servpack píše:Pokud v jednom roce uskutečníš prodej do 100 000, do daňového přiznání nic neuvádíš. HPP na tom nic nemění. Časový test 3 roky samozřejmě pro XTB také platí. Osvobození se týká příjmů z prodeje cenných papírů, nezáleží na tom, přes koho jsi je koupil.
Když už zde byly zmíněny dividendy, tam je to o něco složitější. Daňový rezident ČR už ti je vyplatí zdaněné 15 % a do přiznání už to neuvádíš. Pokud jde o dividendy ze zahraničí, většinou jsou také zdaněny sazbou dané země, ale musíš je uvést i do přiznání. Tím pádem se může stát, že z nich zaplatíš daň dvakrát. Pokud má ČR s danou zemí dohodu o dvojím zdanění, můžeš si daň zaplacenou v zahraničí započíst proti české daňové povinnosti a neplatit tak daň dvakrát.
Ideální je na XTB koupit akumulační ETF a dividendy není třeba řešit.
Moc Vám děkuji za odpověď, u dividendů platí těch 6 tis. žejo? Četl jsem na webu xtb, že příjem vzniká až v okamžiku převodu peněž na účet(nebo tohle jsem blbě pochopil).
Ty dividendy se připisují na účet u brokera a jak je to třeba u situace, když dostanu během roku dividendy za 10 t., které ale nepřevedu na BÚ a koupím za ně další akcie. Mám to přiznat až po převodu na BÚ a nepatří to do těch 100 t. příjmu?
Třeba ilustrační příklad: koupím akcie za 200 t. a během roku 2021 za ně dostanu dividendy v hodnotě 8 t.(příklad je jenom ilustrační
) za které nakoupím další akcie. Pak na konci roku prodám akcie za 101 tisíc, ale kvůli poplatkům/směně na BÚ dostanu jenom 99 t. Mám z toho něco zaplatit?
A jak je třeba když koupím akcie za 100 t., za rok prodám za 110 t. Hned nakoupím a za 5 let prodám za 150 t. které převedu na BÚ. Čekal bych, že tady už není co danit
?