Fio e-Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 1. 2025 22:00

Ano, vyplníš jen množství a (limitní) cenu. U německé burzy moc nehrozí že by se nákup neprovedl naráz (to u české spíše), každopádně postupné uspokojení v jednom dni poplatek nenásobí, znova bys ho platil až další den (u vícedenní objednávky). Fill or kill klidně nastav, pokyn se pak buď komplet ihned provede, nebo ihned zruší (takže tam dej smysluplně vysokou limitní cenu, aby se hned nezrušil jen proto, že ta aktuální burzovní je vyšší než tvá limitní).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 8. 1. 2025 22:33

Když si zadáš delší pokyn (třeba do konce týdne), tak to bude za jeden poplatek i po částech.
Kupuješ za finance z loňského i letošního roku ?
Co plánuješ kupovat?
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2025 06:30

V ceníku u poplatku píšou to, co píše minarjo - více obchodů v jednom dni = jeden poplatek, ve více dnech = 1 poplatek za každý den. Aby nedošlo k mýlce, jedná se o německý trh.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 1. 2025 08:20

DrumSession píše:Když si zadáš delší pokyn (třeba do konce týdne), tak to bude za jeden poplatek i po částech.
Kupuješ za finance z loňského i letošního roku ?
Co plánuješ kupovat?

Ano, 2*48000Kc. 21BC
Vzhledem k nizkym castkam, ktere tam rocne budu posilat, udelam z DIPU takovy mensi gambling ucet :mrgreen:
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 9. 1. 2025 08:36

Správný přístup!
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2025 08:53

BC je bitcoin, resp nějaký ETF na bitcoin? Já sice plánuji taky trochu více zariskovat, ale ne do krypta. :) Sice tam mám nalito na dvě osoby po dvou příspěvcích (2x 72k), ale zatím se rozhlížím (S&P, Nasdaq, World, EM, Evropa, Asie, Indie) a dost uvažuju, že bych to navzdory poplatku rozdrobil (mírně diverzifikoval). Pro mě to bude u ETF premiéra, takže hlavně mírně studuju.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 1. 2025 09:04

Je to nejlevnejsi spotovy BTC ETF(ETP konkretne) v eurach s TER 0,21%.
21Shares Bitcoin Core ETP

Podle mne nema v DIPu vyznam diverzifikovat(bavime se o 48k/rok), to bych delal u klasickeho brokera, kde neplatis poplatky. Teda ak to nejsou celkove rocni investovane prostredky. To bych pote osobne sel do investicniho grale, nejakeho € akumulacniho ETF na S&P 500(t.c. je nejlevnejsi SPYL s TER 0,03%)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2025 09:22

Jj, SPYL je v hledáčku. Fakticky to u mě budou momentálně asi jediné investice do ETF (ptf mám zatím čistě akciové na BCPP). Možná nejde o diverzifikaci v právém slova smyslu ... spíš o to, že váhám, jak se momentálně postavit k US trhu. Budeme kupovat byt pro dítě, brát si na část (cca polovinu) hypotéku, takže si taky musím ujasnit, kolik budu mít volných peněz k investicím. Mám rád své jistoty, takže se nemůžu vydat do nuly. :)

K tomu EUR ... U toho SPYL píšou "Fund currency USD". Není ono víceméně jedno, jaká je měna fondu, když se to dá koupit na Xetře v EUR? https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 718#basics
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 1. 2025 10:09

Vsechny SP500 ETF maji podklad USD, protoze replikuji americky index. Konverze USD na €(frank, libru, etc) dela spravce fondu.
A pro nas je praktickejsi kupovat ETF denominovane v €(zdarma prevody) + dividendy reinvestuji ve vnitr fondu, na rozdil od cistych USD ETF, ktere jsou jenom distribucni(+ nutnost platit dane z dividend) a vysoke naklady s USD(prevody, vybery...)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2025 10:28

Jo, tomu rozumím. Ale jak poznám, že fond je denominovaný v EUR? (ideálně na justetf.com) Např. tento https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 7#holdings má USD v názvu, je také akumulační, ale jinak se popis jeví podobně a na XETRA se obchoduje v EUR. Není mi vlastně jedno, v čem je denominovaný, když kopíruje US index a obchoduje se v EUR?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Kittyhawk 9. 1. 2025 11:01

Na tom justetf je to pěkně vidět v odrážce Basics, v levém sloupci Data je položka:
Fund currency USD
Kittyhawk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2025 11:27

No právě, SPYL má v Basic uvedeno "Fund currency USD" a slavo o něm tvrdí, že je denominovaný v EUR. Ale možná je to úplně jedno, jde asi hlavně o to, že chci pracovat s EURy (protože SEPA), takže nakupuji na burze, kde se obchoduje v EUR. Nebo ne? (Podobně jako Erste nakupuji na BCPP v CZK.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 1. 2025 12:11

Jasné, neřeš, SPYL na německé Xetra za eura je úplně v pořádku. Je jasné, že hlavní podklad je v USD, ale emitenti ETF to dávají na různé burzy v různých měnách, stejně jako tvůj příklad Erste za eura ve Vídni či za Kč v Praze - žádný stres :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2025 12:26

Díky, to jsem si myslel. (Nechci hned něco zvrzat.) Oni i v různých článcích zdůrazňují, jak fond musí být denominovaný v EUR, a pak doporučí fondy, které zjevně denominované v EUR nejsou.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Lenka_2 9. 1. 2025 12:30

minarjo: Které ETF je za Kč v Praze?
Lenka_2
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka