Fondee

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Fantucci 21. 12. 2020 13:36

kpavel píše:@Fantucci: To porovnáváni výkonnosti a rizika bude vždycky plavat na vodě. Můžeme se odrazit jen od statistik let minulých, což nemusí znamenat vůbec nic. ....Z tohodle hlediska mi porovnání portfolií přijde poměrně férové, deset let už je zajímavý rozsah, vycházelo to dobře i po odebrání extrémů...

Jakože jednou minulost ne a jindy ano? :)
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod kpavel 21. 12. 2020 15:10

Ve chvíli, kdy nemám k ruce data budoucí, na kterých bych to mohl potvrdit s jistotou, mám více možností? ;) Navíc já netvrdím, že v budoucnu se to bude vyvíjet určitým směrem, ale můžu porovnat, jak se dané portfolio chovalo v daném roce oproti indexu. Trh byl v tu dobu stejný, portfolia jsou z velké části akciová, tak to snad do určité míry porovnatelné je, ne?
kpavel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod otilrak 15. 1. 2021 16:28

Leto píše:Příklad: Měsíční úložka (MÚ) 1000 Kč, stabilní průměrný výnos 5 % (nereálné, ale jen pro příklad), poplatek 1,05 %.
Na začátku měsíce vložím 1000 Kč a po 1. měsíci mám hodnotu investice HI1=1000*(1+0,05/12)=1004,166 Kč, poplatek1=HI*(0,0105/12)=0,878...
Na začátku 2. měsíce mám HI1+MÚ-poplatek1=2003,288, na konci 2. měsíce HI2=2011,635 atd. atd.
Celá situace se "láme" téměř po 40 letech, kdy v půlce 40. roku je měsíční poplatek > 1000 Kč, tzn. vložená tisícikoruna jde čistě na poplatky (jinak řečeno 100% vstupní poplatek).
50% vstupní poplatek je někdy koncem 27. roku investování, 25 % vstupní poplatek koncem 17. roku investování. Co si pamatuji, tak se nadávalo u OPF na klasický vstupní poplatek 5 %, tak ten by byl v tomto případě dosažen už po necelých 4,5 letech investování.
Pro úplnost - výše měsíční úložky nemá téměř vliv na výše uvedené roky. Zato výnos ano, 6% výnosnost a už si můžete ze 40 let udělat 35 a něco, kdy dosáhnete 100% vstupního poplatku.

Zdravím, úplně laicky se zeptám: Vážně se na to dá takhle koukat? Že v průběhu let půjde vlastně měsíční investice na zaplacení poplatků a procenta budou dělat jen už nakoupené součásti portfolia?

Před lety jsem měl Conseq Active Dynamická (naštěstí se vstupním poplatkem jen 500 Kč - žádné deseti tisíce - na cílovou částku 2 400 000 Kč), ale po 7 letech jsem s žádným výdělkem vybral a fond je teď zmražený s tím, že mohu kdykoliv začít znovu investovat. Ale nákladovost cca 2,7% ročně mě vůbec neláká znovu podstupovat. [Nebo bych měl?] Z toho důvodu mě zaujalo Fondee (nebo Portu), ale příspěvek výše dokáže odradit...

Jednoduše řečeno, poslední roky mám jen stavebko + investice do pozemku a co dál netuším...
Philips Savy>N 5110>Si A55>SE T230i>N 6610i>N 1600>N 2610>N 6300>N N79>Sa E1120>HTC Wildfire S>HTC Desire C>THL W100>Sa E1180>Lumia535>Ulefone U008>Xiaomi Redmi 6>Pixel4a5g
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 1. 2021 17:00

otilrak píše:Zdravím, úplně laicky se zeptám: Vážně se na to dá takhle koukat? Že v průběhu let půjde vlastně měsíční investice na zaplacení poplatků a procenta budou dělat jen už nakoupené součásti portfolia?

Nedá. Zkus si odpovědět na otázku, jaký budeš mít očekávaný čistý výnos z té další tisícovky. Jaký je náklad z investice další tisícovky? Jaký je výnos z investice další tisícovky? Jaký je jejich rozdíl? A pak si to porovnej se situací, že bys tu další tisícovku neinvestoval. Která varianta je výhodnější? Investovat další tisícovku, nebo neinvestovat další tisícovku?
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod anonymni 15. 1. 2021 18:22

Tak jednoznačně bych to neviděl. I z hlediska investičního horizontu, kdy ty pozdější tisícovky přinesou míň a míň samy o sobě. Pokud se nedíváš na investiční horizont, tak ti to může být jedno a investuješ si do nekonečna... ale tak to v reálném životě asi nefunguje. I proto nevidím smysl dalšího vkládání prostředků. Jediná funkce toho je snižování poplatkové náročnosti v pozdějších letech.
anonymni

Odeslat příspěvekod fc70 15. 1. 2021 18:30

Já myslel, že už jsme ti to na minulé stránce vysvětlili. Poplatek za vedení existující investice nemá nic společného s rozhodnutím investovat další peníze a nic neužírá z případné další investice.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod anonymni 15. 1. 2021 18:36

Ale já vás oba pochopil, o tom žádná. Na první pohled jsou to různé věci, ale já to prostě posuzuji z více stran a proto si myslím, že je zbytečné tam další peníze vkládat. Přínos z nich mi nepřijde adekvátní situaci. Nesmrtelní nejsme, takže čím déle budu investovat, tím méně dává každá další investice smysl (samozřejmě pokud neinvestuji pro někoho, kdo přijde po mně). Jednou prostě musí přijít fáze vybírání a proto mi nedává smysl tam další peníze vkládat. Ano, s aktuálními poplatky za existující investici to společného nemá "nic", vyjma toho psychologického efektu.
anonymni

Odeslat příspěvekod otilrak 15. 1. 2021 18:38

Děkuji za dovysvětlení. Pozorně jsem přečetl znovu a můj dotaz byl vážně zbytečný.

Já uvažuji o investování 15 až 19 let, tak mě to právě zaujalo.
otilrak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 15. 1. 2021 19:58

Leto píše:Ale já vás oba pochopil, o tom žádná. Na první pohled jsou to různé věci, ale já to prostě posuzuji z více stran a proto si myslím, že je zbytečné tam další peníze vkládat. Přínos z nich mi nepřijde adekvátní situaci. Nesmrtelní nejsme, takže čím déle budu investovat, tím méně dává každá další investice smysl (samozřejmě pokud neinvestuji pro někoho, kdo přijde po mně). Jednou prostě musí přijít fáze vybírání a proto mi nedává smysl tam další peníze vkládat. Ano, s aktuálními poplatky za existující investici to společného nemá "nic", vyjma toho psychologického efektu.

Leto: Problém je v tom, že jsi vzal celkové náklady a započetl je na tu novou vloženou tisícovku. Čili ti ty celkové náklady sice požraly jednu tisícovku, ale už jsi pominul to, že všecky ty předchozí tisícovky najednou začaly být bez poplatku.

Musíš zkrátka rozlišovat mezní a celkové náklady. Ty celkové rostou, protože roste velikost spravovaného majetku, za který platíš poplatek. Ale to ti může být jedno, protože ty mezní nerostou: za každou tisícovku (první, druhou, pátou, sedmdesátou) zaplatíš pořád stejný poplatek. Kdybys třeba dostal nějakou množstevní slevu, tak by mohly mezní náklady (na správu každé další tisícovky) třeba i klesat.

Přínos je něco jiného než výnos. Záleží na každém, jak se rozhodne. Jestli spotřebuje, nebo něco odloží na potom. V tom máš pravdu.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod netrunner 16. 1. 2021 16:30

S tou vloženou/požranou tisícovkou je potřeba vnímat ještě jednu důležitou věc. A tou je inflace. Pokud by byla jako dosud cca 3 % ročně, tak za těch 40 let to dělá krásných 326 %. A vklad do investice je potřeba právě o inflaci postupně zvyšovat, jinak se investuje neustále relativně méně. Pokud bych tedy chtěl dnes investovat 1000 Kč, tak za těch 40 let už tam musím dávat 3260, abych investoval stále stejně. A najednou ten vklad dává velký smysl i s požranou tisícovkou, která by zmizela tak jako tak. A jak bylo psáno, každý vklad má smysl, ten poplatek zmizí vždycky.
Naposledy upravil netrunner dne 17. 1. 2021 00:05, celkově upraveno 1
netrunner
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jednadva 16. 1. 2021 16:53

Nerozumím té poslední větě.
jednadva
Diskutér

Odeslat příspěvekod netrunner 17. 1. 2021 00:05

Máš pravdu, napsal jsem to blbě.
netrunner
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Avathar202202 20. 3. 2021 22:13

Pokud by se chtěl někdo šábnout o náborový příspěvek, nabídněte referal.
[url=http://my.flightmemory.com][img]http://my.flightmemory.com/pic/avathar.gif[/img][/url]
Avathar202202
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zipa.cz 25. 3. 2021 08:15

Ale pozor, musíš zainvestovat během března. A získáš k tomu 3 měsíce bez poplatků.
Naposledy upravil Rop dne 25. 3. 2021 19:25, celkově upraveno 1
Důvod: Smazán refferal. Prosím posílejte si jej SZ. Na fórum opravdu nepatří. Dík.
Zipa.cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fantucci 1. 4. 2021 09:41

Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka