XTB

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrumSession 16. 1. 2024 19:32

Dle mého odhadu při dlouhodobém invest. horizontu (úplný min. 10 let, raději však DÉLE !!) je ok vzít
iShares NASDAQ 100 UCITS - sice bude hopsat up/down více nže SaP500, ale vydělá nejvíce
iShares Core S&P 500 UCITS - benchmark, základ, v dlouhodobém horizont vydělá +8%, řada firem z indexu však stejně působí celosvětvě AAPL DIS MCD MA V aj.
Pro rozumné stačí Sapík. Pro mlaďochy a odvážlivce 80% Q a 20% Sapík ale na dlouho, pak překlopit na více konzervu.

Evropu nebrat...
ETF Emerging markets (všechny firmy mimo SaP500 a Nasdaque) - asi vydělá více než NASDAQ, ale je potřeba ho držet alespoň 20 let (pro sichr) neb je tam vyšší riziko na zhodnocení. Objem tak do 10% prtf.
Pro doplnění, kdyby náhodou chtěl někdo "chytře" diverzifikovat do světa MSCI World - tak to obashuje zhruba 60% SaP500 + Evropu a Asii. Takže SaP500 a MSCI World (1:1) odpovídá zastoupení asi 80% SaP500... Huh!
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Petr xl 17. 1. 2024 13:29

A jaký názor máte na diverzifikaci doplnit Indii Qdv5. Všude jí větstí skvělý růst a dělala loni 21% ( i za cenu vyssich nakladu )
Petr xl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod panPeněženka 17. 1. 2024 14:21

Já si pravidelně nakupuji jednoduše VWCE.DE, to je prostě můj základ portfolia. A k tomu právě když pár EUR zbyde, tak koupím QDV5.DE. Je to prostě taková má spekulace, trošku jsem chytil FOMO z článku a rozhovorů (https://www.jtbank.cz/clanky/investovan ... m-je-indie), uvědomuji si to, je to jen pár procent portfolia. :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr xl 17. 1. 2024 16:14

No já jako začátečník proti zdejším přispěvatelům na svůj důchodek udělal konzervativni plán postavený z 80% na vwce + neco k tomu, ale pro děti jsem zkusil s vědomím ztráty ale vidinou zisku za kilčo u jineho brokera 50%vwce 25% SP500 IT sektor a zbylých 25% zminenou indii qvde. Asi zde dostanu čočku a vím že to není na dlouhé držení a po roce hodlám rebalancovat :D
Petr xl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mrázi 22. 1. 2024 14:37

Ahojte,

jaký je rozdíl v

iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc EUR), SXR8.DE - ETF

a

iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc USD), CSPX.UK - ETF

V tom, že jeden je v EUR a druhý v USD?

Měl bych si v tom portfoliu zvolit jedno či druhé? Má to nějaký výrazný rozdíl(výhodu)?

(podobně NASDAQ třeba atd.)

Děkuji.
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 22. 1. 2024 14:48

No eura převedeš zadarmo, za převod dolarů si celkem zaplatíš... Likvidita asi bude podobná.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod DoubleSix 23. 1. 2024 14:18

Na XTB převedeš USD zdarma přes PayPal (klidně karta Revolut nebo karta k účtu v USD, který nabiješ přes devizovku).
DoubleSix
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 23. 1. 2024 14:40

No tam to jde, ale jde o to, jak pak ty dolary vyvést ven a směnit / utratit.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 23. 1. 2024 16:26

Tak v jaké měně máte založen účet na XTB, tuším že jeden účet je jedna měna?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod mimous 23. 1. 2024 16:28

Může být pro každou měnu zvlášť u XTB. Mám EUR, USD i CZK, ale to teď chci zrušit, protože ho nikdy nevyužiju.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod beowafle 23. 1. 2024 21:02

Je nějaký háček v tom zasílání prostředků přes Paypal? Je to skutečna zdarma?
beowafle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod panPeněženka 24. 1. 2024 05:57

Je to skutečně tak s tím PayPalem. Mám tam nahranou kartu k Revolutu. Ale pozor, v PayPalu si hlavně nastavit přímo u té karty měnu, kterou z ní chci stahovat. V základu tam je myslím GBP. Prostě dobíjím EUR účet u XTB, v Revolutu si směním CZK na EUR a pak hlavně změním v nastavení karty v PayPalu Měnu na EUR. U USD to bude určitě také tak. Jinak by se to asi směnilo na GBP nebo ani neprošlo? Nezkoušel jsem.

Dobrý dotaz jsem pochytil na vedlejším fóru - když má člověk účty v EUR, USD i CZK, počítá se poplatek za neaktivitu u každého zvlášť nebo stačí být aktivní jen na jednom?
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mrázi 24. 1. 2024 08:05

Děkuji. Zatím mám XTB v CZK. Jasně, u vás profíků jsem právě klesl, ale žádný Revolut, Paypal a tak nemám. Je to už hodně práce. Popravdě jsem se k XTB a plánům dostal z Fondee/Portu, takže pro mě podle mě i přes používání CZK na tom budu s poplatky lépe, že?

Třeba se někdy dopracuji i k tomu, že budu investovat přímo v USD/EUR, ale zatím jdu cestou nejmenšího odporu. V tomto případě je pak asi jedno, zda USD nebo EUR, že?
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod panPeněženka 24. 1. 2024 08:40

Určitě to vyjde levněji! Na Portu jsem kdysi také začínal, stále jsem si tam nechal to portfolio s fixovaným ročním poplatkem na 0,6 % na 15 let. Jenže to je průběžný poplatek a to je zlo... Směnit si to přímo na XTB z korun na cokoliv jiného je sice 0,5 % navíc, ale není to ten poplatek průběžný... to je hlavní. Viz. téma tady na fóru o DIPu nebo třeba nové video od Vojty Žižky s hostem Skejwinem. Ono to posílání přes Revolut je se směnou cca 0,2 % a je to v podstatě okamžité. Jakmile to člověk jednou podstoupí, je to záležitost 2 minut jednou měsíčně třeba.

Ta měna je podle mě jedno...já radši investuji v EURech, ale to je jen proto, že předpokládám, že za 15-20 let (až budu chtít začít vybírat) tu bude EURo a v té době budu vybírat a platit právě tím. Takže vybírám ETF jako například VWCE nebo SXR8 na Xetře v Německu.
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2024 09:57

Poplatek za neaktivitu bys u XTB platil pouze tehdy, když bys poměrně dlouho (dobu teď z hlavy nevím) měl všechny účty úplně prázdné. Stačí na jednom z nich (jakékoliv měně) držet nějakou akciovou/ETF pozici a účtován nebude. Z mého pohledu může být tedy účtován jen "hlupákovi", který úplně vše z XTB vybere, ale zapomene jim napsat, aby mu účty zrušili, nebo si účty založí, ale nikdy tam nic nezainvestuje, nechá to prázdné. Právě to bude důvod toho poplatku, vyčistit systémy od prázdných nepoužívaných účtů, nic jiného.
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka