XTB

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fijosh 29. 2. 2024 20:38

minarjo píše:@fijosh:
Co prosím? A jak by to potom v Plánu nakupilo to ETF bez frakcí, když by na něj připadalo třeba 10 euro (např. vklad 40 euro do Plánu, dané ETF má zastoupení 25%), tedy by nešel koupit ani celý kus, hm? Nevím kde jsi na to přišel, ale dle mého jsou frakce podmínkou možnosti zařazení do Plánu právě proto, aby šlo to ETF nakoupit dle objemu měny, ne dle počtu ks. ETF, která nepodporují frakce, lze i mimo Plány nakoupit jen zadáním počtu ks, nelze logicky přepnout na objem měny, protože bez frakcí je částka kusu nedělitelná. Tedy tvou hypotézu (jak by to XTB v Plánu udělali než frakcí) bych chtěl vidět. Já mám v XTB dva Plány, v nich celkem 6 ETF a všechny tedy frakce mají, jinak nákupy viz výše dle mého nemožné.

To není žádná hypotéza a nikde jsem na to "nepřišel", jednoduše mám plán který obsahuje ETF, které se neobchoduje na frakce.

Funguje to tak, že když si do plánu přidáš "nefrakční" ETF, tak se na základě jeho ceny a poměru v daném plánu se pak zvedne min. hodnota investice.
Např. pokud je aktuální cena 10 EUR a alokuješ mu v plánu 25%, tak se ti automaticky zvedne minimální investice právě na 40 EUR, aby se při novém vkladu do plánu nakoupil jeden celý kus tohoto ETF.
Přičemž samozřejmě změna ceny ETF bude v průběhu času min. hodnotu investice dále ovlivňovat.

Nic ti nebrání si to vyzkoušet - najdi si tam nějaké takové ETF (namátkou plácnu třeba ZPRR.DE nebo XDEQ.DE, ať to nemusíš hledat) sestav si s ním plán, pohraj si s procenty a sleduj jak se mění min. hodnota investice. :)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 29. 2. 2024 21:33

Věřím ti, jen to dle mého popírá princip Plánu tak, aby fungoval podobně jako třeba v Portu či jiných Robo-advisory. Tedy stále stejné procentní zastoupení ETF, s možností (ne nutností) rebalancování atd. Protože to co píšeš znamená, že když dané nefrakční ETF změní jakkoliv svou cenu, nahoru i dolů, tak příště už nebude koupeno přesně třeba těch 25%, ale jiné procento, dle celých ks daného ETF, čímž se to složení "rozhodí", navíc se kvůli tomu tedy může průběžně zvyšovat částka minimální investice do Plánu tak, jak poroste cena nefrakčního ETF. To fakt není moc ideální řešení :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fijosh 29. 2. 2024 22:25

Nakolik to dává nebo nedává smysl už je jiná diskuze. :)
Asi bude záležet na konkrétním složení plánu a objemech nákupů. Dovedu si představit, že za určitých podmínek může být akceptovatelné, že to občas při nákupu nevyjde na desetiny procent přesně.
Každopádně souhlas, není to ideální a frakce jsou na tenhle způsob investování bezesporu lepší.

Taky tomu moc nepomáhá, že aktuálně při novém vkladu nelze poměry nijak upravit, takže se vždycky nakoupí podle toho, jak je definováno v plánu.

Bylo by fajn mít možnost si při novém vkladu zvolit, zda se má nakoupit podle cílené alokace nebo podle aktuálního stavu tak, aby se poměry balancovaly zpět k cílené alokaci, jako to jde u některých jiných brokerů. A to ať už tam mám frakční ETF nebo ne.
Totiž, jestli jsem něco nepřehlédl, tak jediná možnost jak to srovnat zpět do latě je dát ručně pokyn k rebalancování, při kterém ale dochází k prodeji...
A hýbat s procenty před každým vkladem aby se rozdělil "správně" a pak to zase vracet zpátky se mi dvakrát nechce.

Ale vydali to teprve nedávno, tak snad na tom budou dál pracovat. :)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 29. 2. 2024 22:30

Tak si nakup ručně co chceš, to nejde? :-)
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod fijosh 1. 3. 2024 00:03

Jasně že to jde, ale nakupování nebo dokupování ručně tohle moc neřeší.
Cílem je mít na začátku stanovenou strategii, vybrané instrumenty, nastavené poměry a pak už jen pravidelně vkládat.
Navíc u XTB nelze přesouvat nakoupená ETF mezi "hlavním" účtem a investičním plánem, alespoň zatím ne, takže by v tom byl akorát ještě větší bordel. :)

Když mám ETFek více, tak nechci pokaždé počítat aktuální poměry a řešit, kolik čeho musím zrovna nakoupit, abych se aspoň +- držel vytyčené strategie.
To za mě mají řešit právě tyhle investiční plány/koláče, u kterých by měla být i jiná možnost rebalance než jen to, že se něco musí prodat aby se mohlo dokoupit něco jiného.

Snad u všech roboporadců (minimálně u Portu nebo Fondee) se s každým vkladem balancuje tak, že se primárně dokoupí podvážené instrumenty a pokud poté z vkladu ještě něco zbyde, tak se rozdělí podle stanovené alokace.
Nebo u Trading 212 a jejich koláčů si při každém vkladu můžu vybrat, jestli se má nakoupit podle stanovené alokace, nebo nákupem balancovat aktuální stav, anebo si zvolit jiný, vlastní poměr.

Nevidím důvod, proč by XTB nemohlo být u svých investičních plánů v tomhle ohledu o trochu flexibilnější a dohnat "konkurenci". Ale třeba je to jen otázka času. :)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 1. 3. 2024 00:43

Zda se ze mas prehled, a myslis ze oni takto pokrocilou logiku kvuli tobe implementuji “co nevidet” anebo je lepsi hlasovat nohama?

Vyvijet dneska takove aplikace stoji stovky milionu penez tak se holt asi zvazuje kolik ktera funkce vynese… a zrovna to portu a fondee asi bude mit odpovidajici fee, ktery asi nechces platit

Ja ani nechapu na co vice Etf, kdyz samo Etf v sobe integruje stovky cennych papiru…

Neni to uz jen prilisne prekomplikovani vseho? Nebylo by uz jednoduzsi jen 10x zvysit prijmy (jak na to ti poradi honza nedved) a neresit balancovani - nechat ho na nekom jinem? Treba na tvurci etf. Anebo tomu jen nerozumim?
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod mimous 1. 3. 2024 07:31

Až budou dostupné daňové podklady za 2023, podělíte se někdo prosím o to, jak XTB eviduje to, že jste z frakcí poskládali celý CP? Tedy že v tu chvíli začíná běžet časový test atd., když sami přiznávají, že jejich frakce nejsou CP, ale pohledávka za brokerem?
Nebo to bude na vlastní evidenci každého, kdy nakoupí dostatečné množství na celé kusy?
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 1. 3. 2024 12:22

A až budete mít někdo kontrolu, tak se podělíte o tom, jak to tam paní berní kontrolovala?

Já myslím že většina ani zkušených obchodníků vůbec neví, jak jsou papiry evidovány a to ani nemusi jit o frakce!
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 2. 3. 2024 13:02

Tak SPYL.DE už jde nakupovat ve frakcích (tedy na přesnou částku v eurech, na 4 desetinná místa kusů), jen ho stále zatím nelze přidat do Plánu, třeba i to doplní.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fijosh 2. 3. 2024 14:34

vpe píše:Zda se ze mas prehled, a myslis ze oni takto pokrocilou logiku kvuli tobe implementuji “co nevidet” anebo je lepsi hlasovat nohama?

Nemyslím a ani netvrdím, že by měl kdokoliv cokoliv implementovat kvůli jednomu random člověku na nějakém diskusním fóru.
Jestli to mají na roadmapě, nebo to časem zařadí na základě feedbacku od relevantního množství klientů, anebo to už zůstane tak jak to je teď, je mi vlastně jedno a není to pro mě dealbreaker.
Není třeba hned tasit extrémní varianty typu "buď bude po mém nebo odcházím" :) Pořád je lepší, že nějakou formu investování do koláče mají i když to není dokonalé, než kdyby jí neměli vůbec.

vpe píše:Ja ani nechapu na co vice Etf, kdyz samo Etf v sobe integruje stovky cennych papiru…
Neni to uz jen prilisne prekomplikovani vseho?

To už je trochu OT, ale tak je to každého věc a záleží jak moc se tím člověk chce zabývat. Pokud chceš jednoduše pokrýt globální akciové trhy, tak ti samozřejmě může bohatě stačit jedno jediné ETF a není na tom nic špatně.
Ale někdo si může chtít sám určit poměry mezi regiony nebo odvětvími, dát některým větší váhu nebo je naopak vynechat, přidat nějaké faktorové ETF... Nebo jednoduše mít kromě globálních akcií v portfoliu také třeba dluhopisy nebo komodity, na tom taky není v principu nic špatně a rozhodně bych neřekl, že je to překomplikované.
Univerzální investiční strategie neexistuje, každý má jinou toleranci k riziku, jiný investiční horizont, různé důvody a přesvědčení do čeho svoje peníze chce nebo nechce vložit atd...
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod otilrak 7. 3. 2024 14:50

Mám dotaz na investiční plány. Původně jsem si založil plán s několika ETF, ale nakonec jsem zjistil, že u xtb chci nakupovat jen VWCE. Dá se kdyžtak nějak ETF vyndat pryč z investičního plánu (převést prostě mimo něj jinak než prodáním všeho a opětovným nákupem) nebo už tam musí zůstat?

V T212 tato funkce je, tak jen jestli jsem něco nepřehlédl u xtb.
Philips Savy>N 5110>Si A55>SE T230i>N 6610i>N 1600>N 2610>N 6300>N N79>Sa E1120>HTC Wildfire S>HTC Desire C>THL W100>Sa E1180>Lumia535>Ulefone U008>Xiaomi Redmi 6>Pixel4a5g
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kubasCZ 7. 3. 2024 20:36

Vyjmout ETF mimo investiční plány / vložit stávající ETF do plánu bohužel nejde. Je potřeba začít od začátku. Vložení stávajícího ETF do plánů XTB řeší, možné jej to přidají... Páč se na to hodně lidí ptá.
kubasCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod otilrak 7. 3. 2024 20:40

Tak budu doufat, že to v dohledné době přidají. Prodávat se mi nechce a znovu kupovat.
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 3. 2024 00:17

A proč bys to VWCE vyjímal z Plánu do hlavního portfolia? Plán může obsahovat klidně jediné ETF, tedy stačí Plán změnit (smazat ostatní ETF a tomu VWCE dát 100%) a po uložení změny dát rebalancování které to nabídne a je to, vše z ostatních ETF co v Plánu byly se překlopí do VWCE a to zůstane v Plánu osamocené. Mít Plán i s jediným ETF (místo abys to měl přímo v hlavním portfoliu) má své výhody v podobě relativně nedávné novinky Automatického investování, kdy můžeš toto nastavit u Plánu (vklady zdarma při volbě platby převodem), Plán pak vygeneruje svůj vlastní IBAN a převádět tak lze přímo do Plánu, nákup se pak udělá automaticky hned, jak platba přijde, odpadá tedy ruční zadávání transakcí z peněz hlavního portfolia. Hodně se to pak podobá třeba vlastní Strategii v Portu, kdy klidně trvalým příkazem můžeš plně automatizovat danou investici. V mém případě tedy nejde o trvalý příkaz, mám eurové ptf. i všechna ETF ve dvou Plánech a eura tam zasílám přímo do těch Plánů z Revolutu SEPA platbou ručně (jednou měsíčně) - ale i to by šlo v Revolutu dát jako opakovanou trvalou platbu. V XTB už nemusím nic dál dělat, SEPA z Revolut je tam během obchodních hodin připsána a zainvestována za 1-2h díky tomu, že pro eura podporují XTB účty v německé JP Morgan okamžité SEPA instant platby. A náklady v XTB komplet nula, když tam není žádná konverze měn, ale vše v eurech, portfolio, všechna ETF i vklady.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fijosh 8. 3. 2024 01:52

A proč bys to VWCE vyjímal z Plánu do hlavního portfolia? ...

Třeba proto, že:
- v plánu nelze zadat market/limit order. Pokud budu nakupovat jedno ETF, tudíž veškeré prostředky jdou jen do něj a může se tak jednat o větší částku než když se rozdělí mezi více instrumentů, může být žádoucí používat radši limit order než market order.
- s plánem nelze nijak pracovat na webu/desktopu, ani do něj aspoň nahlédnout.
- ETF držená v plánu se nezobrazují v seznamu otevřených pozic. (ale prodaná se v seznamu zavřených pozic zobrazují, což je teda bizár a buď by se mělo zobrazovat oboje nebo nic, aby to aspoň bylo konzistentní) Počet aktuálně držených ETF v jednotlivých podúčtech (tedy plánech) je nešikovně schovaný v NASTAVENÍ (...), ale další informace už tam chybí a je nutné si to nějak dohledávat ve výpisu transakcí.

Beru, že pro někoho je autoinvest podstatná funkce a může dávat smysl mít plán s jedním jediným ETF... ale není to černobílé a je potřeba brát v potaz i limitace s tím spojené.
fijosh
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka