Vygooglil jsem rozdíl mezi ACC a INC, není mi ale jasný rozdíl mezi CZK a CZK (hedged). Co znamená první písmeno A, E nebo Y jsem taky nějak nedohledal.
Tohle není univerzální, je potřeba číst prospekt. (A taky je možné, že ti některé třídy, typicky ty levnější, zkrátka fond odmítne prodat.)
V kryptu platí: not your keys, not your crypto (s láskou vzpomínám na svých 0,1 BTC na Cryptopii... než žuchla). Jak je to u akcií? To se jen u brokera zaznamená v databázi, že já mám nějaký akcie nebo je to vedené ještě někde jinde? Mohu si vzít svoje akcie a prodat je u jiného brokera?
Typicky se to zaznamená „u brokera“, tedy v případě fondu spíš u banky. (Tj. fond ví, kolik prodal které bance, a banka ví, kterým to patří klientům.) Navíc majetek držený fondem není pro ten fond přímo přístupný, všechny obchody musí dělat přes depozitáře (který není v téže finanční skupině) a depozitář každý jednotlivý obchod prověřuje na shodu s prospektem.
To nepřímé držení není takový průšvih, jako by to byl u kryptoměn, protože narozdíl od kryptoměn víceméně fungují (v tomto pořadí) oddělení depozitáři, reklamace, dohled, soudy. Občas se stane, že něco zpronevěří broker, ale u fondů je
daleko větší riziko, že zkrátka prodělá, než že to někdo ukradne.
U akcií (typicky ne fondů) je možné je držet na svůj vlastní účet u depozitáře, ne na účet brokera; většinou je to o něco dražší, a je otázka, jak moc to navíc chrání, protože broker s tím i tak může nakládat (jinak by to přes toho brokera těžko šlo koupit nebo prodat). Jen někteří brokeři to nabízí (a jen pro některé trhy).
Fondy i akcie většinou jdou převést od jednoho prostředníka k druhému, nějakým ne moc automatizovaným postupem (papírový formulář na obou pobočkách). Pozor, může to být dost drahé (Patria snad až 10000 Kč, jestli si dobře pamatuji).