Fio e-Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 7. 10. 2024 16:43

V ceníku je napsané, že se to týká jenom nějaké budoucí funkce v mobilu.

Samozřejmě může stát za to to vypnout z opatrnosti, ale zase real-time data se hodí.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod hyper9 7. 10. 2024 16:57

Ano, píšou tam

* Měsíční poplatek ve výši 5 EUR včetně DPH bude účtován pouze neprofesionálnímu uživateli, který využívá
streamované online kurzy pro trhy BCPP prostřednictvím aplikace SmartBroker a v daném období neprovedl na trzích BCPP žádný obchod.

Že by se už blížilo vydání nové aplikace?
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 10. 2024 17:38

A to je taky nějaká příprava na zavedení EURa v ČR? Jinak mi moc není jasné, proč je poplatek za česká data v EUR.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 7. 10. 2024 19:28

Ne :), to bude spíše systémem pražské burzy BCPP, která patří od opuštění burzovního systému SPAD svou technologií do německé burzovní skupiny online burz Xetra. To bude dle mého hlavní důvod, že i samotná BCPP účtuje brokerům v eurech za ta online data, Fio to tedy jen posílá "o úroveň výš".
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod honzafr 8. 10. 2024 10:02

Díky za upozornění. Nastavení realtime dat jsem nikdy neměnil a i českou burzu jsem měl vypnutou. Takže předpokládám, že je to defaultní stav. Každopádně stejně se hodí si nastavení raději zkontrolovat než být potom potencionálně nepříjemně překvapen.
honzafr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 10. 2024 10:07

Ano je defaultně vypnuté, ale tím že BCPP realtime data byly dlouhodobě ("akčně") zdarma pro eBroker na PC i v mobilu, mohli si je pro ni mnozí zapnout, tak jako já (a už třeba dlouho, že si to nepamatují, u mě to bude přes 10 let). A teď, když pro mobil má být zpoplatnění, je dobré si to zkontrolovat.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod jichaj 20. 10. 2024 06:40

Kde pak berete online data? Akcie.cz - po přihlášení?
jichaj
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 20. 10. 2024 07:13

To jakože když si stáhneš v budoucnu nějakou aplikaci a přihlásíš se do ní, tak ti začnou něco účtovat bez upozornění jenom proto, že si v tichosti změnili ceník? To je legální? :tleskani
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod drkarel 20. 10. 2024 08:21

Bez upozornění? To je právě to. FIO upozorňuje jako blázen - snad neuplyne týden, aby nepřišel mail, jak mění podmínky.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 20. 10. 2024 10:38

@jichaj:
NIKDE. Pokud jsi dlouhodobý investor a ne spekulant kupující na den, měsíc, pár měsíců, tak ti při nákupu fakt vůbec nevadí, že jsou bid/ask data 15 minut stará. Při nákupech investora na dlouho by nevadilo ani to, když by šlo o data třeba jen z ranního openu. Za den se toho změní v dlouhodobém horizontu v kurzu typicky natolik málo (ve většině případů změna nejen na českých titulech do 2% za den), že to nestojí za úvahu.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 20. 10. 2024 14:15

Mně to vadí. Já typicky prodávám do poptávky a kupuji z nabídky (tím taky tratím), nehodlám zadávat a platit další pokyn. Takže to nejspíš bude individuální, možná záleží na objemu.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 20. 10. 2024 23:30

jichaj píše:Kde pak berete online data? Akcie.cz - po přihlášení?

Ano, reci o spekulantech a jak vlastne by stacila cena stara tyden budeme ignorovat.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 10. 2024 09:14

@octaviampi:
... čímž potvrzuješ, že alespoň zčásti spekulant jsi :). Týden stará data už by bylo moc, to zase ano, ale 15-20 minut pohoda. Dlouhodobý investor kupuje firmu přece proto, že mu přijde na dlouhá léta dobrá a kvalitní a cenu nemá aktuálně (aktuální dny/týdny, nikoliv minuty) nijak přestřelenou, ne proto, že teď v realtime stojí jedna akcie třeba 888 Kč, zatímto ráno či před hodinou stála 890 Kč :D. Já kupuji na jakékoliv burze když je dost likvidní (úzký bid/ask spread) za market cenu, nebo když je likvidní méně jako česká u menších titulů, tak za limit, ale s dodatečnou rezervou limitní ceny na typický intradenní pohyb. Pokyn zadávám uprostřed obchodování, nikdy ne hned po open či těsně před close, kdy jednodenní tradeři otevírají/zavírají pozice a pohyby bývají tak vyšší. Takto uprostřed je cena stabilní (pokud na dané akcii v daný den nevyšla nějaká kurzotvorná informace) a za hodinu se její cena změní typicky jen o pár desetin procenta. Tedy jde o naprosto marginální změnu (méně než průměrný jednodenní pohyb) i při investování na půl roku až rok, natož typicky na daleko déle. Ale pokud někoho baví sledovat pohyb o desetníky Kč v řádu minut... Jen bych to prostě nazval pravým jménem, tedy časováním trhu, což patří mezi praktiky spekulační (na kterých dlouhodobě můžou vydělat spíše jen jednotky procent šikovných traderů, dost dle štěstí) a ne investorské.
To být spekulant není nic hanlivého, jen realita, a je třeba si to uvědomit, kým člověk v dané fázi činnosti na trzích je. Také se spekulacím zčásti věnuji, a to výpisem put opcí na EU a US tituly, tam ta cena podkladu (akcie či ETF/index) logicky je důležitější. Ale ani tam mi 15 minut zpoždění dat nevadí, protože dělám opce s expirací typicky za 3-8 týdnů, takže i zde je 15 minut zcela marginálních proti někomu, kdo opce či jiné deriváty (CFD, futures...) řeší na denní či dokonce hodinové bázi, tam jedině potřebu realtime dat plně uznávám. Ale zvlášť u dlouhého držení akcií (aspoň v řádu měsíců) mě řešení ceny v řádu minut fakt přijde ujeté, to se na mě nezlobte. To už má v takovém případě mnohdy větší význam poplatek za obchod (cenotvorba brokera), nebo kurzová změna dolaru a eura vůči koruně, než intradenní pohyb akcie pro její delší držení.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 21. 10. 2024 10:54

No, tvl ... Lidé čtěte!!! A opovažte se říct, že si myslíte něco jiného. Bůh Vás ztrestá !!!
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 21. 10. 2024 11:30

To určitě ne :), naopak jsem vždy nakloněn si přečíst jiný názor. Ale stále jsem tedy nečetl od nikoho, proč by při delším investování měly být realtime kurzy pro něho opravdu důležité, tedy proč by někomu při investici na dlouhé měsíce mělo vadit 15min zpoždění. Česká burza přece není sama (stejně jako Fio eBroker), i u většiny zahraničních burz a tím i brokerů je to zpoplatněno (a zdarma jsou jen ty 15-20 minut zpožděné), takže i při nákupech ETF či akcií po Evropě a USA se velmi často nakupuje při takto opožděných datech. Traderům se ten poplatek za živá data (či jejich sledování na nějakém webu, kde jsou realtime zdarma) může vyplatit, ale jinak tedy moc nee. Navíc u Fio eBrokera je velká nevýhoda, že zadaný limitní příkaz k nákupu nejde modifikovat (nejde zvýšit limitní cena, když se v rozumný čas nákup neprovede), lze jen smazat a zadat nový. Není tedy obzvláště u Fio jednodušší rovnou zadat limitní cenu o něco vyšší, než zjištěnou dle realtime dat (protože ta se do těch pár vteřin si potvrzení obchodu může zvýšit), než zadávat limit přesně dle realtime a pak muset příkaz celý rušit a dávat znova? No jde mi jen o zamyšlení, zda tyto opravdu drobné setiny až desetiny procenta dávají pro obchod na měsíce smysl, opravdu mě zajímají ty důvody. Protože já to od svých počátků na akciových burzách (přes 15 let zpět) bral vždy tak, že realtime data mají smysl jen pro rychlé obchodníky, kteří nakupují na minuty až jednotky dní (tedy tradery), pro nás ostatní že je to zbytečné. Ale rád se poučím, pokud někdo dlouhodobý díky realtime datům a časování trhu vydělal z delších investic více než třeba 0,1-0,3% navíc :).
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka