XTB

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 24. 1. 2024 10:00

Tak znova:

Jaky ma smysl si zalozit ucet v CZK a pak platit za konverzi tusim 0,5% anebo snad tam nekdo kupuje CZK tituly?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Milos 24. 1. 2024 10:08

Smysl to má jen pro ty "úplné začátečníky", kteří neumí či nechtějí řešit, jak dostat do XTB eura nebo dolary. Ve výsledku je to ale stojí peníze.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod panPeněženka 24. 1. 2024 10:19

Přesně, má to smysl jen pro úplného začátečníka. Opravdu se vyplatí projít si poprvé tím trochu bolestivým procesem s Revolutem a PayPalem... člověk poté může Revolut využít i při platbách na dovolené v zahraničí (viz. články o testech kurzů karet). Začátečníci, nebojte se, také mě to kdysi děsilo, ale není to nic extra složitého a Revolut i PayPal se v životě hodí! :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 24. 1. 2024 10:47

Ok, to jsem si myslel take. Ale nebyl jsem si jistý, jestli mi něco neuteklo (holt FOMO:). PayPal mám víc než 15 let, ale moc ho nepoužívám, nechápu, na co ta aplikace má 400 MB

A už jsem se na to ptal, jestli funguje to robotické automatické nakupování po příchodu peněz, které prý nedávno oznámil xtb..
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2024 11:02

Ano robo investování funguje, jmenuje se to Investiční plán a nastavit lze zatím jen v jejich mobilní appce pod záložkou Save (mimochodem jediná záložka appky zatím nepřeložená do češtiny). Vybereš různá ETF (je vhodné je tam hledat dle jména, ta výchozí co to nabízí, to je jen omezený počet), stanovíš jejich procentní zastoupení v Plánu, uložíš a v Nastavení pak zapneš Automatické investování - buď z hotovosti hlavního portfolia (vhodné pro ty, co u XTB investují i mimo Plány a hotovost v tom hlavním ptf. dané měny tedy mají), nebo přímo převodem do daného Plánu (zdarma) či kartou za poplatek cca 0,7% (dle měny). Pl Při volbě převodem to pak ukáže číslo účtu+VS přímo pro ten Plán. Ideální je mít u XTB eurový účet, do Plánu vybrat jen eurová ETF (není problém) a pak tam posílat také přímo eura, třeba z Revolutu (je to zdarma na německý IBAN, který umí SEPA instant, čili platba do německé banky se provede z Revolutu ihned a v XTB se to připíše nejbližší celou hodinu). Tím se vyhneš XTB konverzi měn za 0,5%, když tam všude figuruje jen euro. Kdo to nechce řešit přes Revolut a 0,5% za konverzi měn akceptuje, může si samosebou v XTB založit CZK účet, posílat tam Kč trvalým příkazem do Plánu a už konverze se udělá u nich při tom nákupu ETF v Plánu.
Plánů lze mít i více (tuším že 9 či 10) a v každém lze mít maximálně 9-10 ETF.
Zatím to není tak sofistikované jako třeba v Portu, kam když vložíš peníze, tak to rozloží tak, aby procenta ETF byla stále stejná (tedy vklad balancuje dle aktuálního rozložení). U XTB to kupuje ETF vždy v tom nastaveném procentním poměru, rebalancování lze udělat jen ručně - systém k tomu vyzývá textovou informací, když už to rozložení neodpovídá požadovanému více než o pár procent. Ale to už je detail.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 24. 1. 2024 11:16

Takže tam je asi jediné omezení 25 000 Kč na revolutu měsíčně?

A indigo a portu nebudou mít co žrát
Naposledy upravil vpe dne 24. 1. 2024 11:37, celkově upraveno 1
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod panPeněženka 24. 1. 2024 11:34

Přesně, neplacený plán je 25.000 Kč měsíčně, to je jediné omezení. Karta do PayPalu stačí ta digitální, fyzickou jsem ani neobjednával, ta už je placená za doručení.

Já jsem začal teprve před pár měsíci investovat přes XTB (s tou bolestí Revolut a PayPal) a u Interactive Brokers (přes Wise) a když jsem to popisoval lidem z rodiny a kamarádů, co mají Portu, tak mi všichni řekli, že tohle řešit nechtějí, že je to na ně moc složité a zkrátka si za to pohodlí připlatí u Portu. Takže myslím, že tyhle služby budou mít co žrát pořád. Jsem nadšenec do financí, proto mě to baví, ale chápu je, chtějí pohodlí, trvalý příkaz a mít čas na něco jiného no. :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 24. 1. 2024 11:38

Ten AI neumí psát, opravuji můj text:

Máme zkušenosti, zda XTB nemá větší spread než degiro ? Nebo nějaké další skryté vlastnosti, které neznám? Mají všude reklamu, tak mě vrtá, na čem rýžují (když mají do 100 000€ měsíčně zadarmo).
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2024 11:49

Jak vím z podcastu z někým z XTB, tak prostě těmi akciemi a ETF zdarma chtějí rozšířit klientský kmen a doufají (a dle jejich dat se to potvrzuje), že u nich nebudou noví klienti využívat jen dlouhodobé investice do akcií a ETF zdarma, ale že budou využívat i placené traderské nástroje, které tvoří odjakživa core jejich byznysu (v jejich případě hlavně CFD rozdílové smlouvy s pákou na vše možné, od komodit přes krypto i na kratší pákové držení akcií). Zatím se jim to asi vyplácí, jinak by akci na akcie a ETF zdarma už dávno zrušili.
A to je třeba mít na paměti: ty dlouhodobé nástroje zdarma jsou jejich "akcí", která trvá sice už celkem dlouho, ale rozhodně není od jejich počátků. Tedy nevěřím, že když by se jim to přestalo vyplácet (rostl by počet klientů, kteří využívají jen dlouhodobé investice zdarma), že by to zdarma udrželi dále. V tomto fakt nelze brát tuto jejich nabídku jako trvalou, na to při rozhodování bacha. Neboli brokera XTB určitě nelze srovnávat třeba se stabilním Fio, který nepohnul se základním ceníkem investování na burzách ČR, USA a Německo přes eBrokera už hooodně přes 10 let.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Mrázi 24. 1. 2024 12:11

Děkuji všem.

Je někde relativně "hezky" popsáno, co je tedy potřeba pro to investování bez konverze měny? Třeba pro ty EUR. Viděl jsem Revolut, Paypal... ale jak to nějak step-by-step zprovoznit?

Děkuji.

(edit: pak předpokládám, že bych si ten CZK účet u XTB měl zrušit, včetně plánu a jet komplet pod EUR? Ano? Tj. budu si ten aktuální plán s pár tisícovkama muset zrušit / prodat)
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 24. 1. 2024 12:16

Nic nemusíš rušit, u XTB můžeš mít portfolia založená ve všech třech měnách (jsou na sobě nezávislá). Z hlediska poplatků nicméně doporučuji účet v euru využívat jako hlavní (ETF do plánu v euru jsou v pohodě, stejně jako bezplatné převody jako SEPA europlatba). U dolaru to už je složitější (třeba zapojení PayPal), ale pro pravidelné ETF investice fakt dolar není třeba.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod beowafle 26. 1. 2024 08:42

Jak je to tedy, když má člověk na XTB více měn? Založil jsem si nejprve korunový účet, protože jsem chtěl koupit české akcie. Pak jsem si založit eurový, abych nakoupil ETF v eurech. Převod na EUR účet v pohodě. Ale když jsem chtěl nakoupit (mám přepnuto na EUR účet) je nákupní cena pořád v korunách, stejně tak graf, a tvrdí mi to, že když nakoupím za 40€, tak finální výše investice bude asi 39,91€. Japato?
beowafle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 26. 1. 2024 08:48

Akcie v korunách bude na jakémkoliv účtu vždy v korunách, akcie v eurech vždy v eurech. Nakupuje se to na burze v měně, ve které se to tam obchoduje, tu cenu si nevymýšlí XTB.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mrázi 27. 1. 2024 14:40

Ahojte, díky všem za dodání odvahy. Revolut + vklady na XTB přes EUR v provozu :)

Máte ještě nějaké tipy na zvolená ETF na investice na dlouho? Zatím tam mám 90 % S&P a 10% Nasdaq100.

Díval jsem se i dle doporučení na Investiční bramboru - ten doporučuje ty Life Strategy od Vanguard. Jak se na ně díváte?
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 27. 1. 2024 15:34

S&P500 a Nasdaq se teď velmi výrazně překrývají těmi největšími TOP10 pozicemi. Možná o fous lepší řešení (které preferuji já a budu ho mít v DIPu, tedy ne u XTB) je třeba 80-85% v MSCI World (nebo rovnou All-World, třeba VWCE od Vanguardu je poplatkově výborný a je to celý svět) a zbytek 15-20% třeba ten Nasdaq, pokud také věříš, že technologie budou i následující dekádu určovat trendy.
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka