XTB

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 17. 4. 2025 08:18

Partners je nelimitovany, proto nejlepsi. 100k hranice je jenom pri nabijeni napr. Revolutu.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod ktjunior 17. 4. 2025 08:23

A jak muzu pouzit Partners na koupi 20000 EUR bez poplatku? Rad bych koupil pod 25CZK/EUR a nekam to ulozil nez dojde k platbe. Vyber z bankomatu je bez limitu?

Ja chtel prave dobit Revolut a pak SEPA platbou zaplatit auto.
ktjunior
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mareka 17. 4. 2025 16:19

Koupit přes Partners kartu EURO = dobít Revolut eurový účet Partners kartou. (Ale na tyto operace má Partners limity)
mareka
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 18. 4. 2025 15:31

ktjunior píše:A jak muzu pouzit Partners na koupi 20000 EUR bez poplatku? Rad bych koupil pod 25CZK/EUR a nekam to ulozil nez dojde k platbe. Vyber z bankomatu je bez limitu?

Vybírat 20000EUR z bankomatu je nesmysl, tato částka několikrát překračuje standardní limity bankomatů pro jednorázový výběr. Navíc v Litvě je limit 5000EUR pro platby v hotovosti, viz. https://www.evz.de/en/shopping-internet ... tions.html
Použil bych tedy nějakou směnárnu (EasyChange, Exchange, RoklenFx, SAB Finance,...) a následně peníze poslal pomocí SEPA platby.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 21. 4. 2025 19:19

Jak dlouho zhruba trvá prosím připsání CZK na investiční účet klasickou platbou přes sběrný XTB účet? Jsem zvyklý na rychlou SEPA platbu, ale tentokrát bych rád poslal CZK a pak směnil přes eWallet na EUR či USD.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 21. 4. 2025 19:40

CZK sběrný účet je v UniCredit (už podporuje okamžité platby) a XTB uvádí:
Vklady z bankovních převodů zaslané do UniCredit banky v měně CZK jsou na účtech Zákazníků připisovány 3x denně: cca v 09:00, 12:00 a 16:00 hodin.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 21. 4. 2025 21:33

Díky Miloši, zkusím zítra chytnout hned tu devátou.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 21. 4. 2025 22:27

Tak pak schválně napiš, jak rychle to bylo reálně připsáno na tvůj XTB účet.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tulum 22. 4. 2025 09:08

Tak potvrzuji, dnes po cca 8:00 hod. odesláno z RB okamžitou platbou na jejich sběrný UniCredit účet a teď v devět již řádně připsáno na mém XTB investičním účtu.
tulum
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MirecBA 23. 4. 2025 18:29

mne to z RF ci TB trvalo snad obden
MirecBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 23. 4. 2025 18:33

A nebylo to v době, kdy UCB ještě neuměla okamžité platby?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod zrout 27. 4. 2025 23:46

Neví někdo, jak to je s daněním úroků z volných prostředků na účtech (Free-funds Interest) XTB?
Předpokládám, že se to daní jako příjem ze zahraničí, takže podobně jako dividendy, ale jaký je daňový domicil těch plateb USD (USA?) a EUR (to vůbec netuším). U CZK se předpokládám neřeší nic, protože to je příjem v CZK v ČR zdaněné srážkovou daní. A nebo to je tak i u těch USD a EUR - tzn. příjem z ČR se srážkovou daní a pak se nedaní nic?

Mimochodem Free-funds Interest 2024-02 v USD nebyl zdaněn! Vím, že se to tu už řešilo, ale nevyřešilo, protože XTB se k tomu nijak nevyjádřil.

-- 28. 4. 2025 00:40 --

Tak jsem zkusil AI a do DP se to zřejmě neuvádí vůbec, pokud to je strženo ve správné výši, což dle toho co jsem psal není - viz. chyba XTB za 02/2024.
Na druhou stranu jde obvykle o tak nízké částky, že to nemá smysl řešit. Tím pádem odpověď na můj dotaz zřejmě zní - vůbec nic neřešit. Má někdo jiný názor?

Pokud jste fyzická osoba nepodnikající a broker XTB vám vyplácí úroky z volných prostředků na účtu (v USD, EUR nebo CZK) a sráží 15% srážkovou daň, postup při uvádění těchto příjmů v daňovém přiznání v České republice je následující:

1. Charakter příjmu a srážková daň
Úroky z volných prostředků na účtu u brokera XTB jsou považovány za příjmy z kapitálového majetku podle § 8 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (ZDP).
XTB automaticky sráží 15% srážkovou daň a odvádí ji přímo finančnímu úřadu, jak uvádí jejich web. Tato daň je konečná, což znamená, že tyto příjmy již neuvádíte do daňového přiznání, pokud jste daňovým rezidentem ČR a nejsou splněny výjimky (viz níže).
2. Kdy příjmy neuvádíte v daňovém přiznání
Pokud XTB správně srazilo 15% srážkovou daň a vy jste daňový rezident ČR, úroky z volných prostředků (např. z účtu v CZK, EUR nebo USD) neuvádíte v daňovém přiznání. Tyto příjmy jsou již zdaněny u zdroje a daňová povinnost je tímto vyřešena.
3. Kdy musíte příjmy uvést v daňovém přiznání
Existují situace, kdy byste příjmy z úroků museli uvést v daňovém přiznání:

Chybně sražená daň: Pokud by XTB srazilo daň v nesprávné výši (např. vyšší než 15% u zahraničních rezidentů nebo nižší, než vyžaduje vaše země), museli byste tuto situaci řešit v daňovém přiznání nebo žádostí o vrácení daně v zahraničí.
Další příjmy z kapitálového majetku: Pokud máte jiné příjmy z kapitálového majetku (např. úroky z půjček, zahraniční dividendy), které nejsou zdaněny srážkovou daní, musíte podat daňové přiznání a uvést je v řádku 38 (dílčí základ daně z kapitálového majetku). Úroky zdaněné srážkovou daní od XTB ale do tohoto řádku nezahrnete.

Shrnutí
Jako fyzická osoba nepodnikající a daňový rezident ČR neuvádíte úroky od XTB zdaněné 15% srážkovou daní v daňovém přiznání, protože daň je již vyřešena u zdroje. Zkontrolujte si měsíční výpisy a Fiscal Report od XTB, abyste měli přehled o sražené dani. Pokud nejste daňový rezident ČR nebo máte jiné příjmy z kapitálového majetku, konzultujte situaci s daňovým poradcem, zejména kvůli přepočtu měn a smlouvám o zamezení dvojího zdanění.
zrout
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ste78 28. 4. 2025 15:40

já všechny zdanil. Nebyly to vysoký částky. Když nebyla uvedena sražená daň ve výpise, považoval jsem částku za nezdaněnou.
ste78
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 3. 5. 2025 16:57

Milos píše:
ktjunior píše:A jak muzu pouzit Partners na koupi 20000 EUR bez poplatku? Rad bych koupil pod 25CZK/EUR a nekam to ulozil nez dojde k platbe. Vyber z bankomatu je bez limitu?

Vybírat 20000EUR z bankomatu je nesmysl, tato částka několikrát překračuje standardní limity bankomatů pro jednorázový výběr. Navíc v Litvě je limit 5000EUR pro platby v hotovosti, viz. https://www.evz.de/en/shopping-internet ... tions.html
Použil bych tedy nějakou směnárnu (EasyChange, Exchange, RoklenFx, SAB Finance,...) a následně peníze poslal pomocí SEPA platby.

@ktjunior: Tak co, už jsi nějak vyřešil tu směnu peněz a nákup auta?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod kubasCZ 17. 5. 2025 12:39

Zdravím. Převáděl jste si někdo akcie pryč od XTB?
10.3. jsem si poslal žádost na odchod k IBKR. Dle podpory to mělo trvat 3-6 týdnů. 6. týdnů uplynulo jako voda a nic.
Poptal jsem se u IBKR, jak to vypadá. Ti mi řekli, že XTB jim poslali žádost na špatné oddělení, vnitra si to vykomunikovali a 8.5. mi XTB odepsali vše, co jsem chtěl pryč vč. jejich poplatku 25 EUR.
14. 5. pořád nic, tak píšu na XTB, jak to s nima vypadá. Pán mi napsal, že se požadavek stále zpracovává a že se zeptá kolegy, co to má na starosti a požádá o urgentní vyřešení.
15. 5. píšu tomu stejnému člověku, jak to vypadá. Bez odpovědi a to byl i online. Pošlu teda novou zprávu, ozve se někdo jiný a ten předchozí kolega neodpověděl, protože čeká pořád na vyjádření z jiného oddělení.
Jedna firma a čekají více jak 24 hodin, než si mezi sebou něco poví. Síla.

Co mě dál teda zaráží je, že po celou dobu, co u nich jsem, mi nikdy nepřišla pozvánka na hlasování, jako akcionáři. U T212 tohle bylo zcela normální a to je co říct, když T212 většina lidí odsuzuju kvůli sídlu na Kypru atd. U IB mi teď přišla pozvánka na výsledky NVIDIA, XTB nic...
kubasCZ
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka