nikde jsem tu nenašel téma na Fondee. Párkrát je to v některých tématech zmíněno, ale rád bych rozproudil diskuzi o pro a proti, ale úplně nejlépe o věcech, které běžným lidem (jako jsem třeba já) uniknou.
Následující text píšu čistě z osobního pohledu, který může (a pravděpodobně je) zkreslený momentálními znalostmi začínajícího investora. Proč tady tedy plodím toto literární dílo?
- Investici vidím jako dlouhodobou záležitost, s dopadem na mé pozdější fáze života. Chci tedy konfrontovat své názory s ostatními, a tím zlepšovat svou finanční gramotnost.
- Spoustu lidí se rozhoduje, jak se zajistit na stáří. Velká část z nich neví, jak na to. Menší část třeba narazí na toto fórum a diskuze jim pomohou

Tak tedy k Fondee...
Poplatky
Stránky mají pěkné, celkem přehledné a poplatky jsou podané taky docela srozumitelně. U těch ale vidím jednu z těch skrytých informací, co člověk reálně na poplatcích zaplatí. A docela chápu, proč se tím nechlubí. Poplatek je nejviditelněji zmíněn jako 0,9% ročně z objemu portfolia + poplatky brokera (odhad zmiňují 0,15%), reálně je aplikováno 0,0075% měsíčně. Aplikováno na skutečné portfolio to matematicky dělá drobný rozdíl. Pokud ale chceme investovat dlouhodobě (k čemu nás všechny poučky přesvědčují), díky kouzlu složeného úročení už to za 30 let může dělat statisíce. A díky tomu samému kouzlu ty statisíce zmizelých na poplatcích negenerují zisky, což může udělat další rozdíl v konečné částce. Samozřejmě počítáno s průměrným výnosem, co bude za 30 let bohužel nevíme, je možné že tou dobou budeme platit víčkama od Coca Coly

Nicméně, pro laika, který investicím nerozumí, nebo rozumět nechce, to ve srovnání s konkurencí může být pořád výhodná nabídka.
Investiční profil
Takže jsme si udělali obrázek o tom, co za to chcou. Pojďme prozkoumat, co nám za to nabízí.
Na jejich stránkách, v sekci jak to funguje, je s pomocí infografik vysvětlené, co můžete očekávat. Stručně, přehledně, relativně jasně. Investice na míru není na míru vám osobně, ale na míru vašeho investičního profilu. Neboli, v současnosti mají sedm profilů, kde si můžete vybrat vám nejbližší poměr rizika a výnosu.
Moc se mi líbí, že netají do čeho ty naše peníze vlastně jdou. Pomocí koláčového grafu si můžete prohlédnout rozložení portfolia, přes odkaz pak dokonce konkrétní ETF a jejich poměr. Za tuhle transparentnost palec nahoru. Co by mohli vylepšit, je vysvětlení, alespoň základně, jaký má vliv na investování pravidelnost investic a hlavně investiční horizont. Laikům, na které zřejmě cílí, by to mohlo pomoct s pochopením jednotlivých profilů.
Portfolio
Jak bylo zmíněno výše, po výběru profilu se můžete podívat, jak bude vaše portfolio vypadat. Toto nejsem schopen posoudit, osobně mi přijde docela velké. Nicméně sami píší: "Bez nesmyslů. Žádné finanční plány, optimalizace a strategie." Na to kolik položek v portfoliu je, je tvrzení docela zajimavé. Na internetu lze najít spoustu pouček o tom, že průměr trhu nelze dlouhodobě překonávat, takže není neobvyklé, když investoři spravují svá portfolia o jednom jediném ETF (typicky sledující americký nebo světový trh). Proč tak masivní diverzifikace? Odpovídá dané složení předpokládaným výnosům? Má vůbec nějaký vztah k délce investování? Jak si teoreticky povede ve srovnání s jediným ETF? Spoustu otázek, žádné odpovědi. Názory jsou více než vítané

Broker
Portfolio je vedené u Degiro pod vašim jménem, profil Custody. Degiro si z 0,9% poplatku pro sebe ukrajuje 0,015%, takže ne vše jde do kapsy Fondee. Profil je přístupný, ale jen pro čtení. Účet je vedený v Eurech, ale konverze CZK na Eura jde podle středovéhjo kurzu a bez poplatku, což není vůbec špatné.
Za co tedy platíme?
Takže víme kolik jim zaplatíme, víme do čeho budeme investovat. Co nám brání portfolio zkopírovat a jet si po vlastní ose? Tohle už je komplikovanější otázka a je potřeba ji chápat v několika rovinách.
1. Na první pohled, za to, že se nemusíme o nic starat. Ne každému se chce investování řešit, ať už kvůli strachu ze selhání, nebo z pohodlnosti. Cílová klientela je tady asi celkem jasná.
2. I pro ty, co nějaké finanční povědomí mají, mohou převažovat výhody. Fondee slibuje pravidelné rebalancování portfolia, pokud se některým ETF daří více nebo méně. Jak to funguje v praxi jsem se zatím nikde nedočetl.
3. Předpokládaný výnos. Tak tohle je možné ověřit až časovým testem, vzhledem k tomu, že existují teprve poměrně krátce. Teoreticky je možné porovnat výkonnost jejich portfolií, ale je to jen historie, kterou budoucí výnosy nemusí reflektovat. Osobně, za analýzu a porovnání jejich portfolií s jednotlivými běžně investovanými ETF bych jako laik byl ochoten i zaplatit. Třeba se toho někdo chytne

Je pro mě Fondee vhodné?
Tak tohle už si asi musí zodpovědět každý sám. Pokud jste dosud investice neřešili, ale chcete začít, produkty jako Fondee nebo Portu mají určitě smysl a vyplatí se i s poplatky víc, než nešetřit vůbec. Já doufám, že se zde rozběhne přínosná diskuze, která mé úvahy rozvede dál, nebo rozmete na kusy

Za sebe ještě nemám jasno v cílové klientele Fondee, podle příkladů a stylu komunikace na jejich stránkách bych řekl, že cílem je oslovit spíše drobnější investory. Třeba se ale pletu a dokáží oslovit i větší investory.
Na závěr bych ještě jednou poprosil o věcnou diskuzi bez hejtování, někteří z nás vaše zkušenosti nemají, ale rádi si je vyslechneme