Fio e-Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 7. 2024 15:54

@Stileth:
Myslíš tím to, že nemůžeš vyhledat akciové či ETF tituly na Xetra či USA? Stačí v horním pruhu eBrokera v těch dlaždicích, kde ti teď svítí nejspíš jen ČR, klepnout na "Všechny". To je hlavní filtr burz pro vše v tomto systému, tedy hledání, tabulky, portfolio :). Jo a pak v Globálním nastavení mít zapnutou Plnou verzi aplikace, ta základní je hodně očesaná. Hledat se jinak dá (třeba konkrétní evropské ETF) nejlépe dle ISIN zapsaného do pole Najdi CP v levém sloupci. Dle názvu to zvlášť u ETF není ideální, protože v delších názvech mohou být různé zkratky atd. Totéž mimochodem platí i jinde, třeba u brokera Degiro.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Stileth 6. 7. 2024 18:34

@minarjo,
plnou aplikaci jsem v nastaveni aktivoval, diky.
Uz to vypada lepe nicmene problem je, ze ty dalsi burzy sice nahore vidim, ale jsou preskrtnute, takze i kdyz mam vysvicene "vsechny", tak vidim pouze RMS a BCPP.
Stileth
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 6. 7. 2024 18:37

Přeškrtnutí burzy v záhlaví ale není na závadu, je vidět, že fakt stoletý systém eBrokera neznáš, chtělo si o tom více přečíst na stránkách Fio :). Ono to znamená jen to, že hlavní akciový kurz dané burzy zobrazené v záhlaví (vedle toho přeškrtlého místa burzy) není v době otevření burzy plně online, neboli že nemáš pro danou burzu aktivní a zaplacená realtime data (v Globálním nastavení). To mám úplně stejně, je to výchozí nastavení (všechna data aby byla zdarma). Jako dlouhodobému investorovi mi fakt nevadí, že mám data z těch přeškrtnutých burz zpožděná o 15 minut (běžné i jinde, když je to zdarma), no a co? Za realtime data měsíčně platí snad jen daytradeři, pro které je 15 minut na burze "mega pohyb" - pro nás dlouhodobé není klíčových pro okamžik obchodu mnohdy ani 15 dnů či týdnů, natož minut :). Takže to vůbec neřeš, burzy jsou ok, není třeba je nějak "aktivovat" jak si myslíš, vždyť ti stačí v tom levém sloupci cokoliv dát hledat a vidíš to sám, že to najde. Pouze pokud bys chtěl kupovat i americké akcie, bylo by třeba vyplnit ještě daňový formulář W-8ben, aby daň z případných dividend z USA byla jen těch 15% a ne víc, ale to tam červeně píše při nalezení US akcie. Pro evropskou burzu za eura (Xetra Německo, akcie či eurová ETF) není třeba nic dalšího.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 9. 7. 2024 14:19

Zkoušel jste už někdo posílat do multiměnového investičního účtu E-Broker USD? Pokud ano, tak jakou devizovku s účty u FIO používáte tak, aby se dalo pokudmožno vyhnout poplatku zprostředkující banky? Tedy pokud to jde.

Někde jsem tady zahlédl Easychange. Roklen má podle všeho taky účty u FIO.

Otázka jak pak posílají a jestli to je OUR, nebo předpokládám SHA a jestli tam je právě ta zprostředkující banka.

Ideální by asi byl Revolut.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 7. 2024 18:31

Jaké SHA či OUR? :) - vždyť cizoměnové platby převáděné v rámci jedné banky (ať už v rámci Fio nebo jiné) nejdou přece vůbec přes mezinárodní systém Swift (tj. přes systém korespondenčních bank), jinak by v tolika bankách ty devizovky lokální účty neměly, k čemu by jim bez této vlastnosti byly :)? Takže klid, budeš to mít zdarma, je to platba v rámci banky, to že je v jiné měně není pro vnitrobankovní převody důležité.
Nejspíš si to pleteš s převodem třeba těch USD z české banky A do české banky B - ano, tam už to musí jít přes Swift, protože přes Certis ČNB to nelze. Ale z banky A do banky A fakt není prostředník třeba :D.
Naposledy upravil minarjo dne 9. 7. 2024 18:35, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vojta80 9. 7. 2024 18:34

Pro posílání USD na Fio Broker jsem používal Akcenta. Mají u Fio CZK i USD účet. Vše se tedy realizovalo v rámci Fio, bez poplatků a za normálních okolností za 1-2 hodiny.

Dlouho jsem to sice už pro USD nepoužil, ale nemyslím, že by se na tom něco změnilo.

U Akcenty jsem měl odhadem kurz o 0,3% nad trhem - i když zrovna tohle se ale měnit mohlo a bude asi i individuální podle objemů.
vojta80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 15. 7. 2024 15:03

Měl bych na vás dotaz ohledně Fio DIPu ... Uvažuju, jestli jde využít USD z dividend nashromážděné na základním OÚ na nákup v DIPu. To zadám v eBrokeru klasicky jako převod peněz? Čili jsem v základním OÚ, kde už mám USD, a tady zadám převod peněz ze základního OÚ na číslo účtu odpovídající účtu DIP? Jak Fio samo uvádí v nápovědě, "Hned v úvodu je nutné si uvědomit, že neexistuje možnost podání testovacího pokynu".

Zůstane mi to v USD? Nejsem si jistý, zda by mi to nepřevedli v DIPu na CZK - ve smlouvě totiž vidím "Účet DIP je pro klienta vedený v měně CZK. Banka je oprávněna (avšak nikoli povinna) umožnit klientovi ukládat na Účet DIP i peněžní prostředky v měnách odlišných od CZK.", což nevím, zda neznamená, že sice mohou přijmout i jiné měny, ale jelikož je účet DIP v CZK, zkonvertují to na CZK.
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 15. 7. 2024 15:32

Ano, ze základního OÚ na DIP OÚ lze lokální převod zadat v záložce Peníze lokálním převodem (první sloupec ikon) v CZK, USD i v EUR - tyto obchodní účty jsou multiměnové jak v tom základním, tak u DIP OÚ (v eBrokeru vypadají úplně stejně, na DIP účet/portfolio se ze základního a naopak přepíná v levém menu eBrokera). No a u převodu uvnitř Fio je samosebou měna zachována, ke konverzi do CZK není důvod. Zpět (převod z OÚ DIP) to samosebou nelze, co jednou v DIPu je, už ho nesmí opustit (a eBroker to správně blokuje, odkazuje na pobočku, protože by to znamenalo zrušení DIP režimu).
Po online založení DIP OÚ (při existenci základního OÚ a povýšení investiční smlouvy na ten novější typ, který online založení dalších OÚ/portfolií umožňuje) může chvíli trvat (ne víc než den), než se možnost posílat na jeho OÚ zpřístupní (DIP obchodní účet je pak v záložce Peníze při zadání výběru první grafickou ikonou u dané měny v rozbalovacím seznamu spolu s běžným účtem Fio a jinými případně povolenými).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod lungaj 15. 7. 2024 16:24

Máte prosím někdo zkušenost, jak dlouho trvá Fiu přijetí/zpracování formuláře W8-BEN? Zasílal jsem dle instrukcí přes jejich Fio servis (v rámci e-Brokeru) ve čtvrtek a zatím nic.
lungaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 15. 7. 2024 16:35

U mě to bylo druhý den, ale bylo to v lednu, teď jsou prázdniny/dovolené, tak bych počítal, že to může trvat déle. Od čtvrtka to máš dnes zatím teprve druhý pracovní den.
hopo.hopo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 19. 7. 2024 07:57

minarjo píše:Ano, správně. V eurech na německé burze jako SPYL, jinde je ticker jiný (třeba SPXL v Londýně za libry), jak to holt už bývá (a jak to je vidět na konci toho textu na justetf). Když dáš v eBrokeru hledat SPYL, bude to ten správný.

Akorát bych zrovna tohle nenakupoval přes fio, ale přes XTB, tam vyjde levněji za 0,- poplatky, A navíc teď při registraci do XTB přes odkaz dostaneš akcie v hodnotě 15 €

A možná ho někdy konečně přidají i do SAVE (spoření)

-- 19. 7. 2024 08:59 --

octaviampi píše:
drkarel píše:octaviaimpi: Mně přijde, že mi Fio Smartbroker funguje.

Zajímavé, z App storu zmizela a potvrdili její nefunkčnost. Možná to na reklamním systému Googlu ještě nezhavarovalo, tak to nechávají skomírat.

Na AppStore je, ale schovaná… Stáhnout si ji můžeš ze svých nákupů, v regále není vidět a zakoupit nejde (Pokud ji nemáš koupenou z minulosti)…

Evidentně nejsou schopni teď aplikaci aktualizovat o nové certifikáty, asi její programátor dostal výpověď a zdrojové kódy si nechal :-o
Přílohy
IMG_0796.jpeg
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Radilka_1 19. 7. 2024 10:30

Připravujeme pro Vás zcela novou verzi obchodní aplikace Smartbroker, díky které budete moci spravovat své vlastní investiční portfolio u Fio banky kdykoliv a odkudkoliv. Díky Smartbrokeru budete moci jednoduše a rychle ovládat svůj obchodní účet, zadávat nákupní i prodejní pokyny, číst zprávy z trhů, nebo třeba provádět devizové operace.

Nová aplikace bude k dispozici všem klientům zcela zdarma, a to pro operační systémy Android i iOS. Pilotní verzi plánujeme představit koncem roku 2024. Původní verzi aplikace již nelze stáhnout a nainstalovat. Pro přihlášení do obchodního účtu a zadávání pokynů můžete využívat desktopovou aplikaci e-Broker.

Zdroj: https://www.fio.cz/akcie-investice/smartbroker
Radilka_1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 19. 7. 2024 10:33

Appka Smartbroker je nic moc a ani moc neumí, eBroker z mobilu ovládám běžně odjakživa v prohlížeči Chrome, úplně v pohodě (totéž ostatně IB Fio, i to je tak lepší).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 19. 7. 2024 11:17

Zajímavé, já bych do IB místo přes aplikaci nikdy nelezl. Sliby o uvedení aplikace brokera dávají už několik let, nebral bych to vážně. Škoda, že nebude integrovaná do klasického SB.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod panPeněženka 19. 7. 2024 12:25

O nové aplikaci eBrokera mi na jejich investičním semináři říkali už v roce 2022! Prý do konce roku, prý si mám počkat, že je vážně skvělá! :-D :-D
panPeněženka
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka