Fio e-Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod volnicko 19. 7. 2024 17:14

panPeněženka píše:O nové aplikaci eBrokera mi na jejich investičním semináři říkali už v roce 2022! Prý do konce roku, prý si mám počkat, že je vážně skvělá! :-D :-D

Aplikace, jakou svet nevidel...
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 19. 7. 2024 20:59

Má někdo z vás zkušenost s rušením e-Brokeru?

Pokud teď v červenci prodám akcie a zruším e-Broker, jak to bude s výplatou dividend v srpnu? Dík
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod hyper9 22. 7. 2024 17:52

Pokud teď v červenci prodám akcie a zruším e-Broker, jak to bude s výplatou dividend v srpnu?

Kontaktoval jsem banku s tímto dotazem a vlastně se mi nepodařilo získat žádné podrobnosti.

- Nejdřív jsem zkusil telefonickou infolinku. Operátorka vůbec netušila, jak to funguje, a jenom mi doporučila počkat na výplatu dividendy (srpen) a teprve pak to zrušit.

- Pak jsem napsal na FIO servis. Odpověď: Vyplácení dividend ze zrušeného obchodního účtu je zdlouhavé a složité.

Oni také argumentují tím, že vedení obchodního účtu je zdarma, tedy ať to neruším. Jenže já už se definitivně chci zbavit toho slovenského účtu, v dnešní době to přináší jen komplikace, například nemožnost mít DIP. Takže počkám do toho srpna a pak zruším.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 23. 7. 2024 10:08

Jenom tak pro zajímavost, kde je problém v tom, počkat do srpna a nesnažit se vytvářet nestandardní (a tedy potenciálně poruchové) situace?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod hemirt 25. 7. 2024 14:59

Jsem na e-brokeru prodal jeden fond a chtěl koupit druhý (prvně tedy převést to do DIP), ale zapomněl jsem na ty T+1 settlementy, mají to tak všichni, nebo jen Fio, protože na Degiru jsem myslím s tímto neměl nikdy problém, ale zase na degiru není US ETFs.

Je to tak i normálně, nebo jen nelze převést dolary "na cestě" z základního do dipu?
hemirt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 25. 7. 2024 17:11

Nelze do vypořádání z obchodního účtu vybrat ani převést na jiný účet, protože ty peníze před vypořádáním obchodu na burze ještě fyzicky nemá broker z burzy u sebe :). U brokerů, kde to jde vybrat/převést jinam dřív, tak po tu dobu vypořádání mu danou měnu dlužíš a můžeš za to mít teoreticky i naúčtován úrok. Něco jiného je z prodeje akcie A koupit tentýž den akcii B ve stejné měně, tam žádný dluh nevzniká, protože vypořádání nákupu je stejně dlouhé jako u prodeje, takže se to jen uzavře hotovostí proti sobě za ty typicky dva burzovní dny (v USA celkem nově o den rychlejší T+1 vypořádání, Evropa stále T+2).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 26. 7. 2024 08:12

Hemirt: ano, na Degiru to neni problem
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod tulum 5. 8. 2024 11:19

Na založený DIP v e-brokeru mi přišly již první peníze od zaměstnavatele.
Podle rad zkušených tady, mám v úmyslu nakupovat SPYL s tím, že se nyní rozhlížím v samotném e-broker rozhraní, abych pak (až tam pošlu i za sebe 48tis. Kč již v EURech z Revolutu) věděl co a jak.

Chtěl bych se proto zkušených zeptat, jakým přesným postupem udělat pak konverzi z CZK (příspěvky zaměstnavatele) na potřebné EUR ?

Plus ještě dotaz pak na samotný nákupní pokyn SPYLu. Ve formuláři pokynu si do políčka "Množství" napočítám klasicky počet dle toho, jak mi to bude v tu chvíli vycházet dle aktuální ceny za jedno ETF (aktuálně 11,52 EUR) a sumou kterou budu v EUR na svém DIP účtu disponovat?

Omlouvám se předem za pro někoho možná triviální dotazy, ale nechci zkrátka nic podcenit, když to bude takové pro mne poprve :-))
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 8. 2024 11:30

@tulum:
Konverzi v eBrokeru NENÍ třeba dělat extra mimo samotný obchod. Až budeš SPYL nakupovat, tak ve formuláři nákupu jen přepneš měnu vypořádání z eura na korunu a ona se přesně potřebná částka smění při provedení obchodu automaticky (kurzem, který můžeš vidět v záložce Peníze jako Prodej pro eura). Tímto postupem nákupu přímo z korun docílíš toho, že se ti v portfoliu nebudou zbytečně válet drobná eura v hotovosti, zbylá hotovost bude stále jen v Kč.
Jinak souhlas, počet dle toho kolik máš. Ono na větší počet by ti to stejně zadat respektive provést nepovolilo :). Nezapomeň k nákladům přičíst poplatek 9,95 euro za nákup na německé Xetra.
Naposledy upravil minarjo dne 5. 8. 2024 11:40, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 5. 8. 2024 11:39

@minarjo
díky moc za rychlé info, ale myslel jsem, že to pak udělám jedním příkazem (již s těmi EUR co tam budu mít za sebe poslané z Revolutu) tak, abych pak neměl účtovaný poplatek 10€ za 2x nákup.
Plus například může nastat situace, jako dneska, kdy kurz CZK/EUR je na přijatelné hodnotě a tak by člověk mohl průběžně i takto spekulovat a postupně si to z CZK do EUR vyměnit před tím než pak to ETF v EUR jedním příkazem nakoupí..
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 8. 2024 11:45

Aha, pokud budeš mít eura z Revolut, což jsem přehlédl, pak souhlas. Konverzi Kč do eura uděláš přímo na té stránce Peníze klepnutím na kurz Eura prodej (ikona u kurzu) a zadáním objemu.
Naposledy upravil minarjo dne 5. 8. 2024 11:47, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 5. 8. 2024 11:47

Na záložce "Peníze" mám tři tabulky
- Přehled
- Vaše účty
- Konverze deviz - tady se klikne na červeno-zelenou ikonku se šipkami

Je tam lepší kurz pro nákup/prodej velkého objemu, a pak horší kurz pro menší objemy.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod tulum 5. 8. 2024 11:55

minarjo píše:Aha, pokud budeš mít eura z Revolut, což jsem přehlédl, pak souhlas. Konverzi Kč do eura uděláš přímo na té stránce Peníze klepnutím na kurz Eura prodej (ikona u kurzu) a zadáním objemu.

Díky za potvrzení mé domněnky, jen teda ten kurz (aktuálně 26 Kč / 1 EUR) to je velká bída. Je mi jasné, že na něčem vydělávat musej, ale myslel jsem si že ten % rozptyl (k dnešnímu středu 25,26 Kč / 1 EUR) bude tedy přijatelnější, chjo :roll:

-- 5. 8. 2024 13:35 --

Přece jen ještě dotaz k tomu, jak tady zaznělo, že dobrá strategie je počkat s finančními prostředky na jeden větší nákup při jednorázovém poplatku za pokyn nákupu 9,95 €.

Netratí touto strategií pak člověk na druhou stranou zisk z držení ETF? Přece jen, když peníze (v mém případě příspěvky zaměstnavatele) budou nyní ležet ladem na DIP účtu několik měsíců a zainvestuji je až ke konci roku, tak nic nevydělávají nebo mi něco uniká ?
Roční výnos z ETF se přeci bude odvíjet/počítat z délky časového držení během dotčeného roku, jestli se tedy nemýlím ?!

-- 5. 8. 2024 13:40 --

Jak často FIO v e-brokeru ty kurzy za cizí měnu vůbec mění? Přijde mi, že to je během dne pořád statické = stejné. Evidentně to neskáče v reálném čase jako například u směny v Revolutu nebo?
Naposledy upravil tulum dne 5. 8. 2024 12:54, celkově upraveno 1
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mimous 5. 8. 2024 12:52

Roční výnos je rozdíl mezi tím, za kolik jsi nakoupil a jaká byla cena na konci roku. Takže klidně může být i vyšší, když vychytáš propad na podzim, než když koupíš na topu na začátku roku a ono to pak bude celý rok klesat.
Při těch objemech, které tam od zaměstnavatele nejspíš půjdou, víc poznáš to, že budeš poplatit x poplatků za nákup, než to, jestli propásneš ideální čas v průběhu roku.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 5. 8. 2024 13:19

tulum píše: Jak často FIO v e-brokeru ty kurzy za cizí měnu vůbec mění? Přijde mi, že to je během dne pořád statické = stejné. Evidentně to neskáče v reálném čase jako například u směny v Revolutu nebo?

• 1x/den
• nákup "jako Revolut" ano jde to, ale musíš si tuto službu koupit tj. další polatky (u malých částek se to nevyplatí...)
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka