minarjo píše:@fijosh:
Co prosím? A jak by to potom v Plánu nakupilo to ETF bez frakcí, když by na něj připadalo třeba 10 euro (např. vklad 40 euro do Plánu, dané ETF má zastoupení 25%), tedy by nešel koupit ani celý kus, hm? Nevím kde jsi na to přišel, ale dle mého jsou frakce podmínkou možnosti zařazení do Plánu právě proto, aby šlo to ETF nakoupit dle objemu měny, ne dle počtu ks. ETF, která nepodporují frakce, lze i mimo Plány nakoupit jen zadáním počtu ks, nelze logicky přepnout na objem měny, protože bez frakcí je částka kusu nedělitelná. Tedy tvou hypotézu (jak by to XTB v Plánu udělali než frakcí) bych chtěl vidět. Já mám v XTB dva Plány, v nich celkem 6 ETF a všechny tedy frakce mají, jinak nákupy viz výše dle mého nemožné.
To není žádná hypotéza a nikde jsem na to "nepřišel", jednoduše mám plán který obsahuje ETF, které se neobchoduje na frakce.
Funguje to tak, že když si do plánu přidáš "nefrakční" ETF, tak se na základě jeho ceny a poměru v daném plánu se pak zvedne min. hodnota investice.
Např. pokud je aktuální cena 10 EUR a alokuješ mu v plánu 25%, tak se ti automaticky zvedne minimální investice právě na 40 EUR, aby se při novém vkladu do plánu nakoupil jeden celý kus tohoto ETF.
Přičemž samozřejmě změna ceny ETF bude v průběhu času min. hodnotu investice dále ovlivňovat.
Nic ti nebrání si to vyzkoušet - najdi si tam nějaké takové ETF (namátkou plácnu třeba ZPRR.DE nebo XDEQ.DE, ať to nemusíš hledat) sestav si s ním plán, pohraj si s procenty a sleduj jak se mění min. hodnota investice.