Fio e-Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hyper9 19. 4. 2024 23:43

Teď ve 23:40 jsem jenom kliknul na "Finanční reporty", zásek a odhlásilo mě to. Tak máš štěstí, že se to u tebe neprojevilo. Ale ono hodně záleží na stylu práce. Já si často překlikávám různé záložky a dohledávám si tam informace. To je pro aplikaci smrtící. Když to používá současně hodně lidí, tak se šance na chybu ještě zvyšuje. Internet mám kvalitní optickým vláknem, za celý rok to nevypadne.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod hyper9 23. 5. 2024 17:32

Stejně jako před rokem jsem se nechal nachytat: dorazily dividendy, ale já jsem o nich nevěděl.

Dokonce jsem psal i do banky na toto téma, ale odpověď byla jen "není to možné nastavit" (myšleno notifikace).
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 23. 5. 2024 20:00

Tak pokud nevis, kdy ti prijde dividenda, je asi jedno, ze ti chvilku lezi ladem.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod 123123123 23. 5. 2024 20:09

Podle toho, jak je vysoka. :hm
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod drkarel 28. 5. 2024 09:06

Soudím, že se jedná o Monetu. Leckde lze zjistit, kdy je den výplaty dividendy, a zrovna u Monety jsem ji již opakovaně obdržel přesně v ten den. Takže jen průběžně monitoruju, kdy přijde, resp. se podívám kolem poledního (D+0) a případně někdy odpoledne (pak už musím spoléhat na okamžité platby). Ano, notifikace by mi to dost ulehčily, ale musely by být spolehlivé. Už u několika bank se mi několikrát stalo, že e-mailová notifikace dorazila až druhý den, u Creditas se celá tvářila, jako by peníze přišly až ten druhý den, ačkoliv už předchozí den byly odeslány jinam.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 5. 2024 09:29

Ano, ve většině případů u českých akcií je výplatní den dle přehledu třeba na https://www.fio.cz/zpravodajstvi/dividendy?offset=5 dodržen, nebo je to o pracovní den později. Dodržen je obzvlášť u Monety, která jako jedna z mála větších českých divi firem vyplácí dividendy každému investorovi zvlášť na jeho účet uvedený v Centrálním depozitáři (u Fio je to ten obchodní účet), což je rychlejší (odpadá administrativa Fio, je to běžná příchozí platba) a bez poplatku 0,2%, který si jinak Fio za rozdělení hromadně přijaté dividendy (pro všechny účty CDCP za něho coby obchodníka) mezi investory účtuje. Tato metoda rozdělení ze strany Fio (typická pro ČEZ, KB, PM ČR apod., když má investor v CDCP účet obchodníka Fio a ne svůj individuální) je o něco pomalejší, často až další den je to hotové. Třeba teď - dividendy Komerční banky měly výplatní den včera, dnes den nato v 9:25 ještě připsané ve Fio nejsou, ale během dneška věřím že budou.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 28. 5. 2024 10:29

Chodí mi divi v USD. Jakým způsobem je nejlépe dostat ven z e-Brokeru? Ve Fiu to pochopitelně do Kč kvůli jejich kurzům měnit nechci, pokud to nebude nezbytně nutné. Jedná se o něco přes 2000 USD.

Založit Fio b.ú. v USD (zdarma, je tam nějaký minimální zůstatek?) a pak to převést nebo vybrat v hotovosti (USD) a směnit sám někde ve směnárně? Je nějaký poplatek za interní převod z e-Brokeru na Fio USD účet?

Co jsem si tak nastudoval
- kurz USD u Fia proti např. Exchange aktuálně horší o 0,6 Kč (vím, že jinde se dá pořídit i lépe) => při takové konverzi tratím 1200 Kč
- převodem USD ven - SHA nebo BEN - 200 Kč, OUR - 500 Kč, budu posílat sám sobě
- výběr USD na pokladně FIO 0,5 %, min. 75 Kč, max. 250 Kč => vychází na cca. 220 Kč
- USD reinvestovat v e-Brokeru => 7,95 USD za obchod (~ 180 Kč)

Jaké jsou názory a zkušenosti místních zkušenějších expertů? :)
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 5. 2024 10:41

Není nutné třeba jen kvůli jediné platbě extra zařizovat běžný USD účet, když ten v eBrokeru je multiměnový, tj. přímo z eBrokeru je možné USD na jiný účet poslat. Jen jen třeba ten cílový účet dostat do smlouvy eBrokeru, aby šel vybrat v sekci Peníze. To u novější smlouvy by mělo jít online její změnou, u starší je možné na novější nejprve přejít (obojí lze přes sekci obchodu v internetovém bankovnictví, ne přímo v eBrokeru). Nebo můžeš na pobočku a tam ti nový externí účet pro převody ven z eBrokeru přidají také (interní tvé účty v rámci Fio by to tam mělo u té novější smlouvy přidávat automaticky).
Další varianta je tedy tvá navržená, tedy online v internetovém bankovnictví si udělat USD běžný účet a na něj to z eBrokeru dostat, to by mělo být jako vnitřní převod zdarma (ale i zde myslím platí, aby se ten nově zařízený Fio USD účet do eBrokera automaticky propsal, je třeba mít novou verzi investiční smlouvy umožňující tato přidávání účtů, na kterou lze online přejít jakoby zřízením nové v sekci eshopu, ono to pozná že už jednu máš a nabídne to aktualizaci).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod avathar 28. 5. 2024 13:42

Nad ekvivalent 1000 EURO jdou doláče směnit přes ROKLEN24. Čím vyšší suma, tím levnější výběr v hotovosti na pokladně Fio (je strop) -> dovolená
Případně jsou devizovky, které mají ve fiu účty a vnitrobankovní převod je zdarma.

Bohužel, multiměnová karta stále není....
avathar
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 29. 5. 2024 05:11

minarjo píše:...Třeba teď - dividendy Komerční banky měly výplatní den včera, dnes den nato v 9:25 ještě připsané ve Fio nejsou, ale během dneška věřím že budou.

To možná nebude věc FIO. Mám v KB podepsáno, že mi to budou posílat přímo na účet a přišlo to den následující po dni výplaty (tedy včera) brzy ráno. Prostě to poslali klasickou platbou D+1.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 4. 6. 2024 13:18

Už jim ta "smart" aplikace přestala fungovat úplně a nebo to mám rozbitý jenom já?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 7. 6. 2024 14:40

Odpovím si sám. Aplikaci vypršel jakýsi certifikát, tak to potichu zrušili celé. V mailu slibují, že intenzivně pracují na nové aplikaci. Což tedy pracují už asi 8 let.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod 123123123 7. 6. 2024 19:47

17.6. mi asi prijdou dividendy z tabacku, to zase bude boj s okamzitymi platbami.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 6. 2024 19:49

octaviaimpi: Mně přijde, že mi Fio Smartbroker funguje. Ale cca před 14 dny jsem musel něco nastavovat v Globálním nastavení webového eBrokera (heslo?).

osobne: To je takovej balík? Já teď dělal mezi platbami větší pauzu a po první platbě 100k udělal i druhou trochu menší a víc jsem nepotřeboval.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod 123123123 7. 6. 2024 19:56

300 akcii, tak neco pres 300000 Kc.
123123123
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka