@octaviampi:
... čímž potvrzuješ, že alespoň zčásti spekulant jsi
. Týden stará data už by bylo moc, to zase ano, ale 15-20 minut pohoda. Dlouhodobý investor kupuje firmu přece proto, že mu přijde na dlouhá léta dobrá a kvalitní a cenu nemá aktuálně (aktuální dny/týdny, nikoliv minuty) nijak přestřelenou, ne proto, že teď v realtime stojí jedna akcie třeba 888 Kč, zatímto ráno či před hodinou stála 890 Kč
. Já kupuji na jakékoliv burze když je dost likvidní (úzký bid/ask spread) za market cenu, nebo když je likvidní méně jako česká u menších titulů, tak za limit, ale s dodatečnou rezervou limitní ceny na typický intradenní pohyb. Pokyn zadávám uprostřed obchodování, nikdy ne hned po open či těsně před close, kdy jednodenní tradeři otevírají/zavírají pozice a pohyby bývají tak vyšší. Takto uprostřed je cena stabilní (pokud na dané akcii v daný den nevyšla nějaká kurzotvorná informace) a za hodinu se její cena změní typicky jen o pár desetin procenta. Tedy jde o naprosto marginální změnu (méně než průměrný jednodenní pohyb) i při investování na půl roku až rok, natož typicky na daleko déle. Ale pokud někoho baví sledovat pohyb o desetníky Kč v řádu minut... Jen bych to prostě nazval pravým jménem, tedy časováním trhu, což patří mezi praktiky spekulační (na kterých dlouhodobě můžou vydělat spíše jen jednotky procent šikovných traderů, dost dle štěstí) a ne investorské.
To být spekulant není nic hanlivého, jen realita, a je třeba si to uvědomit, kým člověk v dané fázi činnosti na trzích je. Také se spekulacím zčásti věnuji, a to výpisem put opcí na EU a US tituly, tam ta cena podkladu (akcie či ETF/index) logicky je důležitější. Ale ani tam mi 15 minut zpoždění dat nevadí, protože dělám opce s expirací typicky za 3-8 týdnů, takže i zde je 15 minut zcela marginálních proti někomu, kdo opce či jiné deriváty (CFD, futures...) řeší na denní či dokonce hodinové bázi, tam jedině potřebu realtime dat plně uznávám. Ale zvlášť u dlouhého držení akcií (aspoň v řádu měsíců) mě řešení ceny v řádu minut fakt přijde ujeté, to se na mě nezlobte. To už má v takovém případě mnohdy větší význam poplatek za obchod (cenotvorba brokera), nebo kurzová změna dolaru a eura vůči koruně, než intradenní pohyb akcie pro její delší držení.