Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drummond 5. 1. 2024 10:37

Tak u té rekordní poslední emise píší, že bylo celkem 5429 žádostí o předčasné splacení.... bylo-li to za 4,57 mld., tak to dělá cca 840 tisíc na jednu žádost. Takže v tom spíše vidím ty, kteří redukovali poměrně vysoké pozice než ty, kteří tam měli do toho půl milionu. Ostatně je to i můj případ.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod outlier 5. 1. 2024 12:42

Kdybych si byl jistý, že peníze nebudu potřebovat do konce trvání dluhopisu, taky bych nevybíral, ale takhle jsem zredukoval, co to šlo, přeci jenom je to poměrně nelikvidní a výnos za letošek bude asi hodně blízký spořákům.

Jinak zdaleka to nebyla záležitost tohohle fóra, plno "expertů" radilo vybrat.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jantars 7. 1. 2024 18:55

Chápu správně, že ty poslední protiinflační dluhopisy vydané před dvěma lety mají za loňský rok zhodnocení 8,49817 % p. a.?
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 1. 2024 19:55

Ano, chápeš správně. Toto platí pro dluhopisy, u nichž výnosy nepodléhají dani. Pro dřívější emise podléhající dani (a mající bonus +0,5 %) je zhodnocení 8,99817 % - daň (15 %).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 7. 1. 2024 20:15

Akorát pozor, není to výnos za inflaci za rok 2023, ale za inflaci 10/22-10/23. Je to vždy říjen-říjen...
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 1. 2024 06:54

Resp. pro emise emitované na začátku jiného než prvního čtvrtletí v roce leden-leden, duben-duben, červenec-červenec.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Jantars 8. 1. 2024 16:58

Tak teď jste mě umotali - kolik to teda je pro leden-leden? Co jsem si dohledal tak právě u nich by to mělo být 8,49817....
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 1. 2024 17:04

Pro tu současnou emisi (prosincovou/lednovou) je ten výnos, jak jsem psal a jak píšeš Ty, a je určen na základě meziroční inflace v říjnu.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Jantars 8. 1. 2024 17:19

OK, já to vždycky za ten rok zapomenu..... :-(
Jantars
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 8. 1. 2024 17:23

Jsou už známa čísla za prosincovou inflaci, a tedy za celý rok 2023? Nejsou. Proto se lednová emise počítá na základě říjnových meziročních inflačních čísel (10/23 vs 10/22).

Ve sloupci 'Úhrn' je to číslo za 10/23 (108,5 je 8,5 % inflace meziročně. Za prosinec tam číslo ještě není.
Příští kupon této emise bude roven číslu ve stejném sloupku a řádku 10/2024.
https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/ind ... IR-EM_1#w=
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 13. 1. 2024 13:21

outlier píše:... výnos za letošek bude asi hodně blízký spořákům.

Možná bude, možná bude i nižší, byť bych si troufal tvrdit, že taková situace je spíš anomálie. Obecně bývají úrokové sazby na spořících účtech vždy nižší než krespondující míra inflace. Pamatuju si, když jsem v roce 2020 kupoval svou první emisi státních proti-inflačních dluhopisů, tak byly úrokové sazby spořícíích účtů kolem 0,5 % p.a. a inflace byla kolem 2 %, takže úrok SÚ 4x nižší než míra inflace ...

outlier píše:Jinak zdaleka to nebyla záležitost tohohle fóra, plno "expertů" radilo vybrat.

Zajímavé, já jsem se o to zajímal cca od léta 2023 a načetl a nakoukal jsem toho dost a vesměs se experti shodovali, že být zajištěn proti inflaci je dobrý nápad i když inflace už nebude 10 %, ale třeba jen 5 nebo 3 %.

Ohledně předčasného odprodeje veškerých prostředků v rámci jedné emise ... z diskuse výše, která následovala po příspěvku tazatele misema, to tedy chápu tak, že se musí požádat o částku, která tam je aktuálně a ne tu, kterou tam vkládal (to mi dává smysl) a docílí se toho tak, že ke zhodnocení každé emise dojde už kvartál předem (pro leden je podstatná říjnová míra inflace). Chápu to správně?

Aby si každý počítal kolik z jeho aktuální částky na majetkovém účtu udělá inflace / úrok a podle toho žádal o výši částky k odprodeji ... ? Pak by to někomu nemuselo vyjít o nějaké koruny či halíře, což by docela nas*R*alo ... Toto vláknu sleduju roky a nevybavuju si, že by se to tu řešilo. Předpokládal jsem, že toho jde docílit celkem snadno, ale z uplynulé diskuse to tak úplně nevypadá ...
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 13. 1. 2024 15:47

Ne, pokud chceš vybrat všechno (nebo polovinu), zadáš k výběru všechno (nebo polovinu majetku z posledního výpisu). Pošlou ti to, co sis řekl, plus výnos z té vybírané částky za poslední rok.

Sám si to u většiny emisí ani nemůžeš spočítat, protože doba pro žádost o předčasné splacení končí dřív, než se oznámí relevantní hodnota inflace.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 13. 1. 2024 15:49

Podle mě stačí napsat počet, který se momentálně zobrazuje na účtu. Ono je to logické, když se Ti reinvestuje výnos, tak máš těch dluhopisů víc, než jsi kupoval na začástku. Něco jsem v minulosti odprodával, ale už si to nepamatuju. Každopádně jsem dostal vyplaceno vše. Žádný úrok si určitě počítat nemusíš a vůbec to nesouvisí s tím kvartálem před. Výnos je připisován ke výročí emise.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod radora 13. 1. 2024 16:50

Částka k výběru se skládá z investované částky a všech dříve reinvestovaných výnosů. Při žádosti o předčasné splacení to samo nabídne částku, kterou lze maximálně vybrat (500 tisíc + 50 % ze zbytku) z aktuální hodnoty každé držené emise. Žádá se o každou emisi zvlášť. Každá emise může mít i trochu jiné časové okno pro výběr. V den výplaty přijde na účet vždy samostatně vybíraná částka a výnos za poslední rok za každou emisi.
radora
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod peliculiar 6. 2. 2024 20:06

Když jsem se naposledy díval na inflaci, tak součet meziměsíční inflace od února 2023 po prosinec 2023 dělal 0,9 %, leden 2024 s tím asi moc neudělá. Zvažuju že si nechám vyplatit emisi 07/2021 - zbývají ještě dva dny k podání žádosti. Je tu někdo další, kdo smýšlí podobně? Emise z roku 2020 prozatím ponechám, protože ty jsou výhodnější při nízké inflaci (pod 3 %) a u zbytku asi budu podobně uvažovat o odprodeji, pokud se neobjeví nějaký nový inflační šok ...

PS: Vím, že už mnozí odprodávali, já takový střelec nejsem - moc jsem nevěřil, že by inflace mohla už začátkem letošního roku klesnout ke 2 % nebo i pod ně.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka