Fio e-Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 9. 1. 2025 12:47

Řekl bych, že tou Prahou v Kč byly myšleny akcie Erste (AT0000652011).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 1. 2025 12:59

Asi pouzivam nespravnou terminologii, ale orientuji se dle burzy, kde chci nakupovat, resp. co mi broker umoznuje a vyhledvama to dle tickeru v zalozce "stock exchange"
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... k-exchange
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2025 15:19

Milos: Ano. Jen trochu polevíš v přesnosti a hned se toho někdo chytne. :)
slavo: Nejspíš ano, ale nejsi v tom rozhodně sám. A pokud to motaj články, které se tváří odborně, tak je to dost matoucí. Každopádně díky za vyjasnění všem. Tak Fio umožňuje Xetra (za Frankfurt má nějaký příplatek), ale tam zatím všechno, na co jsem koukal bylo, případně nějaký "rovnocenný" ekvivalent.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 1. 2025 11:05

@slavo963:
Nejlepší (zcela jednoznačné) je hledání dle kódu ISIN, který na JustEtf také najdeš v hlavičce ETF. ISIN pak lze v eBrokerovi vložit v levém sloupci do pole Najdi CP a on ho najde bez ohledu na burzu či ticker, pokud v záhlaví eBrokera máš barevně zvýrazněné burzy "Všechny" (protože ticker je u ETF často na různých burzách různý, ISIN je "rodné číslo" cenného papíru bez ohledu na burzu).
Obdobně lze dle ISIN hledat u většiny brokerů.

-- 10. 1. 2025 11:09 --

@Lenka_2:
Jak píše Miloš, u Kč příkladu jsem psal o Erste (Kč duální pražský listing k primárnímu EUR na burze Vídeň). ETF to mají v principu stejně, ale u nich duální listingy na pražské burze nemáme. Kč verze máme jedině u investičních certifikátů emitované shodou okolností právě Erste, třeba na index DAX, S&P500 či zlato viz https://www.investicnicentrum.cz/cs/pro ... ertifikaty to lze v Kč na pražské burze koupit, vyvíjí se dle podkladu, přibývá jen kreditní riziko Erste (ale to je velká rakouská systémová banka "too big to fail", tak snad není až tolik velké).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2025 15:57

Má někdo akcie Erste na Master účtu a inkasoval dividendy? V jedné diskusi se objevilo, že někomu údajně chodí divi nezdaněná, což se mi nezdá. Může to někdo potvrdit?
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 1. 2025 17:51

Pokud Erste snizuje zakladni kapital, vyplaci akcionarum jejich podil formou dividendy zdanene 0 %.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2025 17:53

A kdy se tak stalo? Já nemám Master účet a všechno v posledních 3 letech přišlo bez rakouské daně.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 1. 2025 17:56

Ja nemam akcie Erste.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod octaviampi 10. 1. 2025 18:39

drkarel píše:A kdy se tak stalo? Já nemám Master účet a všechno v posledních 3 letech přišlo bez rakouské daně.

Erste uz asi rok nemam, ale chodila mne uz zdanena. Bohuzel. Stejne tak VIG. Ten loni prisel taky zdaneny.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 10. 1. 2025 19:41

octaviaimpi: A máš Master účet? (Sorry, výslovně jsi to nezmínil, tak se ujišťuju, protože se tu vyskytují různá individua typu osobne, který furt kecaj i do věcí, o kterých ví prd.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 11. 1. 2025 07:58

Takže já mám Erste a zároveň master účet. Část akcií koupených přes BCPP mám blokováno v CDCP, část koupených přes RM-S. Pokud se podívám na divi jak v EURECH, tak v CZK, tak obě jsou po zdanění 27,5%.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 11. 1. 2025 11:29

Děkuji. Ono se hned zdálo, že to je kravina. Chyba bude pravděpodobně mezi klávesnicí a židlí.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 11. 1. 2025 13:03

Tak ono když dám portfolio -> vývoj -> detail -> a kliknu na ten otazník u dané akcie, tak vidím všechny operace které s ní souvisí. Samozřejmě musí být dobře nastavený čas v levém menu. Já si například v lednu každého roku navolím od 1.1. do 31.12 a pokaždé, když si na vývoj kliknu, vidím aktuální stav v daném roce od 1.1 do toho dne.
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 11. 1. 2025 15:32

Teď úplně nerozumím tomu, jak to souvisí se zdaněním dividendy. ;)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 11. 1. 2025 17:14

U připsané dividendy je napsáno "po zdanění"
sniper76
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka