pavels84 píše:Za mě byl optimální čas na výběr loni ...
Loni všichni s určitostí věděli, že letos inflace opravdu klesne k inflačnímu cíli.
pavels84 píše:Můj osobní názor je, že kvůli slabé koruně nebude snižování sazeb tak rychlé, jak se obecně očekává, ale může se taky ukázat, že se ekonomika propadá takovým způsobem, že se na inflaci a kurz měny přestane hledět.
Je to tak, nicméně mám za to, že inflaci nyní víc tlačí dolů nízká spotřeba domácností namísto kroků ČNB, která beztak pomalu snižuje úrokové sazby.
vpe píše:saabik píše:peliculiar píše:Můj cíl je postupně všechny prostředky přesunout do ETF, ideálně ve vhodnou dobu
Pro zajímavost, do jakého typu ETF? Akcie? Dluhopisy? Něco jiného? Protože se zdá, že celkem ujel vlak...
O tom tu už psal před 3 lety
Ano, začátkem roku 2020 jsem se začal vzdělávat v tom, jak si sám spravovat své investice. Protože jsem v té době neměl úplně jasno v tom co a jak chci dělat, tak jsem volné prostředky postupně dával do státních proti-inflačních dluhopisů (což není žádný krátkodobý investiční instrument) počínaje 07/2020 ... tedy jsem věnoval studiu investic (do akcií) cca 1 rok a následně jsem v roce 2021 začal nakupovat do tří ETF, které mezitím začínaly být na ATH a inflace rostla ... Takže jsem dal větší prioritu nákupu dalších tranší proti-inflačních dluhopisů namísto toho, abych všechno rval do ETF "hlava-nehlava".
vpe píše:Proti inflační dluhopisy nic nevydělaly a nevydělají, nikdy a nikomu.
Kdybych ty peníze dával jen do ETF mám dnes dost možná horší zhodnocení než byla inflace v ČR. V budoucnu to může být jinak, kdyby bylo nakoupeno v ETF levněji, ale to s jistotou opět nikdo neví. Jediné co mi uteklo byl pokles akciových trhů v roce 2022, čekal jsem ho hlubší. I přesto prozatím nemám důvod litovat ani jednoho z těch investičních rozhodnutí.
PS: Stále se neumím zbavit pomyšlení na to, že tu pořádný propad akciových trhů nebyl od finanční krize před více než deseti lety.