XTB

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod peliculiar 9. 2. 2024 22:11

Pro vybrání peněz dvoufaktorové ověření funguje, na zalogování zatím nikoliv.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 10. 2. 2024 08:37

19.2. dojde k úpravě ETF a akcií. Zaujalo mě S&P500 ETF SPYL.DE s TER 0,03 % https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 000XZSV718
A nebo taky bitcoin ETN VBTC https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 000A28M8D0
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 10. 2. 2024 09:07

SPYL vypada zajimave, o temer 60% nizsi TER proti SXR8 a hlavne nizka cena jenom 11€, idealni pro mesicni DCA. Doufam, ze se dostane do DIPu u dalsich spolecnosti.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod blackwork 10. 2. 2024 10:07

No do DIPu bych dal něco jako SPYI jelikož kdybych to musel stopnout, beztak kvůli státu a muselo to tam zůstat ležet, ať je to nejvíc diverzifikované ...
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slavo963 10. 2. 2024 10:33

Historicky je nejvykonnejsi USA, defakto nejdokonalejsi a nejsvobodnejsi kapitalizmus...IMHO do budoucna se nic podstatne nezmeni(geopoliticky), sice dnes psi stekaji(tzv. udajna dedolarizace), ale karavana pojede dal...nehlede TER 0,17%...

SP 500 v dlouhodobem horizontu povazuji za ultrakonzervativni investici(kdyz se svet posere, pujde do kytek vsechno tak ci tak), kdo ma dlouhy horizont 20r+, klidne vse davat do NASDAQu...
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 10. 2. 2024 12:22

No ale Cina je na druhem miste hned za USA. Budes kvuli tomu kupovat i cinske akcie nebo ETF?
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod tmx643 10. 2. 2024 13:11

Já s tím souhlasím. Řeší se tu, jak je DIP u RB drahý s náklady 0,2 % ročně. Přitom rozdíl TER toho SPYL a VWCE je 0,19 % ročně. Přičemž i většinu VWCE tvoří USA. A vzhledem k vyšší svobodě podnikání v USA je reálná naděje, že ač jsou americké akcie proti rozvíjejícím trhům drahé, nebudou mít EM dlouhodobě nijak významný nadvýnos nad USA, aby to vykompenzovalo tak výrazně vyšší TER.

Proč kupovat Čínu? Jasně, v nějakém okamžiku přinese galaktický růst, protože je velmi levná, ale dokud se tam nezmění režim, aby alespoň v podnikání byla svoboda, tak ty akcie oproti USA dlouhodobě budou levné, i kdyby přinášely vyšší zisky. Protože riziko státních zásahů je vysoké.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod blackwork 10. 2. 2024 13:32

A co takhle SWRD?
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 11. 2. 2024 16:12

Ten ma 0.12

Kdyz porovnam graf SPYL a SXR8 tak je stejny, TER zapocitan neni nebo jeste nestihl zadny rozdil udelat do grafu? Prece jen je to jen 3 mesice stary etf tak nevim. Po jake dobe se to projevi v grafu?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 11. 2. 2024 18:30

Je krásné, jak tu už několik příspěvků básníte o ultralevném ETF na S&P500 s TER jen 0,03%, tedy o tom SPYL (IE000XZSV718). Ale zkoušeli jste si u svých brokerů, kde lze koupit? Napovím vám: NELZE to u Portu, XTB, Fio ani Degiro (všude tam je tento ISIN neznámý, mají tam jen ten známější dražší SXR8 s vyšší cenou za kus). Z těch co mám/znám to jde jen u Lynx/Interactive Brokers. Neboli je hezké o tom snít, ale realita je dost mizerná :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod fijosh 11. 2. 2024 19:24

Prave XTB ho od 19.2 uz bude mit v nabidce, proto ta diskuze ted.
Oznamili to mailem, ale na webu to teda nikde nemuzu dohledat. Pokud to nekomu neprislo a chce se podivat na kompletni seznam, tak zde: https://pdfhost.io/v/A5.y5k4CI_xtb_prehled_zmen
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 12. 2. 2024 06:26

@minarjo vzdyt je to novy ETF tak napis svemu brokerovi :-)

Teda ne ze by 0,03 vs 0,07 p.a. byl nejaky rozdil, treba z 4M kapitalu (treba takova prumerna sumicka kterou lepsi sporilek muze mit) to dela rozdil pouhych 1600 korun za rok :-) navíc je to skryté uvnitř fondu, tak je otázka, jestli se tak nízká suma může vůbec v tom grafu (viz muj dotaz) projevit
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod mimous 12. 2. 2024 08:41

Mně tam přijde fajn i ta cena za kus. Pro průběžné nákupy s menšími částkami pak člověk nemusí řešit frakce.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peliculiar 12. 2. 2024 09:43

tmx643 píše:... ač jsou americké akcie proti rozvíjejícím trhům drahé, nebudou mít EM dlouhodobě nijak významný nadvýnos nad USA, aby to vykompenzovalo tak výrazně vyšší TER.

Ty si myslíš, že rozvojové trhy buou mít nižší zhodnocení než USA o více než 0,19 % ročně?

tmx643 píše:Proč kupovat Čínu? Jasně, v nějakém okamžiku přinese galaktický růst, protože je velmi levná, ale dokud se tam nezmění režim, aby alespoň v podnikání byla svoboda, tak ty akcie oproti USA dlouhodobě budou levné, i kdyby přinášely vyšší zisky. Protože riziko státních zásahů je vysoké.

S tím naprosto souhlasím. Ono když se podíváte do historie, tak gigantický růst čínské ekonomiky se nijak výrazněji nepropisoval do zhodnocení jejich akcií. Nyní když čelí spoustě problémů, ze kterých jde jen těžko vybruslit bez ztráty kytičky a se Xiho utaženými šrouby, nečekám, že to bude lepší ...

Já bych se Číně vyhnul, ne však rozvojovým trhům, naneštěstí XTB ETF EMXC nenabízí.

mimous píše:Mně tam přijde fajn i ta cena za kus. Pro průběžné nákupy s menšími částkami pak člověk nemusí řešit frakce.

V DIPu je nemusíš řešit tak jako tak, protože máš horizont 10+ let a snad není nutné odprodávat vše najednou, tedy včetně nákupů, které nejsou starší než 3 roky.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 2. 2024 10:02

peliculiar píše:
tmx643 píše:... ač jsou americké akcie proti rozvíjejícím trhům drahé, nebudou mít EM dlouhodobě nijak významný nadvýnos nad USA, aby to vykompenzovalo tak výrazně vyšší TER.

Ty si myslíš, že rozvojové trhy buou mít nižší zhodnocení než USA o více než 0,19 % ročně?

Já si myslím, že US akcie jsou objektivně drahé a EM akcie jsou objektivně levnější.
Ale tyto dva fakty ještě vůbec nic neříkají o budoucí výkonnosti akcií. Protože cenu akcií tvoří zejména očekávání, méně už skutečně dosažené zisky. A očekávání u US akcií jsou výrazně vyšší a bezpečnější, protože ani Trump by tam nic neznárodňoval. Zatímco jaké zásahy, či přímo ztráta 100 % investice kvůli znárodnění, můžou přijít v Číně či Brazílii (nebo třeba Indii, Indonésii, Nigérii a dalších velkých zemích s potenciálem), to si dokáži představit dost jasně (zažili jsme rusko). Plus Američané jsou bohatší než třeba Indové, takže množství "vlasteneckého" kapitálu je v USA mnohem vyšší.
Takže bez ohledu na současné nacenění (P/E) prostě uvažuji budoucí růst cen akcií (etf) v US a EM shodný. Nedovedu říct, proč by jedny z nich měly růst víc. A rozdíl 0,19 % ročně v TER je jediná jistota, co mám.
tmx643
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka