Fio e-Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 2. 2025 01:23

No hlavně by sis musel dividendy u akcií i kupóny u dluhopisů (na to především v mé připomínce bankéř z Fio upozorňoval) řešit přímo s příslušnými emitenty, jak a kam je vyplatí. U Účtu obchodníka (Master) se toto řešit nemusí, je to vyplaceno na ten účet obchodníka (Fio banky) a ta to mezi klienty účetně rozdělí (za těch 0,2%).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2025 04:53

To ale není pravda. To sice v minulosti platilo, ale pak asi dosšlo ke změnám v zákoně a společnosti zřejmě musí dividendu vyplácet na účet majitele uvedený v CDCP, kde ovšem je zřejmě obchodní účet u obchodníka, takže divi automaticky chodí na obchodní účet. Měl jsem u různých společností nahlášený účet, kam mi chodily divi a najednou pak začaly chodit na obchodní účet.

jichaj: Měsíčně účtovaný poplatek za vedení v CDCP se naopak platí na individuálním účtu. To je právě výhodou Master účtu.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 8. 2. 2025 07:44

Také záleží jak to má s dividendami emitent. ČEZ a Kofola mají jako administrátora výplaty dividend Českou spořitelnu a ta má jednoduchý portál http://www.vyplatadividend.cz, kde se lze přihlásit bankovní identitou i ostatních bank a jednoduše si nechat dividendu poslat na jakýkoli účet chcete. Bohužel u Komerční banky, Colt (kde je administrátorem výplaty Komerční banka) a Moneta to bohužel takto nelze a zasílá se na účet z evidence, nebo lze v případě Komerční banky vyzvedávat osobně na pobočce.

Ano, poplatek pro CDCP je u individuálních účtů dle zůstatku (u master účtu obchodníka toto není):
Od / Zůstatek Do / Roční poplatek
0000000 0359999 0
0360000 1079999 360
1080000 1799999 720
1800000 2519999 1 080
2520000 3239999 1 440
3240000 3959999 1 800
3960000 4679999 2 160
4680000 5399999 2 520
5400000 6119999 2 880
6120000 6839999 3 240
6840000 7559999 3 600

Opraven dodatečně v tabulce Zůstatek Do.
Naposledy upravil intfo dne 8. 2. 2025 08:04, celkově upraveno 1
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 07:51

To je divna tabulka, co kdyz tam budu mit hodnotu akcii 359001 Kc? Tak uz to nebude zdarma?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod fc70 9. 2. 2025 00:28

s účinností od 31. 3. 2025 bude ukončena možnost našim prostřednictvím shortovat cenné papíry na trzích v USA, přičemž od 17. 3. 2025 již nebude možné otevřít novou krátkou pozici.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod postcd 9. 2. 2025 21:15

FIO zaměstnanec mi napsal, že FIO ebroker zajištuje zamezení dvojímu zdanění jen u akcií firem z USA a Rakouska (po odeslání elektronického pdf formuláře FIO bance). Je to pravda, že jen tyto země? To asi tedy nemá cenu nakupovat třeba za 150 tis. Kč akcie např. z Francie a manuálně řešit posílání dokumentů na nějaké jejich ministerstvo financí nebo podobně a radši koupit ty americké?

Podle tabulky https://wise.com/cz/blog/zdaneni-dividend má Francie zdanění 0-45%. Po zamezení dvoj. zdanění 10%.
FIO e-broker (převážně dividendové): Alphabet (GOOGL), National grid (NGG), Munich RE AG (MUV2), NextEra energy (NEE), AT&T (T), Bank of Nova Scotia (BNS), Archer-Daniels Midland Co (ADM), Allianz (ALV), BMW (BMW), Walgreens Boots (WBA)
postcd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 9. 2. 2025 21:22

Mně dividendy z Rakouska ve Fio vždy připisovali s plnou srážkou 27,5 %, ne 10 %. Je potřeba o to nějak zvlášť ve Fio žádat?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 2. 2025 06:37

Myslím, že myslí, že za úplatu vyřídí vratku u rakouského finančáku.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Gryp 1. 3. 2025 18:24

Existuje nějaká jiná možnost, jak přidat účet do eBrokera, nebo je skutečně nutné jít na pobočku?
https://www.fio.cz/o-nas/faq/investicni ... 7-e-broker

Pokud chci poslat peníze na účet eBrokera (tzn. dovnitř, nikoli ven), tak chápu správně, že to lze z jakéhokoli účtu?
Viz záložka „Peníze“:
https://www.fio.cz/akcie-investice/e-br ... e-e-broker
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod outlier 1. 3. 2025 23:47

Ano, poslat lze bez problémů a pro přidání účtu se musí na pobočku.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod intfo 2. 3. 2025 08:08

postcd píše:...To asi tedy nemá cenu nakupovat třeba za 150 tis. Kč akcie např. z Francie a manuálně řešit posílání dokumentů na nějaké jejich ministerstvo financí nebo podobně a radši koupit ty americké?...

Nákup smysl mít může, pokud ti jiná věc (výhodné nacenění, růst hodnoty, buyback...) vykompenzuje tu vyšší daňovou sazbu na dividendy. Řešit vratky daně kvůli drobným smysl nedává. Pokud bys bral do úvahy jen zdanění dividend, tak do celkových 20% (zdanění v zemi + případně další v Česku) se z významnějších zemí vejdeš jen s: Česko (15%), Austrálie (15%), Japonsko (20%) Nizozemsko (20%), Spojené království (15%, tady ale pozor na 0,5% stamp tax při nákupu), Spojené státy (15%), Španělsko (19%). Pro mne jsou to tedy země, kde primárně volím dividendové akcie.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gryp 2. 3. 2025 10:57

outlier píše:Ano, poslat lze bez problémů a pro přidání účtu se musí na pobočku.

Děkuju, tak to se pobočce alespoň prozatím vyhnu.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 3. 2025 13:13

Stačí mít novější verzi investiční smlouvy na eBrokera, pokud ji ještě nemáš (což lze poznat tak, že v eBrokeru se nenabízí v části Smlouvy a služby možnost založit další obchodní účet typu DIP, pokud ho tedy už nemáš), pak lze na ni v menu +Nový produkt ve Fio Internetovém bankovnictví online přejít (uzavření investiční smlouvy se pak chová jako aktualizace stávající, s tou novou bys tam to uzavření už ani neměl vidět). No a s novým typem smlouvy lze tvůj problém vyřešit i zcela bez návštěvy pobočky. Do povolených účtů eBrokera pro odesílání plateb se totiž pak automaticky (když je smlouva nová, ta mimochodem umožňuje i přidat ten nový DIP obchodní účet) přidávají tvé další vlastní účty co máš u Fio, tedy i ty běžné (v různých měnách), které lze založit v tom samém menu (+Nový produkt) internetového bankovnictví (plus tam samosebou budou ty, které už u Fio máš). Pak lze snadno poslat z eBrokera na tvůj běžný Fio účet a z něj už kamkoliv. Není tedy třeba přidávat další externí na pobočce (pro přímé zaslání), protože holt Obchodní účet je takto omezen úmyslně, je na akciové obchody, ne na převody kamkoliv jako běžné účty.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Gryp 2. 3. 2025 14:28

Do povolených účtů eBrokera pro odesílání plateb se totiž pak automaticky (když je smlouva nová, ta mimochodem umožňuje i přidat ten nový DIP obchodní účet) přidávají tvé další vlastní účty co máš u Fio

No já bych tam chtěl EURový účet z jiné banky. Jestli tam jdou jen FIO, tak je mi to k ničemu. Mám EURový účet odkud chci EURa posílat, což by teda mělo být bez problému a to mi momentálně stačí. Na posílání ven už mám jeden EURový ještě úplně v jiné bance, ale i kdybych si založil EURový u FIA, tak je to stejně na cílový účet extra převod. Zatím spíš nakupuju a poslat to přes jeden extra účet by mě asi tolik nevadilo, zatím to nehodlám dělat pravidelně.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slejvák 8. 3. 2025 14:40

tulum píše:Máte prosím někdo zkušenost s tím, že při vypořádání dluhopisu nakoupeného přes Fio e-Broker se poplatek za připsání dividendy, tj. 0,2 % z připisované výše vztahuje i na nazpět vyplacený nominál/jistinu samotného kupónu? Vypořádal se mi nyní dluhopis a FIO si tento "dividendový" poplatek strhlo právě i z celé částky nominálu kupónů, což je samozřejmě už dost velká finanční částka / poplatek.

Ahoj! Moc díky za příspěvek, dost důležitá informace, že si FIO bere poplatek nejen za připsání kuponu, ale i za splacení jistiny dluhopisu. Jestli to chápu dobře, tak tohle platí jen pro Master účet, je to tak? Když bych měl na e-Brokeru klasický účet, nikoliv Master, jak je to s poplatky za safekeeping? U akcií se od částky 360 000 Kč platí, je to tak i u dluhopisů? Díky za odpověd.
Slejvák
Kolemjdoucí

Předchozí stránka