Státní proti-inflační dluhopisy i / i+0,5%

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 10. 2. 2024 11:48

saabik píše:
peliculiar píše:Můj cíl je postupně všechny prostředky přesunout do ETF, ideálně ve vhodnou dobu

Pro zajímavost, do jakého typu ETF? Akcie? Dluhopisy? Něco jiného? Protože se zdá, že celkem ujel vlak...

O tom tu už psal před 3 lety :tleskani

Proti inflační dluhopisy nic nevydělaly a nevydělají, nikdy a nikomu.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod peliculiar 12. 2. 2024 10:11

pavels84 píše:Za mě byl optimální čas na výběr loni ...

Loni všichni s určitostí věděli, že letos inflace opravdu klesne k inflačnímu cíli. :-)

pavels84 píše:Můj osobní názor je, že kvůli slabé koruně nebude snižování sazeb tak rychlé, jak se obecně očekává, ale může se taky ukázat, že se ekonomika propadá takovým způsobem, že se na inflaci a kurz měny přestane hledět.

Je to tak, nicméně mám za to, že inflaci nyní víc tlačí dolů nízká spotřeba domácností namísto kroků ČNB, která beztak pomalu snižuje úrokové sazby.

vpe píše:
saabik píše:
peliculiar píše:Můj cíl je postupně všechny prostředky přesunout do ETF, ideálně ve vhodnou dobu

Pro zajímavost, do jakého typu ETF? Akcie? Dluhopisy? Něco jiného? Protože se zdá, že celkem ujel vlak...

O tom tu už psal před 3 lety :tleskani

Ano, začátkem roku 2020 jsem se začal vzdělávat v tom, jak si sám spravovat své investice. Protože jsem v té době neměl úplně jasno v tom co a jak chci dělat, tak jsem volné prostředky postupně dával do státních proti-inflačních dluhopisů (což není žádný krátkodobý investiční instrument) počínaje 07/2020 ... tedy jsem věnoval studiu investic (do akcií) cca 1 rok a následně jsem v roce 2021 začal nakupovat do tří ETF, které mezitím začínaly být na ATH a inflace rostla ... Takže jsem dal větší prioritu nákupu dalších tranší proti-inflačních dluhopisů namísto toho, abych všechno rval do ETF "hlava-nehlava".

vpe píše:Proti inflační dluhopisy nic nevydělaly a nevydělají, nikdy a nikomu.

Kdybych ty peníze dával jen do ETF mám dnes dost možná horší zhodnocení než byla inflace v ČR. V budoucnu to může být jinak, kdyby bylo nakoupeno v ETF levněji, ale to s jistotou opět nikdo neví. Jediné co mi uteklo byl pokles akciových trhů v roce 2022, čekal jsem ho hlubší. I přesto prozatím nemám důvod litovat ani jednoho z těch investičních rozhodnutí.

PS: Stále se neumím zbavit pomyšlení na to, že tu pořádný propad akciových trhů nebyl od finanční krize před více než deseti lety.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod milanBrno 12. 2. 2024 11:28

Tak ocividne ten rok studia ti nestacil...
Ta "lepsi" ETF vydelala za lonsky rok 50-150% (a mam dojem, ze inflace v CR byla nizsi)
Ta "horsi" ETF okolo 10%
Takze jak bylo receno, ETF jsou lepsi jak protiinflacni dluhopisy.

Ovsem kdo dal penize do dluhopisu (boji se ETF), tak ty jsou zase lepsi nez jakykoliv sporici ucet (kdyz klesa inflace, klesa i urokova sazba SU)
Telekomunikace: Neomezene volani a sms + 15GB za 500kc/mes
FinTech: za vyuziti meho doporuceni nabizim odmenu (Revolut , SkipPay , Twisto , Curve , Plutus , Portu , RONDA , RB , CS , Indigo , Coinmate , Anycoin , Trading212 , XTB atp)
Zabava: MAX za 50kc
milanBrno
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 2. 2024 11:49

Pro zajímavost.
CPI za červenec až prosinec 2021 byl v průměru 118,0, pokud bude inflace za leden 3 %, bude CPI 152,0. Tj. inflace za tu dobu byla při tom zprůměrování 28,8 %.
No a pokud bych nakupoval SXR8 první pracovní den v měsíci od července do prosince 2021 za zavírací cenu, mám k pátku zisk 24 % (ovšem ke konci prosince to bylo jen 13 %, ke konci listopadu 7 % a ke konci října 2 %).
Takže chyba byla nepokračovat místo dluhopisů, které skončily, s etf, přestože byly tehdy na maximu. Protože zejména někdy od února 22 do května 23 by tam byly skvělé nákupní ceny.
Samotný výnos dluhopisů překonal etf na S&P500 vyjádřené v korunách, i přes ten velký růst akcií poslední 3 měsíce a výrazné oslabení koruny.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 12. 2. 2024 15:18

milanBrno píše:Ta "lepsi" ETF vydelala za lonsky rok 50-150% (a mam dojem, ze inflace v CR byla nizsi)
Ta "horsi" ETF okolo 10%

Postatné je, že já ničeho nelituju. 8-P Fakt netuším jaká ta "lepší" ETF byla, asi nějaká "spekulativní", žádné MSCI World, S&P500 a tak podobně. Moje 3 ETF jsou VWCE, 5MVL a IS3S. Prvních dvou se chci zbavit ve prospěch EUNL, protože už nechci prašivou Čínu. Nedělám si iluze, že by můj výběr byl ten nejlepší možný, ale vyhovuje mé toleranci k riziku, investičnímu horizontu, atp.
Ta ETF to možná tolik vydělala za loňský rok, ale reálně vrátila ATH z přelomu roku 2021 / 2022.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drummond 12. 2. 2024 17:49

milanBrno píše:Tak ocividne ten rok studia ti nestacil...
Ta "lepsi" ETF vydelala za lonsky rok 50-150% (a mam dojem, ze inflace v CR byla nizsi)
Ta "horsi" ETF okolo 10%
Takze jak bylo receno, ETF jsou lepsi jak protiinflacni dluhopisy.

Ovsem kdo dal penize do dluhopisu (boji se ETF), tak ty jsou zase lepsi nez jakykoliv sporici ucet (kdyz klesa inflace, klesa i urokova sazba SU)

150%? No do bitcoin miners asi nikdo normalni neinvesruje…. Ze standardních etf nejvyšší performer roku 2023 byl 55,22%, tak tu prosím nešiř bludy.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod milanBrno 12. 2. 2024 18:10

OK. Takze 50% na ETF je mene jak protiinflacni dluhopisy...(o cemz tato debata je)
Pak se tedy omlouvam a ocividne ziji v bludech
Telekomunikace: Neomezene volani a sms + 15GB za 500kc/mes
FinTech: za vyuziti meho doporuceni nabizim odmenu (Revolut , SkipPay , Twisto , Curve , Plutus , Portu , RONDA , RB , CS , Indigo , Coinmate , Anycoin , Trading212 , XTB atp)
Zabava: MAX za 50kc
milanBrno
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drummond 12. 2. 2024 20:49

Ano žiješ a pro ty stěry si chodíš sám… těch 55% má nejvýkonnější ze všech etf, který si troufam tvrdit, tady nikdo nemá. Pouzivat těch 50% jako benchmark, abys tady machroval, ze kam se hrabou protiinflacni dluhopisy, to je dost iluzorni, asi jako tvrdit, ze když běhá Bolt stovku za 9,6 takže ji pak běhá každý.
Takova ta nejběžnější etf vynesla plus minus to same, co protiinflacni dluhopisy.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 12. 2. 2024 23:29

Na studium ETF ti stačí max 20 hodin říkali mudrci a pak hned

Tím se naučíš víc než nějakým studiem
-- 12. 2. 2024 23:30 --

peliculiar píše:Loni všichni s určitostí věděli, že letos inflace opravdu klesne k inflačnímu cíli. :-)

Pokud se nepletu tak jsem předjímal 4%, kolik teda bude, já to nesleduju.

píšeš něco o jistotě, ale jediná je jistota: smrt. Vše ostatní je nejisté…

Btw proč tam máš tickery 6x dražší TER, neřadí jsem ti sxr8? Ten má určitě vetsi výkon a nakup byl zadarmo… Teď jsem začal před 3 toky nakupovat a držím ho, letos bych ho mohl flipnout za SPYL :-) To už jsem po čas. testu…
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Tomas 3 15. 2. 2024 11:08

Tak spořáky porážejí protiinflační dluhopisy o více než 100%.
Tomas 3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod A_Delarge 15. 2. 2024 11:17

A_Delarge píše:Inflace za říjen, relevantní pro výpočet výnosu z 1. Q, je 8,50,tzn.:
a) čistý výnos pro úpis s bonusem 0,5 %: 7,65;
b) čistý výnos pro úpis bez bonusu a bez daně: 8,50.

Zdroj:
https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/ind ... C2015-EM_1

Inflace za leden 2024, relevantní pro výpočet výnosu z 2. Q, je 2,32; tzn.:
a) čistý výnos pro úpis s bonusem 0,5 %: 2,39904;
b) čistý výnos pro úpis bez bonusu a bez daně: 2,3224.

Zdroj:
https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/ind ... C2015-EM_1
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 15. 2. 2024 11:57

Kdo by to řekl. Dokonce se začínají vyplácet i ty starší dluhopisy. Ještě štěstí, že už ruším jen zbytečky.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 15. 2. 2024 18:31

Nejsem naložen, ale ani tak - jedna vlaštovka jaro nedělá. Klidně za rok/dva může být druhá vlna. Ostatně asi to nikdo nekupoval s cílem mít to jako nejvýnosnější složku portfolia.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod A_Delarge 11. 3. 2024 09:21

Tak za únor to máme 1,97.
(Další relevantní údaj pro výnos SSD bude znám až v květnu -- dubnový, ale je třeba sledovat i trend.)
A_Delarge
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod outlier 11. 3. 2024 09:45

Uvidíme, co udělá s inflací snížení sazeb, ale to bude viditelné spíš až příští rok. Letos bude výnos asi ještě horší než jsme tu čekali.
outlier
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka