Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod peliculiar 7. 2. 2024 16:37

... nikdo žádný postřeh či reakci nemá ... ?
peliculiar píše:Když jsem se naposledy díval na inflaci, tak součet meziměsíční inflace od února 2023 po prosinec 2023 dělal 0,9 %, leden 2024 s tím asi moc neudělá. Zvažuju že si nechám vyplatit emisi 07/2021 - zbývají ještě dva dny k podání žádosti. Je tu někdo další, kdo smýšlí podobně? Emise z roku 2020 prozatím ponechám, protože ty jsou výhodnější při nízké inflaci (pod 3 %) a u zbytku asi budu podobně uvažovat o odprodeji, pokud se neobjeví nějaký nový inflační šok ...

PS: Vím, že už mnozí odprodávali, já takový střelec nejsem - moc jsem nevěřil, že by inflace mohla už začátkem letošního roku klesnout ke 2 % nebo i pod ně.

PS: Ve čtvrtek tento komentář může moderátor smazat.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mikocz 7. 2. 2024 18:11

Letos ani příští rok se inflace nevyrovná spořícím účtům a pak už jsou jen dva roky do splatnosti. Rozdíl +2 až 3% může stát za to, ale pokud by byla alternativa dát vybrané volné peníze do různých pochybných investic slibujících zbohatnutí, kde může být pak rozdíl třeba -50%, jelikož s takovýma reálnýma sazbama si asi dokážeš představit co to s cenami mnoha aktiv udělá, tak raději nechat. Čili vybrat a konzervativně zhodnocovat ano.
mikocz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peliculiar 7. 2. 2024 22:46

Můj cíl je postupně všechny prostředky přesunout do ETF, ideálně ve vhodnou dobu. A ano, i v tomto případě se mi zdá, že kdybych ty peníze ze státních proti-inflačních dluhopisů dal na spořící účet, tak bude mé zhodnocení lepší než kdybych je tam ponechal. Je mi jasné, že tento stav nebude trvat věčně - příští rok už bych na to netipoval vůbec. Žádné plány na investice pro rychlé zbohatnutí nejsou a nebudou na stole. :-)

PS: Třeba termínované vklady se mi nelíbí vůbec. Mluví se o nich už rok a půl a zatím vždy platilo, že lepší zhodnocení měl člověk, který to nechal na spořícím účtu. I v tomto případě je mi jasné, že to nebude trvat věčně, ale dokud je na TV nižší zhodnocení než na SÚ jsme ve výjimečné situaci, podobně jako když jsou úrokové sazby vyšší než je míra inflace.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2024 07:16

TV taky nevyužívám, měl jsem jednu dobu taky takový pocit, ale teď to zcela zjevně neplatí. Ještě nedávno šel uzavřít roční TV se 6 % (možná i + bonus) a sazba na spořáku jistě poklesne (a dalo se to čekat). V případě očekávaného poklesu sazeb je celkem přirozené, že aktuální sazby na SÚ jsou vyšší než na TV, které mají ten pokles v sobě započítán (na SÚ změni sazbu "ze dne na den").

Já ten problém budu řešit až v srpnu (nepleteš se, není náhodou teď termín pro dubnové emise?), protože mám, bohužel, vše v říjnových a lednových emisích. Upřímně nevím, trhy se mi zdají být dost vysoko (což nemusí nic znamenat), naopak hodlám spíš odprodat akcie. Docela bych se divil, kdyby ve světě nedošlo k něčemu, co vyvolá minimálně krátkodobou paniku. Dluhopisy jsem kupoval v době nízkých sazeb (kdy překonávaly SÚ), takže vlastně moc nevidím důvod se jich zbavovat (ale máte pravdu, že SÚ budou minimálně letos nést více). A pak se mi nechce manipulovat s vysokou "hotovostí" a šaškovat ještě kvůli limitu pojištění. Ale rozhodně o tom přemýšlím a přemýšlel jsem už u lednové emise. Lenost zatím zvítězila.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod peliculiar 8. 2. 2024 13:35

drkarel píše:... na SÚ změni sazbu "ze dne na den".

Pokud jde o standardní spořící účty, které nehrají s nějakou běžnou a bonusovou úrokovou sazbou, měly by banky změnu klientovi hlásit dva měsíce předem. Na tom se něco změnilo? Spořících účtů mám mnoho, ty nejlépe úročené mám u Trinity Bank a Maxbanky, v obou případech to jsou standardní sazby, tedy snad bez bonusů a obezliček ...

drkarel píše:Já ten problém budu řešit až v srpnu (nepleteš se, není náhodou teď termín pro dubnové emise?)

Ano, jde o dubnovou emisi, spletl jsem se.

drkarel píše:Upřímně nevím, trhy se mi zdají být dost vysoko (což nemusí nic znamenat), naopak hodlám spíš odprodat akcie. Docela bych se divil, kdyby ve světě nedošlo k něčemu, co vyvolá minimálně krátkodobou paniku.

I já si myslím, že ceny akcií jsou vysoko, hlavně v USA. Akorát že zainvestováno mám v akciích relativně málo, víc peněz leží na SÚ, ve státních proti-inflačních dluhopisech a dalších méně likvidních aktivech odkud není přesun na pořadu dne.

drkarel píše:Dluhopisy jsem kupoval v době nízkých sazeb (kdy překonávaly SÚ), takže vlastně moc nevidím důvod se jich zbavovat (ale máte pravdu, že SÚ budou minimálně letos nést více).

Já začal nakupovat od emise 07/2020, takže to máme stejně. Nicméně představa, že na SÚ budou 4% a dluhopisy budou nést 2% se mi vůbec nelíbí, když jde o peníze na investice. Šlo o to, že v roce 2020 jsem si načítal problematiku a diskutoval, abych se rozhodl co dělat (najít svou investiční cestu), mezitím přišel covid, inflace, energetická krize, války a tak jsem jen přikupoval další proti-inflační dluhopisy a peníze se akumulovaly na spořících účtech.
Jak už jsem jinde psal, očekával jsem na akciových trzích mnohem větší pokles, než byl v roce 2022, takže jsem tu příležitost nakoupit ve slevě promeškal. Jsem toho názoru, že poslední velký propad byla poslední hospodářská krize, která začala 2007 / 2008 a to už je opravdu dlouho ...

drkarel píše:A pak se mi nechce manipulovat s vysokou "hotovostí" a šaškovat ještě kvůli limitu pojištění. Ale rozhodně o tom přemýšlím a přemýšlel jsem už u lednové emise. Lenost zatím zvítězila.

Ten "problém" nemám. Mé peníze v dluhopisech a na SÚ ani zdaleka neatakují limit pojištění. :-D
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 8. 2. 2024 13:46

Creditas, která mění ze dne na den, má v podmínkách pasáž, že v návaznosti na změnu 2T repo sazby můžou bez předchozího oznamení změnit sazby.
Takže si musíš přečíst veškerou dokumentaci, jestli v nějakých podmínkách s tímto nevyjadřuješ souhlas.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2024 14:35

To "ze dne na den" jsem dal záměrně do uvzovek. :) Jaksi nemůžu postihnout všechny možnosti a podstata tkví vtom, že sazba poklesne (na TV je zajištěná smlouvou).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 8. 2. 2024 14:42

peliculiar píše:Můj cíl je postupně všechny prostředky přesunout do ETF, ideálně ve vhodnou dobu

Pro zajímavost, do jakého typu ETF? Akcie? Dluhopisy? Něco jiného? Protože se zdá, že celkem ujel vlak...
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2024 14:48

saabik: Taky máš pocit, že akcie jsou vysoko? Takže i Ty bys nahromadil cash a čekal na pád? Kdovíjestli už se něco nechystá, protože jsem zahlédl nějakou zprávu, že v US zase padá nějaká banka a bojí se rozšíření.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod panPeněženka 8. 2. 2024 14:51

Tak postupně bych se nebál jet metodou DCA ETF typu VWCE a nebo samozřejmě SXR8. Ale když jsou všechny na ATH, tak třeba já vybírám něco defenzivního - dividendové akcie... tam se dá vždycky najít něco dobrého, co přečká i nějakou tu recesi. Klasika PG, KO, JNJ, PEP. Nebo co třeba REITy? Například O, SPG... jasný, teď to měly těžké v období vysokým sazeb, ale to se časem změní.
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 8. 2. 2024 14:52

karel: Nemám ten pocit, ale rozhodně už se nejedná o nějakou vhodnou dobu. Ta byla už loni. Sám neodprodávám. Když to spadne, spíš přikoupím.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 8. 2. 2024 16:14

saabik píše:
peliculiar píše:Můj cíl je postupně všechny prostředky přesunout do ETF, ideálně ve vhodnou dobu

Pro zajímavost, do jakého typu ETF? Akcie? Dluhopisy? Něco jiného? Protože se zdá, že celkem ujel vlak...

Psal jsem postupně, ne hned ... Vzhledem k tomu, že akciová ETF nesla mnohem méně než státní proti-inflační dluhopisy, tak asi nikdo nebude tvrdit, že bylo chybou tam mít peníze. S penězi na SÚ to chyba byla a jak jsem psal výše (nejen zde), očekával jsem mnohem hlubší pád, který jaksi nepřišel. Tak už ztrácím naději že se ho někdy dočkáme ... :-D

Nakupovat chci EUNL, IS3S (a kdyby mi to umožnil broker tak i EMXC), ale jak jsem psal, rozhodně ne hned ...

saabik píše:karel: Nemám ten pocit, ale rozhodně už se nejedná o nějakou vhodnou dobu. Ta byla už loni. Sám neodprodávám. Když to spadne, spíš přikoupím.

... ale já jsem nikde nepsal, že dobrá doba na zainvestování do akciových ETF je právě nyní ...

Zpět k tématu ... Domnívám se, že z krátkodobého hlediska (dejme tomu rok) přinese SÚ lepší zhodnocení než státní proti-inflační dluhopisy. Vidí to někdo jinak ... ? Případně nějaké názory na možný návrat zvýšené inflace?
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 8. 2. 2024 18:52

No v tom je ten vtip. Optimalizuješ na nejvíc pravděpodobný případ (predikcí analytiků pro inflaci i sazby je plný internet) nebo na ochranu v méně pravděpodobném ale možném případě? To si musíš rozmyslet sám, a zvolit produkt podle toho.

To, že se návrat vysoké inflace v průměru nečeká, je, myslím, evidentní. Ale nemyslím, že má tak moc smysl přemýšlet, jestli je pravděpodobnost 20 %, 10 %, 5 % nebo kolik. Nemáš portfolio různých roků 2024, abys to mohl matematicky optimalizovat na poměr rizika a ceny. Nakonec ta vysoká inflace buď bude nebo nebude, a za dva roky tyhle dluhopisy asi nebudou a celá situace bude jiná.

Chceš to riziko nést nebo ne?
Naposledy upravil fc70 dne 8. 2. 2024 20:13, celkově upraveno 1
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod peliculiar 8. 2. 2024 20:05

fc70 píše:... nebo na ochranu v méně pravděpodobném ale možném případě? To si musíš rozmyslet sám, a zvolit produkt podle toho.

Nemám jen jedinou tranši, toto by byla první, kterou bych dal odprodat. Ty z roku 2020 (+ 0,5 % ale zdanění 15 %) tam prozatím nechám protože při inflaci pod 3 % jsou výhodnější.

fc70 píše:Nakonec ta vysoká inflace buď bude nebo nebude, a za dva roky tyhle dluhopisy asi nebudou a celá situace bude jiná.

Přesně tak a je možné, že s některými tranšemi to doklepu až do splatnosti. V tom momentálně jasno nemám.

fc70 píše:Chceš to riziko nést nebo ne?

Ovšemže ano, jen se chci rozhodnout co nejlépe a proto to tu diskutuju. Nečekám, že mi někdo řekne co mám nebo nemám udělat - spíš mě zajímá, zda někdo přemýšlí či se hodlá zachovat podobně, případně stojím i o jiné podněty ke zvážení.
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pavels84 10. 2. 2024 08:19

Za mě byl optimální čas na výběr loni, kdy se ty peníze ještě daly vcelku zajímavě investovat. Teď si musíš sám porovnat, jakou hodnotu má pro Tebe pojištění proti inflaci ve srovnání s nějakými procenty navíc na spořícím účtu.

Můj osobní názor je, že kvůli slabé koruně nebude snižování sazeb tak rychlé, jak se obecně očekává, ale může se taky ukázat, že se ekonomika propadá takovým způsobem, že se na inflaci a kurz měny přestane hledět.
pavels84
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka