XTB

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 22. 5. 2024 23:52

1/ opacnym smerem z Xtb poslana [list=][/list] platba do Fio take instantne (dosud) nedosla (tady uz na vine asi xtb je - kdovi v jakych davkach to predava bance) a na revolut (sekundarni ucet) se mi z xtb mi nepovedlo poslat. Skoncilo to chybou a podpora xtb uz spala, takze odpoved jeste nemam.

2/ Na xtb je vedle toho v helpech spousta nesmyslu (asi zastaralych informaci), napriklad o frekvenci pripisu 3x denne (pritom jsem otestoval ze se pripisuje kazdych 30 minut), nebo o tom uroceni ceskeho uctu ze bude brzy pridano (pritom pridano uroceni uz bylo vloni) na https://cz.xtb.com/urok-z-neinvestovanych-vkladu

Anebo informace na webu a v aplikaci (v support bot chatu) o tom, ze vyplaceni penez je zpoplatneno pod 3500 Kc, pritom podpora mi tvrdila ze (uz?) neni a take se mi zatim nic nenauctovalo.

Na to ze maji zamestnavat v ceske pobocce 23 lidi (?) teda bida.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 5. 2024 11:00

@vpe:
Opakuji co jsem už psal: pouze PÁR MĚSÍCŮ a pouze pro EUROVÉ vklady používá XTB tu "specialitu" u německé JP Morgan, kdy každý klient XTB může mít teoreticky až 11 různých eurových účtů (jeden pro hlavní eur portfolio a 10 pro Investiční plány, když by využil možnosti mít jich maximálních 10). Tedy tím, že je to stále relativně nové, nechali tam asi "pro jistotu" i to číslo portfolia/plánu jako variabilní symbol (u SEPA psaný do Reference). Dřív pro eura byl jednotný český UniCredit Bank účet a tam rozlišení přes číslo bylo nezbytné a ano, tehdy připsání trvalo půl dvě či den, holt žádný SEPA instant česká UCB nemá. Pro vklady v CZK snad stále zůstává jednotný UniCredit účet, tam je tedy to číslo do VS stále třeba pro rozlišení, komu to patří. U USD nevím, ty jsem v XTB nikdy neřešil, na to mám jiného brokera.
Asi proto ten VS a lhůty přípisu nechali v info postaru, protože pro CZK a možná i USD to stále platí, tak aby to měli jednotně. Jen pro eura je to tedy zrychlené.
A že výběr pro malé částky už není zpoplatněn je novinka i pro mě - zatím jsem od nich nic nevybíral, když jsem ve fázi budování a ne čerpání investičního majetku, takže jsem neřešil :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 24. 5. 2024 01:07

Posledni informace je, ze ten vyberovy poplatek 350,- se tyka CZK uctu a ne €, ty lze vybirat bezplatne od castky 0,51€. Jak to byvalo drive netusim.

Jo a k tem € uctum, pokud jsem se dobre dival, tak vyplata prisla z jeste jineho uctu :-o (tedy ne z “hlavniho”).

Ps: Je dobry vyzkouset, zda lze vybirat a ne tam jen penize sypat :-)
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod baron84 24. 5. 2024 13:03

minarjo píše:Tak SPYL.DE už jde nakupovat ve frakcích (tedy na přesnou částku v eurech, na 4 desetinná místa kusů), jen ho stále zatím nelze přidat do Plánu, třeba i to doplní.

A už to zase nepůjde od 3.6.

1 ETF již dále nebude dostupných pro obchodování jako Frakce
ETF PRO KTERÉ FRAKČNÍ OBCHODOVÁNÍ BUDE VYLOUČENO
SPYL.DE (SPDR S&P 500 UCITS (ACC EUR))
baron84
Návštěvník

Odeslat příspěvekod alebac 27. 5. 2024 09:23

To nechápu tu logiku, když už to jednou šlo, proč to zase rušit...

To znamená, že frakce, které k 3.6 budu mít, mi automaticky odprodají zpátky nebo tam zůstanou navěky viset? Takže si do konce týdne asi dokoupím frakce na celý počet, ať to nemusím řešit...

Díky za upozornění, tohle jsem v tý záplavě dokumentů úplně přehlídl....
alebac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 27. 5. 2024 11:26

Prostě o to SPYL není u nich zatím moc zájem (škoda že mnozí toto levnější nové ETF na světoznámý index neobjevili), tak ty frakční části nechtějí pod sebou držet, vše je otázka poptávky a nabídky. A pokud frakce nějakého titulu k určitému dni ruší, tak to dělají primárně u sebe, proto logicky by měla frakční část být automaticky zpeněžena prodejem. Jakákoliv jiná možnost by znamenala, že se XTB frakcí pro daný titul nezbaví.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod zrout 3. 6. 2024 17:46

Potřeboval byl poradit. Chtěl jsem si poslat peníze do XTB přes Revolut, a protože jsem to už nějakou dobu nedělal, tak jsem jednal zbrkle a místo toho, abych ty peníze načerpal přes XTB účet, tak jsem udělal konverzi v aplikaci Revolut, takže se mi založil USD učet, který jsem do té doby neměl a peníze mám teď na USD účtu v Revolutu.. Potřebuju je mít ale v XTB.
Jaký jsou teď možnosti? Lze to nějak dostat zadarmo do XTB nebo to musím zpět převést z USD na CZK a udělat to znovu a správně?
zrout
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 6. 2024 17:54

Nenapsal jsi to klíčové, tedy jakou měnu v XTB chceš. Pokud ty dolary, tak ono je úplně jedno, jestli to z Revolutu pošleš z CZK konta a směna se provede automaticky při zaslání, nebo jestli jsi udělal konverzi zvlášť na USD účet Revolut ve a teď to pošleš z něj. Já do XTB posílám tedy eura a také to dělám buď z CZK složky (konverze přímo při směně) nebo EUR složky Revolut (v okamžiku zaslání už tedy bez konverze) - druhou variantu volím, když už nějaká eura u Revolutu mám a chci se jich zbavit, v opačném případě je ten mezikrok (konverze az pak zaslání) skoro až zbytečný. Ale je to fuk, je to stále stejná platba, jen při zadávání částky vybereš v Revolutu tu požadovanou měnovou složku, ze které se to má celé zaplatit.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod zrout 3. 6. 2024 17:58

V XTB chci USD. Dělám převody do XTB přes Paypal. Tzn. z Revolutu přes Paypal nakonvertuju na XTB účet. Dle návodu Finhackera.

-- 3. 6. 2024 19:04 --

Nj, ale když ty peníze načerpám do XTB, tak to je sice z Revolut účtu, ale přes PayPal, tzn. na XTB zvolím PayPal a nevím jestli to takto půjde, protože já to neodesílám z Revolut účtu, ale nečerpávám z XTB přes PayPal, kde mám kartu Revolut k tomu CZK účtu.

-- 3. 6. 2024 19:15 --

Není to tedy tak, že teď budu muset založit další kartu na USD účtu v Revolutu, tu přidám do PayPalu a v XTB si načerpám ty USD tak, že zvolím tu nově přidanou USD kartu a tím se to vezmě z toho USD účtu Revolut, kde ty omylem nakonvertovaný USD teď mám?
zrout
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 6. 2024 20:38

Ano klidně to kartou Revolut přes PayPal udělej, jak jsi zvyklý, dle toho návodu. Tedy hlavně v PayPal mít nastaveno, že platíš kartou která je v měně v USD, aby nedělal dražší konverzi sám Paypal, ale aby to šlo z té Revolut USD složky (Revolut karta je pro celý Revolut účet, ale ten účet je multiměnový, tedy vždy se primárně použije ta měna, ve které se platí). Proto v takovéto situaci (platba Revolut kartou v cizí měně) je úplně jedno, zda na Revolutu už ty dolary máš směněné nebo ne - když bude ta USD platba nejvýše v té hodnotě, kterou máš na USD Revolut účtu, platba Revolut kartou půjde přímo z USD složky (z CZK či jiného zůstatku by šla jen tehdy, když bys zadal USD platbu na vyšší částku než je Revolut USD zůstatek). Ale tvůj dotaz ke tedy spíše na funkcionalitu Revolutu, s XTB nemá mnoho společného :).
Naposledy upravil minarjo dne 3. 6. 2024 20:47, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod zrout 3. 6. 2024 20:46

Super, děkuji za vysvětlení. Nevěděl jsem, že Revolut má multiměnové účty (nebo možná někde četl, že má, ale protože jsem plánoval používat jen CZK, tak jsem to neřešil).
Tím pádem už mi to všechno dává smysl. Peníze už mám na XTB.
zrout
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 17. 6. 2024 14:44

U XTB někdo vykop kabel? V 15:30 mi začaly chodit desítky notifikací dosažení ceny (opravdu nízkých, co už tam roky mám) a apka nefunguje. Původně jsem myslel, že začala jaderná válka, ale nevypadá to...
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod contrarian 18. 6. 2024 09:10

Dotaz na cenu převodu USD Fio-XTB: Fio si účtuje 200Kc odchozí (SHA) a 100Kc příchozí. XTB si dle jejich webu neúčtuje nic. Nebo je někde něco skrytého? Díky.
contrarian
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mimous 18. 6. 2024 13:07

XTB se tváří jako super broker pro tradery, ale v důležitých chvílích padá. Pro investory má zase celkem shitty daňové výpisy. Navíc furt bez 2FA.
Tak si říkám, co na tom furt lidi tak táhne.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jenda_ 23. 6. 2024 04:17

mimous píše:XTB se tváří jako super broker pro tradery, ale v důležitých chvílích padá. Pro investory má zase celkem shitty daňové výpisy. Navíc furt bez 2FA.
Tak si říkám, co na tom furt lidi tak táhne.

Že alternativy mají taky něco: Degiro náhodně zakazuje nakupovat ETFka, Lynx má příšerné rozhraní, Fio je docela drahé.

Z těch věcí co jsi uvedl: trader nejsem takže jsem si výpadků nevšiml, a daňové výpisy nevím jaké bych měl požadovat (nakupuju akumulační ETF, takže dividendy neřeším; jak se to řeší při prodeji pravda nevím). Mě XTB štve nevypnutelnými maily "Tabulka swapových bodů pro následující týden" :-)
Jenda_
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka