Fio e-Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 12. 2024 04:03

O jake akcie jde? U PMCR mi dividendy vzdy pripisovalo Fio za poplatek 0,2 %.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 12. 2024 05:15

Tipuji MMB.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 18. 12. 2024 07:38

Ano. Moneta
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 12. 2024 08:21

A dividendy z akcii MMB byly standardne inkasovany jak?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 18. 12. 2024 08:34

Nestandardně. :) (Si to tu najdi, když nemáš paměť.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 12. 2024 10:55

@sniper76, @aaaa a další:
Běžně (mimo DIP) dividendy Moneta posílá sama přímo na obchodní účty jednotlivých drobných investorů, které najde ve výpisu z CDCP. Ne jako ostatní velké firmy typu ČEZ či PM ČR, kteří v tom výpisu CDCP řeší jen účet obchodníka jako celek a pošlou to jemu k rozdělení mezi jednotlivé klienty (u Fio je tato služba rozdělení za poplatek 0,2%).
U DIP obchodních účtů je to ale očividně evidováno jinak, Fio pro DIP to musí v souladu se zákonem o DIP evidovat souhrnně vše pod svým centrálním obchodním účtem, ty DIP obchodní podúčty investorů (jejich čísla) tak v CDCP uvedeny nejsou a nemohou být. Zákon o DIP to tak prostě jednoznačně požaduje - tím že z DIPu není možné nic vybírat, tak ani CZ dividendy nelze vybrat (odklonit jejich zasílání na jiný účet než dovnitř DIPu) a proto to takto nejen Fio nejspíš pro DIP musí v CDCP evidovat vše pod sebou, aby si "chytráci" tam nemohli české DIP dividendy vyvést jinam a tím Zákon o DIP v jeho primárním základu (že to je vše na stáří 60+, když chce dotyčný daňové úlevy) porušit.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 18. 12. 2024 12:47

Takže hypoteticky, jak je to s případnou účasti na valné hromadě společnosti?
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 12. 2024 15:47

Ono v CDCP by jsi jako konečný vlastník měl být vidět i na tom Účtu obchodníka, mimo DIP to také tak je, kdo má tento typ evidence (Master účet). Hlavní rozdíl u DIP evidence bude dle mého v tom, že tam obchodníkem (ať už Fio, či jiným poskytovatelem DIP) nebude u jednotlivých klientů uvedeno přímo jejich číslo účtu, ale buď tam není vůbec žádné, nebo jen to centrální pro daného obchodníka. Tak jako tak je to pak vždy na rozdělení obchodníkem mezi jednotlivé DIPy.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Vlaj 21. 12. 2024 20:42

icemat píše:Převést svoje akcie z obchodního účtu na DIP účet nejde? Jediná možnost je prostě prodat nějaké akcie na obchodním účtu a ty pak koupit na DIPu?

Už skoro před 14-ti dny jsem zadal v e-Brokeru podobný dotaz a dosud bez reakce. Podle https://www.fio.cz/docs/cz/C_zaklad.pdf kap. (N) by za převod měl být poplatek 100Kč (pokud by CP byly mimo FIO master účet přímo v CDCP, pak 290Kč - kap. (Q)).

Takže jsem zašel na pobočku a tam bankéř tvrdil, že to nelze: jejich systém to neumožňuje (blokuje), a kdyby ano, že zákon neumožňuje za nepeněžní příjem získat daňovou úlevu (což je naprostý blud). Soudím, že FIO tím řeší slabou kapacitu na pobočkách a poplatkové příjmy. Taky to bude neochota ocenit CP a naprogramovat to do ročního souhrnu pro FÚ.
Vlaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 23. 12. 2024 08:05

Když posíláte cizí měnu (EUR) na obchodní účet v rámci FIO (např. z BÚ v EUR) používáte normální "šablonu" pro převod v rámci banky, kde se vyplňuje č. účtu v normálním českém formátu, nebo "šablonu" pro europlatbu s IBAN?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod quino 23. 12. 2024 08:26

drkarel píše:Když posíláte cizí měnu (EUR) na obchodní účet v rámci FIO (např. z BÚ v EUR) používáte normální "šablonu" pro převod v rámci banky, kde se vyplňuje č. účtu v normálním českém formátu, nebo "šablonu" pro europlatbu s IBAN?

Řešil jsem to europlatbou. Myslím, že v českém formátu nešla nastavit Eura.
quino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 23. 12. 2024 09:08

Díky. Právě, že měna nastavit jde (u šablony pro platby v rámci banky, resp. vlastní účty). S tím jsem se právě setkal už u normální CZK plateb, kde to vyžaduje nastavit měnu. Ale tedy zvolím europlatbu, když to funguje.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod petrr95 23. 12. 2024 09:42

Já řešil převod EUR do DIPu přes funkci "převod v rámci Fio banky", kde to chtělo číslo účtu v českým formátu + výběr měny EUR a taky to prošlo (bez konverze, v e-brokerovi jsem to viděl skoro okamžitě). Tj. funguje obojí.
petrr95
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 23. 12. 2024 09:50

Super, díky.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 23. 12. 2024 12:17

Ja mam sablonu ulozenou pres Europlatbu, z FIO eur uctu na FIO DIP a zadal jsem IBAN, ktery jsem zkopiroval z e-Brokeru z globalniho nastaveni.
Naposledy upravil slavo963 dne 23. 12. 2024 12:18, celkově upraveno 1
slavo963
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka