Patria

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod berta21 14. 4. 2021 18:47

Ahoj, měl bych možná hloupý dotaz ale založil jsem si účet na Patria - měli akci 1000 kč sleva na poplatky. Máte někdo nějaký tip, jak toho využít?
Jestli "gambling" a fast trading nebo koupit nějaké ETF/Akcie?

Nebál bych se investovat asi třebas 50K.

Dík :)
berta21
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 16:55

Zakládal jsem si tento měsíc účet Patria, kvůli DIPu a potažmo kvůli plnění nových podmínek ČSOB Premium. Využil jsem akci k jejich 30. výročí https://finance.patria.cz/proc-investov ... avidla.pdf a díky kódu 30303030 zadanému při registraci jsem získal kredit na nákupní poplatky v hodnotě 3000Kč platný 6 měsíců. Při založení účtu jsem použil BankID od ČSOB, služby se mi automaticky spárovaly, takže v ČSOB bankovnictví vidím i Patria investice. Jakožto klient ČSOB Premium https://www.csobpremium.cz/produkty-a-s ... ia-finance jsem získal druhý kredit 3000Kč na nákupní poplatky, takže v Patria portálu WebTrader vidím celkový kredit 6000Kč. Dle infolinky je to prý technická chyba, která se projevuje pouze u některých klientů, správně bych měl vidět jen kredit 3000Kč, který když vyčerpám nebo když po 6 měsících vyprší, tak by se měl automaticky aktivovat ten druhý kredit 3000Kč platný na dalších 6 měsíců. Takže člověk s ČSOB Premium by tak měl získat kredit 3000Kč+3000Kč platný na 6+6měsíců. Pokud ta celková doba platnosti kreditu bude skutečně 12 měsíců, tak to bude prima a nákupy mohu provádět průběžně během celého roku. Délka platnosti kreditu v portálu WebTrader není bohužel nikde vidět.

Po založení obchodního účtu jsem si v portálu WebTrader jednoduše založil DIP účet a převedl na něj 1930EUR z Revolutu, převod proběhl v režimu D+0 (9:35 odesláno, 13:20 připsáno). Poplatek za převod EUR z jiné banky než z ČSOB je 1EUR a kredit se na tento poplatek nevztahuje, což jsem zjistil až následně :roll: Levnější je tedy EUR poslat na EUR účet do ČSOB a z něj pak do Patrie, to by mělo stát jen 6Kč, což je poplatek na straně ČSOB.

Pak jsem provedl nákup ETF (konkrétně SPYL), za což je poplatek 8,45EUR neboli polovina z 16,90EUR s ohledem na kampaň https://finance.patria.cz/dip/public/Pr ... va_DIP.pdf k DIP účtu. Tento poplatek se nejdříve strhne z peněz na DIP účtu a druhý den se na DIP účet vrátí z kreditu. Kdo by se rozhodl pro pravidelné investice, tak u nich je poplatek 0,4% (polovina z 0,8%) z investované částky a kredit se na něj také vztahuje. Pravidelné investice probíhají jen jednou měsíčně k 15. dni v měsíci, výběr ETF pro pravidelné investice je omezený, avšak lze kupovat i frakce.

Kdo by chtěl s výběrem a nákupem investic počkat až na rok 2025 tak klidně může, pro daňový odpočet za rok 2024 stačí mít do konce roku 2024 peníze jen vložené na DIP účtu, peníze nemusí být přímo zainvestované.

Kromě poplatků za vklad peněz na DIP účet se kredit také nevztahuje na obchodování s podílovými fondy ani na měnové konverze (manuální, automatické), které jsou s příplatkem 1,5% ke kurzu ČNB střed. Nicméně na žádost přes infolinku Patria (poslal jsem jim zprávu přes kontaktní formulář) jsem jako klient ČSOB Premium získal měnový konverzní příplatek snížený na 0,5%.
Naposledy upravil Milos dne 23. 12. 2024 20:47, celkově upraveno 1
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod quino 23. 12. 2024 17:49

Milos píše:...měnové konverze (manuální, automatické), které jsou s příplatkem 1,5% ke kurzu ČNB střed. Nicméně na žádost přes infolinku Patria (poslal jsem jim zprávu přes kontaktní formulář) jsem jako klient ČSOB Premium získal měnový konverzní příplatek snížený na 0,5%.

Ahoj, je někde vidět výše příplatku na měnovou konverzi?
Jinak díky za pěkný návod.
quino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 23. 12. 2024 17:59

Já zakládal Patrii na konci července, s tou akcí 3000 Kč na poplatky (pozor, kredit je na poplatky jen za nákup, na prodejní poplatek se nevztahuje, kdyby to také někdo přehlédnul), ještě mi tam zbývá cca 1000 Kč. Potom se mi tam někdy v průběhu objevilo těch dalších 3000 Kč za Premium, takže na konci ledna (až uplyne prvních 6 měsíců prvního bonusu), tak napíšu, jestli zmizí oba kredity nebo ten Premium kredit zůstane :-)
Ten kredit se hodí, aspoň nějaká úspora, mám nepravidelný přísun levných eur, takže postupně dokupuju, na běžný investiční učet. Plán je teď na začátku nakoupit za 12000 euro (vyřeším tím podmínku zůstatku pro Premium) a potom každý rok jen převedu potřebný počet ETF do DIP :-)
HonzaLBC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 23. 12. 2024 17:59

Také děkuji Milošovi za podporu, dnes a předcházející pátek jsem si tímto procesem procházel taky.
A ten tip říct si o lepší kurzy není také k zahození!
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 18:07

quino píše:
Milos píše:...měnové konverze (manuální, automatické), které jsou s příplatkem 1,5% ke kurzu ČNB střed. Nicméně na žádost přes infolinku Patria (poslal jsem jim zprávu přes kontaktní formulář) jsem jako klient ČSOB Premium získal měnový konverzní příplatek snížený na 0,5%.

Ahoj, je někde vidět výše příplatku na měnovou konverzi?
Jinak díky za pěkný návod.

Ano, výše příplatku je vidět při zadávání pokynu k měnové konverzi.
Přílohy
Patria-menova konverze.gif
Patria-menova konverze.gif (13.63 ) Zobrazeno 3135 krát
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod quino 23. 12. 2024 18:13

Super, ještě jednou díky.
quino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jasno1 23. 12. 2024 19:33

Milos píše:Zakládal jsem si tento měsíc účet Patria, kvůli DIPu a potažmo kvůli plnění nových podmínek ČSOB Premium.

Pak jsem provedl nákup ETF (konkrétně SPYL).

Můžu se zeptat proč zrovna SPYL a ne třeba VUAA?

Díky
jasno1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fijosh 23. 12. 2024 19:48

Nižší TER (0,03% p.a. vs 0,07% p.a.)
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 19:56

Ano, důvod je nižší TER a hlavně jsem nechtěl ETF v měně USD, přičemž Patria nabízí VUAA jen v měně USD.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod petr s 23. 12. 2024 20:12

Milos píše:Zakládal jsem si tento měsíc účet Patria, kvůli DIPu a potažmo kvůli plnění nových podmínek ČSOB Premium. ...

Po založení obchodního účtu jsem si v portálu WebTrader jednoduše založil DIP účet a převedl na něj 1930EUR z Revolutu, převod proběhl v režimu D+0 (9:35 odesláno, 13:20 připsáno). Poplatek za převod EUR z jiné banky než z ČSOB je 1EUR a kredit se na tento poplatek nevztahuje, což jsem zjistil až následně :roll: Levnější je tedy EUR poslat na EUR účet do ČSOB a z něj pak do Patrie, to by mělo stát jen 7Kč, což je poplatek na straně ČSOB...

Pak jsem provedl nákup ETF (konkrétně SPYL), za což je poplatek 8,45EUR neboli polovina z 16,90EUR s ohledem na kampaň https://finance.patria.cz/dip/public/Pr ... va_DIP.pdf k DIP účtu. Tento poplatek se nejdříve strhne z peněz na DIP účtu a druhý den se na DIP účet vrátí z kreditu. Kdo by se rozhodl pro pravidelné investice, tak u nich je poplatek 0,4% (polovina z 0,8%) z investované částky a kredit se na něj také vztahuje....

Pořád se zde píše u Patrie o kampaní 50% sleva. Od 1.11.2024 to již zapracovali do ceníku a koukám, že od 1.1.2025 bude další revize https://cdn.patria.cz/Sazebnik-PD-010125.revize.pdf

Jinak založil jsem si eurový spořící účet na pobočce (jinak to nešlo) a převody do Patrie je nutné zadávat v IB a zatím jsou převody bez poplatku (to jen potvrzuji co se tu již psalo), přestože na pobočce spíš hovořili o opaku.
petr s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 20:42

Že jsou platby z ČSOB eurového SÚ zdarma, to máš prakticky ověřené? Protože v sazebníku https://www.csob.cz/documents/10710/423 ... i-mene.pdf uvádějí poplatek 6Kč. Kdy jsi takovou platbu prováděl? ČSOB totiž některé poplatky neúčtuje hned, ale až na konci měsíce.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod mimous 23. 12. 2024 20:47

Patria si za připsání nevezme 30kč, protože to šlo z ČSOB účtu, ale ČSOB si vezme 6Kč, protože byla odchozí platba. Vyzkoušeno a EUR účty u ČSOB zrušeny, protože levnější řešení je jednou za čas poslat z EUR účtu u konkurence vyšší částku za těch 30kč.
ČSOB si ten poplatek za odchozí platbu strhává až po konci měsíce.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petr s 23. 12. 2024 20:58

A z jakého účtu si těch 6 Kč ČSOB bere? Já jsem to v historii nenašel.

https://www.csob.cz/documents/10710/423 ... i-mene.pdf
Já tam čtu v horní části tabulky Služby: "Odchozí úhrady v měně účtu mezi účty téhož klienta: Zdarma". 6Kč tam je ve prospěch klienta ČSOB u Plateb.
petr s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 21:15

Peníze z ČSOB ale posíláš na sběrný účet Patria pod variabilním symbolem klienta, podle mě je tedy neposíláš na účet téhož klienta :hm
Milos
Inventář

Další stránka