Trading212 UK - zadarmo 1 akcii, jejíž hodnota činí max.100€

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hunter80 3. 9. 2024 08:42

Je to skutečně tak, že u trading 212 se frakční akcie chovají jako cenný papír a ne jako závazek brokera vůči investorovi ( derivát) ? Chci k nim dát část portfolia kvůli diverzifikaci a nerad bych po letech zjistil, že nemůžu uplatnit časový test.
hunter80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 3. 9. 2024 09:41

Frakční akcie se vždycky chová jako derivát. Dokud je to frakční akcie... Když budeš mít 20.343 akcie, tak 20 je tvých a 0.343 je brokera (broker totiž musí koupit celou a dá ti z ní odpovídající podíl). 20 plní časový test a 0.343 ne.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vojta80 3. 9. 2024 18:24

Pokud koupím 20.343 akcie, tak 20 je mých a 0.343 brokera. To je asi poměrně zřejmé.

Myslím ale, že méně zřejmá je otázka spojování. Pokud to broker ve svých podmínkách explicitně neřeší, tak automaticky předpokládat spojování částí už tak správné být nemusí.

Pokud koupím a 0.5 akcie a následně znovu 0.5, opravdu jsem vlastníkem celé akcie a ne 2 derivátů? Jistotu podle mne máte pouze pokud to broker takto deklaruje (jako např. XTB dle https://cz.xtb.com/novinky/investovani- ... kcni-akcie).

Pokud se k tomu broker nevyjadřuje, tak tato jistota dle mého názoru neexistuje.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 3. 9. 2024 19:18

Také mám obavu z toho, aby to nebyly jen součty derivátů, byť je to přes 1 akcii. Na to fakt bacha.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod honzafr 4. 9. 2024 08:48

Zajímavý rozhovor ohledně frakcí https://www.schanova.com/podcast-1/episode/7a83e15f/petr-frisch-jak-danit-prijmy-z-frakcnich-akcii

Je to tak, že opravdu záleží na brokeru a nelze tedy obecně říci, že se frakce automaticky spojí.
honzafr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 4. 9. 2024 19:31

Já bych přísahal, že jsem to přímo u T212 i někde viděl, ale teď to nejsem schopen najít. Řekl bych ale, že to potvrzuje i to, že například převod akcií k jinému brokerovi podporuje kromě těch frakcí.

Z druhé strany... Je toto vůbec nějak v možnostech FÚ zjistit? Nějak si to v praxi neumím představit, ale tohle není můj obor.
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 4. 9. 2024 20:36

Tady se ovšem pleteš, protože ty musíš berňáku prokázat, že jsou to akcie. On tobě neprokazuje, že to jsou frakce :lol: Neprokážeš, že to jsou akcie, tak ti to dodaní.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vojta80 4. 9. 2024 20:42

Já jsem k tomuto zaujal poměrně laxní přístup. Má úvaha je taková, že pokud bych prodával, začnu tam, kde frakce nefigurují (tedy to co jsem nakupovat manuálně). V delším časovém horizontu potom očekávám, že se tohle v zákoně (nebo jeho výkladu) vyjasní ve prospěch drobného retailu a že "frakce cenných papírů" budou umožňovat časový test.

A pokud přece jen dojde na tu špatnou variantu a budu muset prodávat z "frakční části portfolia", tak spíš než finanční komplikace to bude komplikace časová. Musel bych projít všechny obchody a ručně to rozdělit na celé akcie a frakční zbytky a následně posčítat. Tohle je něco, co bych jako programátor asi byl schopen efektivně vyřešit. Nejspíš bych to ale udělal až na explicitní žádost z FÚ. Finanční dopad by byl myslím zanedbatelný, jelikož frakční části budou v porovnání s celými kusy tvořit mnohem menší část (nic jako BRK-A nekupuji).
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jir.vesely 4. 9. 2024 21:09

Jako dobře, ale v praxi přece přiložím do DP přehled, ve kterém uvedu, že jsem prodal X akcií a případně výpis od brokera. A nikdy jsem neviděl, že by se někde ještě jakýmkoliv způsobem dokazovalo, že to byly s naprostou jistotou akcie celé a ne složené z frakcí. A ani s tím nikdy u mě nikdo problém neměl. Takže jak se dostanu do bodu, že to já budu muset FÚ nějak dokazovat? Jenom když s něčím budou mít problém? A je to vlastně reálná nebo spíš teoretická možnost?
jir.vesely
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 9. 2024 01:09

Jsme v ČR, takže tipuji možnost, že by toto FÚ u někoho důsledně řešil snad jen na udání, třeba závistivými sousedy :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 5. 9. 2024 05:17

vojta80: předpokládám, že se do několika let zruší časový test úplně. Prostě prodeje při přesáhnutí 100 000 Kč budeš danit všechny. Naše osvobození je výjimka v evropě a proti jejímu zrušení se nedá efektivně protestovat, protože nezavádí další evidenční povinnost - broker tu povinnost má už teď a přehled ti pošle (jasně vlastní evidence je lepší, takže kdo ji vede ji povede nadále).

jir.vesely: a v tom přehledu je číslo 10 nebo 10,21?

minarjo: každým rokem se zlepšuje a zvyšuje automatická mezinárodní výměna informací. V ČR se už jen čeká na nDIS (nový informační systém daňové správy), aby se vše začalo zpracovávat až k poplatníkovi. A upozorňuji, že i zaměstnavatelé budou hlásit příjmy za jednotlivé zaměstnance. V zásadě směřujeme k tomu, že berňák bude příjmy znát dřív, než se podá přiznání (připravuje se to tak, že přiznání bude předvyplněno).
Pro některé to bude čelní náraz do zdi. A hlavně se předpokládá, že nDIS bude analyzovat data i zpětně (chtějí a vlastně i musí do něj nahrát vše z ADISu).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rad68 6. 9. 2024 13:06

Proti zrušení časovýho testu se dá hodně co namítat - pro lidi co nikdy nepodávali daňový přiznání (nebo i pro mě, kterej mám prostě jiný koníčky, i když jsem ho už podával) je někdy právě povinnost DP podat nebo ne hlavním omezujícím kritériem pro investování. Takže jestli není cílem vlády co nejvíc lidi od investování odradit (k čemuž už dobře slouží i investiční dotazník na začátku), tak to zrušit nemůžou. Jako některý členy v rodině bylo dost náročný přimět k tomu, aby aspoň nějak začali investovat (a poté, co vyplnili jednou debilní dotazník mi řekli, že znova už by do toho nešli) - a zároveň jsem je musel ujistit, že když za 3 roky nezainvestují nad 100 tisíc, tak je nikdo nebude otravovat. (vím, že se to týká jen prodeje, jenž e to jaksi není vždycky v moci investora - viz třeba O2).
Rad68
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 6. 9. 2024 17:52

Za mě by se měla zavést povinnost podávat daňové přiznání pro všechny. Ručení zaměstnavatelů (mzdových účetních) za daňové povinnosti zaměstnanců je nesmysl. Samozřejmě, že kdo má jen zaměstnání, tak by přiznání bylo předvyplněno - k čemuž se schyluje.
Časový test u akcií je opravdu výjimka. Jak bude potřeba peněz do rozpočtu stoupat, tak bude první na ráně na zrušení.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Vasek06 6. 9. 2024 17:57

Jistě - vrazím do toho svoje peníze - už zdaněné - já nesu riziko a pokud se mi daří , tak mě stát ještě zdaní ... ne nadarmo se říká, že stát je ...
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 6. 9. 2024 18:06

A podnikatelé dělají co? Mají snad nezdaněné peníze a nemají žádné riziko?
Tento argument je zcela nesmyslný.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka