Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod bodyczech 4. 1. 2024 16:45

vpe píše:Ja myslel ze se kapital zdvojnasobi prumerne za 7 let a ty to mas za den?

Dnes ráno už to bylo v pořádku, bohužel... :-)
bodyczech
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 4. 1. 2024 16:49

Úroky nejsou „navázané na původní vklad“, tohle není TV.

Pokud koupíš dluhopisy za 100 a výnos je 10 %, za rok máš 110 dluhopisů, ne 100 původních dluhopisů a 10 úrokových dluhopisů. Za další rok s výnosem 10 % máš 121 dluhopisů.

A když požádáš o výplatu 100 ks, tak ti vyplatí 100 a 21 tam zůstane.

To chování, že ti vyplatí navíc výnos za poslední rok rovnou na účet, je výjimka (aby šlo nechat vyplatit úplně všechno).
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod lukas1107 4. 1. 2024 16:49

Nevyplacený výnos za období 3.1.2022-3.1.2023 se stává pro další období jmenovitou hodnotou, takže je to úplně normální.
lukas1107
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod outlier 4. 1. 2024 17:47

Je někde statistika, kolik z toho lidé teď vybrali? Tenhle produkt je pro stát neskutečný provar. Nejdřív přeplatí za půjčku a pak si stejně musí půjčit jinde.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 4. 1. 2024 18:40

outlier píše:Je někde statistika, kolik z toho lidé teď vybrali? Tenhle produkt je pro stát neskutečný provar. Nejdřív přeplatí za půjčku a pak si stejně musí půjčit jinde.

Ma duchody si musi pujcit, tam bude nejvetsi deficit hadam…

Seznam v Podcastu ve Vate rikal, ze duchodci se maji dnes nejlepe ever.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 1. 2024 19:22

misem píše:
drkarel píše:Podívej se na žádost o odkup, třeba to tam zjištíš.

Vypadá to, že předčasné splacení státního dluhopisu bez výnosu za 3.1.2022-3.1.2023 je úmysl. Nevím, možná je to tak v podmínkách? Nevyplacené dluhopisy tak zůstávají na majetkovém účtu u MF. Na stránkách MF je totiž uvedeno:

K datu 3. 1. 2024 byla vlastníkům níže uvedených státních dluhopisů, kteří požádali o předčasné splacení, splacena jmenovitá hodnota dluhopisu spolu s příslušným výnosem za výnosové období 3. 1. 2023 – 3. 1. 2024.

Reinvestiční státní dluhopis České republiky, 2022–2028, FIX %, CZ0001006324,
Proti-inflační státní dluhopis České republiky, 2022–2028, CPI %, CZ0001006332.

Pokud ti ten výnos zůstal v podobě dluhopisů, pak jsi špatně požádal (což tu odhaduji již od včerejška).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod drummond 4. 1. 2024 21:04

outlier píše:Je někde statistika, kolik z toho lidé teď vybrali? Tenhle produkt je pro stát neskutečný provar. Nejdřív přeplatí za půjčku a pak si stejně musí půjčit jinde.

Z té poslední rekordní emise ve výši 41,1 mld, se předčasně vyplatilo 4,5 mld.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 5. 1. 2024 00:03

Zajímavé... to bych čekal daleko víc než něco přes 10 procent
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 5. 1. 2024 07:42

Proč?
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 5. 1. 2024 09:21

Tak tady všichni píší, jak vybírají, co nejvíc to jde, podobně v ostatních diskuzí. Takže jsem čekal 30-40%, ne 11%.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 5. 1. 2024 09:47

Takže kognitivní zkreslení.
Navíc, klidně si to mohu vyložit tak, že celkově požádali jen o trochu vyšší vyplacení než byl kupon za minulý rok. Takže objemově zůstal téměř stejný objem jako minulý rok.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrholecR 5. 1. 2024 10:00

outlier píše:Tak tady všichni píší, jak vybírají, co nejvíc to jde, podobně v ostatních diskuzí. Takže jsem čekal 30-40%, ne 11%.

Tak abych to trochu srovnal, já jsem nevybíral (zatím).
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 5. 1. 2024 10:07

No já třeba taky ne. Ozvali se hlavně ti, kteří chtěli vybrat (otázka zda všichni i vybrali). Mlčící většina pravděpodobně nevybrala. Taky otázka, zda lze podle jednoho bezvýznamného vlákna jednoho fóra (se stopovým množství držitelů emise) paušalizovat na celou emisi...
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 1. 2024 10:25

Nelze. :) Chápu, že tady jsou osvícenější investoři, kteří třeba momentálně vidí lepší zhodnocení jinde. Třeba si myslím, že mít emisi, která příští rok končí, mohl bych získat vyšší výnos i jen na termíňáku (pokud vyjdou prognózy ohledně poklesu úrokových sazeb). Na druhou stranu mohou být tací, kteří finance do dluhopisů zaparkovali z důvodu, aby měli část portfolia (nebo vše) v nerizikových aktivech. Zaparkoval jsem je tam v době, kdy byla inflace kolem 2 %, takže případná budoucí nízká inflace (a úrokové sazby) mi nevadí. Daleko horší přemýšlení nastane při splatnosti dluhopisů. :)
drkarel
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka