XTB

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod otilrak 8. 3. 2024 06:53

Vše v koláči jsem prodal a rebalancoval do VWCE a jednou měsíčně pošlu přes revolut převodem do xtb peníze a zainvestuji. Takže přesně ten způsob co minarjo píše.

fijosh vystihl naprosto přesně co mě vše štve a chtěl bych mít lépe. Třeba ten litit order by se hodil. Chápu, že pro někoho nákup VWCE za nižší desetitisíce nemusí být moc, ale líbilo by se mi s tím pracovat. Mám takové nákupy brzy v plánu. Takže budu doufat, že funkci převodu etf do/z plánu někdy zavedou.
Philips Savy>N 5110>Si A55>SE T230i>N 6610i>N 1600>N 2610>N 6300>N N79>Sa E1120>HTC Wildfire S>HTC Desire C>THL W100>Sa E1180>Lumia535>Ulefone U008>Xiaomi Redmi 6>Pixel4a5g
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 3. 2024 12:08

S Plány XTB začíná, vždyť to má pár měsíců, čekám postupná vylepšení. Třeba možnost s Plány pracovat na desktopu, nejen v appce, to by mělo být letos, další novinky uvidíme.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod otilrak 14. 3. 2024 20:24

Tak jsem si ohledně toho dopisoval s podporou a podle podpory není možnost vyjmout etf z plánů do budoucna vůbec na stole. Takže by byla jen varianta prodat pozici a zase jí hned koupit. Vopruz...
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 28. 3. 2024 14:43

Tak ode dneška fungují směny mezi jednotlivými účty s přirážkou 0,5 % (o víkendu 0,8 %).
V podmínkách je, že je to určeno pro následný nákup, ale jednorázově by to asi mohlo jít použít jako směnárna.
Přílohy
Screenshot_20240328_143949_XTB.jpg
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod rasice 8. 4. 2024 12:39

Kdo je prosím i xtb vedený jako majitel nakoupených etf? Je to konkrétní klient nebo xtb?
A v případě, pokud bych nakupoval frakce etf, tak dojde k přepisu majitele po dosažení celé jednotky na majitele nebo zůstává i tak vlastnictví u xtb?
rasice
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 8. 4. 2024 13:16

Majitelem nakoupených ETF je klient.
U frakčních ETF je majitelem XTB, při nastřádaní celé jednotky se majitelem stává klient. Popsáno je to zde https://www.xtb.com/cz/vzdelavani/frakcni-akcie
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 4. 2024 21:25

K tomu má XTB i položku v nastavení (třeba v appce konkrétně ve Více - Nastavení - Akcie shrnutí), kde lze pro jednotlivé akcie a ETF právě zjistit, kolik vlastní klient (celé ks) a kolik je pohledávka za brokerem (desetinné části). Zvlášť pro Investiční plány v appce, kde jsou pro ETF v plánech vidět rozložení na procenta a částky, ale ne kusy, je tato položka menu užitečná.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 17. 4. 2024 12:09

Prosím pěkně - dividendy u XTB - daně - přikládáte k přiznání stránku Cash operation history pro zápočet daně z vyplacené dividendy?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod panPeněženka 17. 4. 2024 12:43

Rop:

A je potřeba k daňovému přiznání něco (třeba o US dividendách) přikládat? Mě to čeká až příští rok, ale všude píšou něco jiného... někdo že nic nepřikládá, pokud ho nikdo zpětně nevyzve, někoho vyzvou, někoho ne... Rop, ty bys mohl ten "zákon" znát, proto se ptám tebe, každý píše něco jiného... :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pavel444 17. 4. 2024 12:51

Rop píše:Prosím pěkně - dividendy u XTB - daně - přikládáte k přiznání stránku Cash operation history pro zápočet daně z vyplacené dividendy?

Ano přikládám tuto stránku, ale nechám hlavičku a vyfiltruji operace dividendy a TAX, aby to bylo kratší a vytvořím z toho pdf přílohu.
Naposledy upravil Pavel444 dne 17. 4. 2024 12:53, celkově upraveno 1
Pavel444
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vasek06 17. 4. 2024 12:52

Já ano. Podobně TR 212.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 4. 2024 13:07

Dělal jsem to minulé roky v podstatě zcela stejně jako Pavel444, teď už v XTB dividendy nemám (už jen akumulační ETF), takže se mě to týká jinde (Lynx a Degiro, oba naštěstí umí souhrnné tabulky dividend a daní dle zemí).

-- 17. 4. 2024 14:11 --

@panPeněženka:
Pokud máš zahraniční dividendy a v zahraničí z nich odvedené daně, pak dle Zákona o dani z příjmů je třeba doložit potvrzení o dani zaplacené v zahraničí, pokud si tuto zahraniční daň chceš v českém daňovém přiznání započíst vůči dani české (neboli pokud chceš tu ze zahraničí použít dle toho, co mezinárodní smlouva s daným státem dovoluje, což jistě chceš, jinak bys u nás danil ty hrubé dividendy podruhé našimi 15%). Naštěstí úředníkům FÚ typicky stačí tyto parciální výpisy brokerů (kde jsou dividendy a hlavně stržené daně vidět). Protože když by byli ho echt přísní, mohli by trvat na více oficiálním dokumentu (přímo od daného státu od plátce či depozitáře, jak z uvedeného zákona vyplývá), to se naštěstí neděje.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod panPeněženka 17. 4. 2024 13:20

minarjo:

Díky za odpověď, přesně i to jsem někde četl, že po někom chtěli potvrzení přímo od daného státu (finančního úřadu), tak dotyčný přemýšlel, jestli tam teda kvůli tomu letět nebo jak to udělat, aby mu někdo vůbec odpověděl... :-D

Budu to tedy pro jistotu raději přikládat, někdo píše, že to po něm ani nechtějí, ale to jsou asi spíš jen úředníci, co si to nechtějí zesložiťovat.
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 17. 4. 2024 13:25

Přikládá se potvrzení o zaplacené dani v zahraničí k zápočtu. Viz § 38f odst. 5 zákona o daních z příjmů:
Daň zaplacená v zahraničí se prokazuje potvrzením zahraničního správce daně. Tento důkazní prostředek lze vyžadovat nejdříve po třiceti dnech ode dne doručení potvrzení zahraničního správce daně daňovému subjektu. V odůvodněných případech lze daň zaplacenou v zahraničí prokazovat i potvrzením plátce příjmu nebo depozitáře o sražení daně.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 4. 2024 13:34

Ano naštěstí ty "odůvodněné případy", aniž bychom je explicitně odůvodnili/požadovali nějakou vyjímku, finančák u cenných papírů zpravidla chápe (tedy že u vlastnictví CP jsme v daném státě vůbec fyzicky nebyli a vše máme z domova skrz brokery, tak ty výpisy od nich veskrze akceptují).
minarjo
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka