Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 19. 3. 2022 05:11

Přemýšlím, jestli si mám stávající dluhopisy dál ponechat, nebo vypovědět a splatit úvěr na páku (8,5 %). Teď dubnovou část jsem už zrušil/prodal, zbývá skoro 2 mega červenec a říjen. Nemáte někdo křišťálovou kouli, jestli bude v příštím roce inflace přes 10 %?
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 19. 3. 2022 14:55

Co třeba dluhopisy nechat a páku refinancovat jinde, přinejhorším obyčejným spotřebákem? Ten ti už nedají?

-- 19. 3. 2022 15:16 --

… protože 8,5% mi i na neúčelový spotřebitelský úvěr připadá docela dost. Margin loan zajištěnou cennými papíry bych čekal, že v principu jde dostat daleko levnější.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drummond 19. 3. 2022 15:33

Pokud ruská agrese na Ukrajině nepovede k nějakému fakt totálnímu průseru, tak si nemyslím, že by inflace byla příští rok přes 10%. Odhaduju to tak okolo 8% na počátku 2023 a pak postupný pokles někam k 4,5-5% na konci roku 2023. Na výpověď červencové máš pořád do 6.5. čas. Taky to hodně zvažuju a říkám si, že duben nám dost napoví. Když nic jiného tak to, jestli Ukrajinci zvládnou osít pole, Rusák jim nezničí sila apod. Tenhle faktor zásadně ovlivní cenu pšenice a dalších zemědělských komodit, které mají potenciál se brutálně odrazit v budoucí inflaci. už teď začíná být cítit, jak leccos chybí (hnojiva, kabeláž, ocel). Pokud bude konflikt směřovat k jakémusi řešení/patu, tohle riziko by odpadlo a patrně by se zklidnil i trh s energiemi.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod A_Delarge 1. 4. 2022 11:29

Obligatorní otázka: Už vidíte na účtu zapsaný výnos?
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 1. 4. 2022 11:44

By mě zajímalo, kdo Vás nutí tu otázku pokládat. :) Já jsem zrovna jedinou svou aktuální emisi dluhopisů odprodával, takže nevím, předpokládal bych, že to bude až následující den, vyplaceno každopádně bylo i s výnosem - čistých 9,87654 %. (Byla to vlastně loňská emise nepodléhající zdanění.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod filas81 1. 4. 2022 12:25

zatím tam nic není
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod andre7 1. 4. 2022 22:07

stačí si nastavit zobrazení dat k datu 1.4. (automaticky se to dnes zobrazuje k datu 31.3.)
andre7
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vpe 2. 4. 2022 10:41

Tady zase řádí cenzor a smazal info, proč já budu SPID stahovat. Bez ohledu na vývoj inflace. Pokud se ta informace v nejbližším kvartálním prohlášení potvrdí, že věštec opravdu stahuje hotovost. Ale že ani v sobotu nespí?

Lidé bděte.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod mikocz 2. 4. 2022 13:27

O co jde?
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod A_Delarge 2. 4. 2022 15:57

andre7 píše:stačí si nastavit zobrazení dat k datu 1.4. (automaticky se to dnes zobrazuje k datu 31.3.)

Toto začalo fungovat (alespoň mně) až v pozdních večerních hodinách. Předtím mě to házelo na 1. 3. 2020 nebo nějaké podobné datum. Je fakt, že maximálně 2. den daného měsíce je výnos připsaný/zobrazený, akorát mě jen fascinuje, že se ty časy různí, takže to pojímám jako takovou minihru.
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod filas81 2. 4. 2022 16:16

tak mi to šlo až večír, no hlavně že výnos je jak má být :)
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod CZ4R 4. 4. 2022 21:55

existují nějaké statistika, jaká je průměrná investice občana do státních dluhopisů?
CZ4R
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 4. 4. 2022 22:08

Dle těchto statistických údajů https://www.sporicidluhopisycr.cz/#tab- ... statistiky je 71tisíc držitelů dluhopisů v celkové výši 80mld.Kč. Z toho vychází průměrná investice 1,13mil.Kč.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 4. 4. 2022 23:35

Četl jsem si rozhovor na Seznamu s kandidátem na guvernéra Dlouhým. Působilo to tak, že bude asi daleko méně jestřábí než Rusnok a sazby nahoru už nepůjdou. To by pak inflace mohla být vysoká po delší dobu a odprodávat tyhle dluhopisy by se nevyplácelo.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod filas81 5. 4. 2022 06:56

Milos píše:Dle těchto statistických údajů https://www.sporicidluhopisycr.cz/#tab- ... statistiky je 71tisíc držitelů dluhopisů v celkové výši 80mld.Kč. Z toho vychází průměrná investice 1,13mil.Kč.

Tak koukám, že jsem průměrný investor :)
filas81
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka