Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vlkoslav 20. 12. 2021 17:36

xls píše:... ale dluhopisy jsou na 6 let, teď to vypadá jako super výnos, ale ČNB říkala, že by chtěla inflaci do poloviny příštího roku dostat ke 2 procentům. Takže za pár měsíců mohou být tyto dluhopisy pro stát zajímavější než obyčejné prodávané do ciziny a bankám.

I když se jim to podaří jenom z poloviny, tak výnos toho právě upisovaného dluhopisu bude cca hezká nula (nezdaněná :tleskani ). Jestli to dobře chápu. To nezní zrovna jako super výnos. Asi to tentokrát nechám na spořáku.
Respektive někdo by mohl vypočítat, jaká by musela být v říjnu příštího roku inflace, aby byl výnos aspoň ta upatlaná 2,5%.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod drkarel 20. 12. 2021 17:37

outlier: Píšu Ti raději SZ.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod VelkyZnalec 20. 12. 2021 18:13

jaanemann píše:Jsem si blbec te posledni stranky nevsiml a slecna se nejak zapomnela zminit. Pokud je ta nominalni hodnota 1000 Kc za ty reinvesticni, tak jsou to jen drobne.

Přehled poplatků a pobídek vztahující se k Vašemu nákupu
Spořicích státních dluhopisů

Vážený kliente,

předáváme Vám ucelený přehled poplatků a nákladů spojených s uzavřenou žádostí o nákup Spořicích státních dluhopisů

Všechny informace mají informativní charakter a nenahrazují výpis z majetkového účtu.

S úpisem Spořicích státních dluhopisů je spojen jednorázový poplatek ve výši 250,-Kč, který není ovlivněn výší investice.

Jako distributor spořících státních dluhopisů přijímáme pobídku vztahující se k Vaší investici ze strany Ministerstva Financí ČR.
Pokud budete tuto investici držet do splatnosti, potom ČSOB bude přijímat pravidelnou pobídku:

Období Pobídky v %
1. rok 0,35% z nominální hodnoty investice
2. rok 0,15% z nominální hodnoty investice
3. rok 0,15% z nominální hodnoty investice
4. rok 0,15% z nominální hodnoty investice
5. rok 0,15% z nominální hodnoty investice

Tyto náklady nejsou dodatečnýrni náklady Vaši investice

Zdravím, chci se zeptat, ovlivní tato "pobídka" úrok na mých dluhopisech? že ke konci dostanu třeba méně o dané procenta. Upsali jsme se s kamarádem u banky na koupě dluhopisů a dali nám tento papír... díky
VelkyZnalec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod saabik 20. 12. 2021 18:16

vlkoslav píše:
xls píše:... ale dluhopisy jsou na 6 let, teď to vypadá jako super výnos, ale ČNB říkala, že by chtěla inflaci do poloviny příštího roku dostat ke 2 procentům. Takže za pár měsíců mohou být tyto dluhopisy pro stát zajímavější než obyčejné prodávané do ciziny a bankám.

I když se jim to podaří jenom z poloviny, tak výnos toho právě upisovaného dluhopisu bude cca hezká nula (nezdaněná :tleskani ). Jestli to dobře chápu. To nezní zrovna jako super výnos. Asi to tentokrát nechám na spořáku.
Respektive někdo by mohl vypočítat, jaká by musela být v říjnu příštího roku inflace, aby byl výnos aspoň ta upatlaná 2,5%.

Nejsem si jistý, žes to pochopil. Pro výpočet prvního kuponu je rozhodující meziroční inflace. V té už bude promítnut růst cen energií na počátku roku. Takže minimálně první kupon bude zřejmě vysoký, i když se jim podaří inflaci v průběhu roku zbržďovat.

VelkyZnalec: Nesníží se kupon, jen vyčíslili, kolik jim dá stát za provizi. Sice to může investora plést, ale je to podle nového MIFIDu povinnost informovat klienta o všech pobídkách souvisejících o investicích.
Jednou větou: ukazují, kolik dostanou oni od státu.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 20. 12. 2021 19:19

To jsem ani nevěděl (ta povinnost poprvé asi ještě nebyla) - Další důvod, proč se jich zbavit, resp. proč do toho netahat banku.

Když jsme u té inflace: A co cíluje ČNB? Předpokládám, že taky meziroční inflaci. Pak ovšem je po současném skoku nemožné v polovině příštího roku dosáhnout meziroční inflace kolem 2 %, ledaže by šly ceny zase stejně dolů. Osobně dost pochybuji, že se 2 % dosáhne do konce příštího roku.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod stepano 20. 12. 2021 20:39

O těch pobídkách jsem taky nevěděl. Aby stát zbytečně nekrmil banku, tak přes distributora (čsob) upiš jen 1000,- , zbytek pak dokup už přímo u MF přes jejich portál.
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 20. 12. 2021 20:41

Proč do toho netahat banku - abys ušetřil státu 0,x%? No tak to jistě nejedeš ani SS, ani PP ani jiné stát dojící produkty :-) Za mě ať si banka klidně lízne. Beztak mě MFČR nijak nezvýhodní, když banku obejdu.

-- 20. 12. 2021 19:42 --

vlkoslav píše:

Upatlaný spořák 2,5 = 2,125% čistého, tak to ti garantuju, že na protiinflačním dluhopisu bude za rok více jak 2,13%, třeba 2x nebo 2,5 x více :-) Na to nemusím být věštec z Omahy, to je jisté skoro jako smrt a daně. Nebo si někdo myslí opak? :-)))

Ps: přemýšlím, zda dokoupit BRK-B, zda ještě klesnou :-) ?
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod drkarel 20. 12. 2021 20:59

No Ty jsi takový charakter, vysloveně vzor správného člověka. Já kde můžu, tak jdu proti bankám, a je dost rozdíl, když si stát trochu (oproti tomu, jak dojí on mě) podojím já a když banka. (I když tedy ona je dost otázka, kdo vlastně na SS a hlavně PP/PS vydělává.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 20. 12. 2021 21:09

vpe píše:
Ps: přemýšlím, zda dokoupit BRK-B, zda ještě klesnou :-) ?

Za posledních 5 let udělali BRK-B o 46 % méně než SPX, za 10 let o 80 % méně.
Za poslední 2 roky o 25 % méně. Za poslední rok o 7 % méně a akorát YTD jsou šul nul na tom stejně.
To mě přivádí na takovou otázku: Proč by sis měl dokupovat takovou akcii, která dlouhodobě underperformuje SPX? :hm
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod heimar 20. 12. 2021 23:42

Pokud jste si po vytvoreni majetkoveho uctu v ČS vygenerovali novou zadost o upis - nehrozi zruseni toho uctu popr. nejaka pokuta? Jde mi o to, zda si vygenerovat novy upis bez poplatku nebo zaplatit puvodni s poplatkem? Diky
heimar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mr.Rosch 21. 12. 2021 00:03

Tak s MojeID – úroveň „vysoká“ v pohodě vytvořen majetkový účet + úpis vytvořen hned.
Teď jen poslat peníze a nikam jsem nemusel.
Mr.Rosch
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MirekM. 21. 12. 2021 00:16

Netušíce, že se po založení majetkového účtu se na něj obratem dostanu přes bankovní identitu (bankéřka nevěděla, zda to půjde) jsem si nechal vygenerovat žádost o úpis. Po dotazu, co se stane, když na účet ČS peníze nepošlu, mně bankéřkou při zakládání bylo řečeno - nic se nestane, jen se platba nespáruje s mojí osobou na účtu ČS uvedeném v žádosti o úpis.
Poučeni z krizového vývoje se dnes zastavila manželka na místní pobočce (ne hlavní okresní jako já) a bez problémů ji zadara založili jen majetkový účet. Ani manželka ani já jsme dlouhodobě nebyli klienti ČS a mimo "zprostředkování dluhopisů" jsem si nic v ČS nenechali založit.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod heimar 21. 12. 2021 00:20

Ok. Takze puvodní upis s poplatkem nebudu resit a vygeneruji si novy v majetkovym uctu.
heimar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod outlier 21. 12. 2021 00:24

A ten poplatek je jen těch 250 nebo 500 + 250, jak se píše na stránce dluhopisů o poplatcích?

-- 20. 12. 2021 23:26 --

Mr.Rosch píše:Tak s MojeID – úroveň „vysoká“ v pohodě vytvořen majetkový účet + úpis vytvořen hned.
Teď jen poslat peníze a nikam jsem nemusel.

To je pěkné, ale dostat se u MojeID na tu úroveň vysoká je poměrně složitá operace ;-)
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod peliculiar 21. 12. 2021 00:54

outlier píše:A ten poplatek je jen těch 250 nebo 500 + 250, jak se píše na stránce dluhopisů o poplatcích?

Přes distributora (ty dvě banky) stojí 250 Kč založení majetkového účtu a úpis, 500 Kč za založení majetkového účtu bez úpisu. Krom toho se tu výše píše, že za jistých okoností u ČSAS to lze zvládnout bez poplatku.
500 Kč + 250 Kč nikde nechtějí a nikde o tom není psáno. Napadá mě jen případ, že by klient byl tak hloupý, že by si přes distributora vytvořil majetkový účet a pak přes něj později chtěl i upisovat. To však nedává žádný smysl, když to může udělat zdarma pomocí otevřeného majetkového účtu.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka