to je součástí té žádosti. :) Tedy pokud se Ti podaří se přihlásit a podat žádost, ale to by mělo.

-- 22. 12. 2021 14:57 --

chrudimi píše:Je tu dotaz, ale není tu odpověď, tak zkusím zopakovat. Kdo má zkušenost s úpisem přes zprostředkovatele, v mém případě ČSOB, kdy se Vám objevil požadavek v majetkovém účtu? Založil jsem a zadal úpis už 10.12., přístup už mám, ale požadavek tam žádný není, zadávají ho tedy až s připsáním peněz? Posílal jsem dnes.

Soudil bych, že se tam objeví jen požadavky zadané přes el. přístup. Já tam mám jen je. Jediný požadavek v bance jsem dělal na 1000,- reinvestičního (v roce 2019) a ten tam není.
drkarel
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka