Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 23. 12. 2021 09:46

Až po ukončení současného úpisu. (Potřetí to psát nebudu.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod tom brava 23. 12. 2021 09:50

takže když dnes končí upis. období akt. emise, budou nové podmínky zveřejněny 24.12.? Proč není alespoň k dispozici už emisní kalendář na 1.pololetí 2022? divné
https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/r ... lendare-dr

btw při brouzdání webů okolo dluhopisů mě zaujala křivka rozdělení počtu držitelů podle výše investice....to vypadá že tu máme nezdravý "společenský" gap :D , čekal bych skoro linenárně klesající trend s výší investice, a vono majorita do 500 litrů, pak gap, a pak ústřel silná kategorie 2megových....Nějaké vysvětlení/postřeh, proč ta silná skupina v tom má zrovna 2 mega?
https://www.sporicidluhopisycr.cz/#tab- ... statistiky
Naposledy upravil tom brava dne 23. 12. 2021 10:24, celkově upraveno 1
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod milink 23. 12. 2021 10:12

milink píše:Ne SMS od PSSD mi nepřišla :-(

Tak na druhý pokus se povedlo. Volání na telefonní linku Spořitelny potvrdilo, že účet u ministerstva nemám otevřený a poslali mne znovu na pobočku. Tak 10 minut čekání a pak "na 3 kliknutí" založen účet pro úpisy. Žádnou novou smlouvu jsem nepodepisoval, ani po mě nechtěl občanku, ale je pravda, že si mne pamatoval ze včerejška. SMS přišla okamžitě a nyní se mohu přes bankovní identitu přihlásit.

Díky všem za pomoc.
milink
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 23. 12. 2021 10:13

A důchodci drží skoro 40 %
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 23. 12. 2021 11:12

Tak to rozložení podle věku zase tak překvapivé není - v mladém věku není tolik na odkládání a starší věkové skupiny jsou zase postiženi úmrtími.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod zc 23. 12. 2021 11:30

Chápu dobře, že když manželka i já máme online přístup ke svým majetkovým účtům, mohu ji online zdarma darovat část mé hromádky (desítky tisíc) dluhopisů? A nemusím to já ani ona nikde uvádět v daňovém přiznání či dokonce platit nějakou daň?
zc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 23. 12. 2021 11:41

tom brava: Zajímavý. Já nevím proč, ale když jsem si rozmýšlel kolik do toho vlastně vrazit, 2 mega byla první částka která mě napadla, a kterou jsem taky upsal. Že to není ani přehnaně moc, ani symbolicky málo. To jen krátce na vysvětlenou myšlenkový pochod zrovna od investora s přesně tímto objemem :mrgreen: .
Naposledy upravil saabik dne 23. 12. 2021 11:57, celkově upraveno 1
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod drummond 23. 12. 2021 11:51

tom brava píše:takže když dnes končí upis. období akt. emise, budou nové podmínky zveřejněny 24.12.? Proč není alespoň k dispozici už emisní kalendář na 1.pololetí 2022? divné
https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/r ... lendare-dr

btw při brouzdání webů okolo dluhopisů mě zaujala křivka rozdělení počtu držitelů podle výše investice....to vypadá že tu máme nezdravý "společenský" gap :D , čekal bych skoro linenárně klesající trend s výší investice, a vono majorita do 500 litrů, pak gap, a pak ústřel silná kategorie 2megových....Nějaké vysvětlení/postřeh, proč ta silná skupina v tom má zrovna 2 mega?
https://www.sporicidluhopisycr.cz/#tab- ... statistiky

2 mega, soudím, má následující vysvětlení, lidé v tom točí po 500 tisících každou emisi, tj. leden, duben, červenec a říjen s tím, že to mohou co kvartál po roce postupně vybírat. Cokoliv je navíc, už lze vybrat jen 50% a někdo to třeba nechce mít roztažené na 2 a více let.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 23. 12. 2021 12:13

drummond: No, to je asi dobré vysvětlení. O to jsem v zásadě usiloval, jen mám teď hodně v lednových emisích.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 23. 12. 2021 12:33

drkrel: já to takto udělal v roce 2020, jen jsem v roce 2021 nevybíral, ba naopak, přikupoval jsem každou další emisi každý kvartál. Kdybych ty peníze rychle potřeboval, jsem schopen je do roka všechny dostat ven (každé čtvrtletí bych vypověděl dvě různé emise - loňskou a předloňskou). Teď v prosinci kupuju vlastně už třetí sadu. Nepočítám reinvestovaný výnos, z něj by tam kousek zůstal, ten mi to přešvihne u každé emise přes těch 500 tisíc a z něj bych mohl brát jen 50% a zbytek holt až za rok. Ale jde mi o můj základní kapitál/vklad, ten jsem schopen dostat ven poměrně rychle. V podstatě si z toho lze udělat něco jako tří měsíční termínovaný vklad.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod bodyczech 23. 12. 2021 12:44

@drummond: jo, mám to totožně, hrst 3m termíňáků :)
bodyczech
Diskutér

Odeslat příspěvekod tom brava 23. 12. 2021 12:44

taky tak, a jel bych v tomto režimu diverzifikace času/objemu asi i nadále, nebýt souběhu 2 negativek ve IV.čtvrtletí t.r. - voleb/možná změna politiky MF a akcelerace inflace - takže jsem musel reagovat "porušením systému" a nasypáním prostředků 4xvíce v tomto kvartálu než předchozí kvartály.
Naposledy upravil tom brava dne 23. 12. 2021 15:36, celkově upraveno 2
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 23. 12. 2021 12:49

zc: vy máte snad rozdělené SJM, že bys jí chtěl něco darovat?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod outlier 23. 12. 2021 13:01

drummond píše:2 mega, soudím, má následující vysvětlení, lidé v tom točí po 500 tisících každou emisi, tj. leden, duben, červenec a říjen s tím, že to mohou co kvartál po roce postupně vybírat. Cokoliv je navíc, už lze vybrat jen 50% a někdo to třeba nechce mít roztažené na 2 a více let.

To jsem vůbec nevěděl, že to je takhle po emisích. Myslel jsem, že jde vybrat 500 tisíc ze všech emisí. Tak to je to pak opravdu dobré. Podle mne příští úpis ještě bude, to nebudou po výměně jednat tak rychle, ale pak to nová adinistrativa už zařízne. Protože v rozpočtu bude jedna velká díra.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod zc 23. 12. 2021 14:39

Rop: Ne, nic takového. Jen nechci mít úplně vše napsané na sebe. Ona tedy ještě ten majetkový účet nemá, nemá eidentitu s vysokým stupněm (eObčanka, MojeID s USB klíčem..) a včera v České spořitelně to nezřídila, neměli už na ni čas. Tak jsem si myslel, že si v zařídí majetkový účet za týden v klidu a já ji pak část převedu. Možná si to zbytečně komplikuju.
zc
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka