outlier píše:... výnos za letošek bude asi hodně blízký spořákům.
Možná bude, možná bude i nižší, byť bych si troufal tvrdit, že taková situace je spíš anomálie. Obecně bývají úrokové sazby na spořících účtech vždy nižší než krespondující míra inflace. Pamatuju si, když jsem v roce 2020 kupoval svou první emisi státních proti-inflačních dluhopisů, tak byly úrokové sazby spořícíích účtů kolem 0,5 % p.a. a inflace byla kolem 2 %, takže úrok SÚ 4x nižší než míra inflace ...
outlier píše:Jinak zdaleka to nebyla záležitost tohohle fóra, plno "expertů" radilo vybrat.
Zajímavé, já jsem se o to zajímal cca od léta 2023 a načetl a nakoukal jsem toho dost a vesměs se experti shodovali, že být zajištěn proti inflaci je dobrý nápad i když inflace už nebude 10 %, ale třeba jen 5 nebo 3 %.
Ohledně předčasného odprodeje veškerých prostředků v rámci jedné emise ... z diskuse výše, která následovala po příspěvku tazatele
misema, to tedy chápu tak, že se musí požádat o částku, která tam je aktuálně a ne tu, kterou tam vkládal (to mi dává smysl) a docílí se toho tak, že ke zhodnocení každé emise dojde už kvartál předem (pro leden je podstatná říjnová míra inflace). Chápu to správně?
Aby si každý počítal kolik z jeho aktuální částky na majetkovém účtu udělá inflace / úrok a podle toho žádal o výši částky k odprodeji ... ? Pak by to někomu nemuselo vyjít o nějaké koruny či halíře, což by docela nas*R*alo ... Toto vláknu sleduju roky a nevybavuju si, že by se to tu řešilo. Předpokládal jsem, že toho jde docílit celkem snadno, ale z uplynulé diskuse to tak úplně nevypadá ...