drkarel píše:... na SÚ změni sazbu "ze dne na den".
Pokud jde o standardní spořící účty, které nehrají s nějakou běžnou a bonusovou úrokovou sazbou, měly by banky změnu klientovi hlásit dva měsíce předem. Na tom se něco změnilo? Spořících účtů mám mnoho, ty nejlépe úročené mám u Trinity Bank a Maxbanky, v obou případech to jsou standardní sazby, tedy snad bez bonusů a obezliček ...
drkarel píše:Já ten problém budu řešit až v srpnu (nepleteš se, není náhodou teď termín pro dubnové emise?)
Ano, jde o dubnovou emisi, spletl jsem se.
drkarel píše:Upřímně nevím, trhy se mi zdají být dost vysoko (což nemusí nic znamenat), naopak hodlám spíš odprodat akcie. Docela bych se divil, kdyby ve světě nedošlo k něčemu, co vyvolá minimálně krátkodobou paniku.
I já si myslím, že ceny akcií jsou vysoko, hlavně v USA. Akorát že zainvestováno mám v akciích relativně málo, víc peněz leží na SÚ, ve státních proti-inflačních dluhopisech a dalších méně likvidních aktivech odkud není přesun na pořadu dne.
drkarel píše:Dluhopisy jsem kupoval v době nízkých sazeb (kdy překonávaly SÚ), takže vlastně moc nevidím důvod se jich zbavovat (ale máte pravdu, že SÚ budou minimálně letos nést více).
Já začal nakupovat od emise 07/2020, takže to máme stejně. Nicméně představa, že na SÚ budou 4% a dluhopisy budou nést 2% se mi vůbec nelíbí, když jde o peníze na investice. Šlo o to, že v roce 2020 jsem si načítal problematiku a diskutoval, abych se rozhodl co dělat (najít svou investiční cestu), mezitím přišel covid, inflace, energetická krize, války a tak jsem jen přikupoval další proti-inflační dluhopisy a peníze se akumulovaly na spořících účtech.
Jak už jsem jinde psal, očekával jsem na akciových trzích mnohem větší pokles, než byl v roce 2022, takže jsem tu příležitost nakoupit ve slevě promeškal. Jsem toho názoru, že poslední velký propad byla poslední hospodářská krize, která začala 2007 / 2008 a to už je opravdu dlouho ...
drkarel píše:A pak se mi nechce manipulovat s vysokou "hotovostí" a šaškovat ještě kvůli limitu pojištění. Ale rozhodně o tom přemýšlím a přemýšlel jsem už u lednové emise. Lenost zatím zvítězila.
Ten "problém" nemám. Mé peníze v dluhopisech a na SÚ ani zdaleka neatakují limit pojištění.