1) Ano,dle jména se hledá kvůli zkráceninám špatně, dle tickeru lépe. Ale nemáš pravdu s tím ISIN - cenné papíry eBroker UMÍ bez problémů hledat dle ISIN! Příslušný celý ISIN zadej do pole "Najdi CP" v levém sloupci (ticker, pokud ho znáš, pak patří do pole "Jdi na CP" tamtéž). Nenech se zmást, že výsledky hledání ISIN neobsahují - ano, sloupec s ISIN ve výsledku hledání není, ale databáze Fio ho zná, k hledaní ho tedy použít fakt lze. Samosebou musíš mít v okamžiku hledání vybranou v horní liště eBrokera buď konkrétní burzu (USA, SRN, ČR...), nebo tam zvolit Všechny, aby to hledalo napříč. Ta horní lišta ovlivňuje vše v něm, tedy hledání, zobrazení v portfoliu atd. Já tam mám trvale zvoleno (zvýrazněno) Všechny.
2) nevím zda Fio umí certifikáty z Xetra Německo (nezkoušel jsem), ale umí ty z naší burzy Xetra Praha (za Kč), sám jsem v minulosti občas využil. Zde možná došlo k tomu nedorozumění mezi tebou a Fio: není Xetra jako Xetra, tato skupina burz je rozlezlá po více zemích, i u nás v Praze jde o burzu Xetra, po fúzi před X lety

. K tomu máme u nás ještě burzu RM systém (tu vlastní už hodně let přímo Fio). Ta tedy certifikáty nemá, zato má některé akcie (i zahraniční) v Kč, které Xetra Praha nemá.
Zpět k certifikátům: v Praze jde konkrétně o několik certifikátů/warrantů od Erste bank (investiční, bonusové i turbo certifikáty, long i short). A to na indexy, vybrané akcie ČR/Německa nebo komodity (zlato, stříbro, WTI ropa...). Hledej zadáním názvu (třeba EB GLD IC2 pro klasický certifikát na zlato) nebo ISINu do "Najdi CP". Seznam aktuálně obchodovaných najdeš na webu Pražské burzy zde:
https://www.pse.cz/udaje-o-trhu/struktu ... ertifikaty a zde:
https://www.pse.cz/udaje-o-trhu/struktu ... y/warrantyZda tam jsou certifikáty zahraniční (třeba z Xetra Německo) zkus hledáním dle ISIN dle bodu 1). Nejspíš tedy ne. Ano, Xetra Německo má nabídku IC jistě větší, ale zase ty z Pražské burzy nakoupíš o dost levněji (50Kč poplatek za obchod na pražské burze oproti téměř 10 EUR na německé burze, k tomu na naší burze odpadá nemalý měnový spread z měnové konverze CZK-EUR). Pokud trváš na zahraničních burzách pro certifikáty, tak Fio nebude na to vhodné. Sám jsem u Fio také začínal napříč burzami, teď u Fio ale mám vše jen v CZK, ostatní u levnějších (EUR hlavně u Degiro, USD hlavně u Lynx). Vše ale jsou u mě teď už jen akcie - certifikáty už nemám žádné, tak ani nevím, zda a jak je Degiro/Lynx nabízí (ale asi nějak ano, v ceníku to mají).
A ještě důležitá věc k eBrokeru, která s tím výše uvedeným trochu souvisí: první věc, kterou by měl nový klient v eBrokeru udělat, je v Globálním nastavení přepnout Verzi aplikace na Plná verze. Bez toho je eBroker o mnoho věcí ochuzen (třeba individuální nastavení těměř u každé tabulky jako Obchody a jiné - jako zobrazené sloupce, jejich pořadí atd..)