Patria

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod petr s 23. 12. 2024 21:24

Ale už jsem si takhle z Monety a dál do Patrie poslal eura za posledních 5 měsíců 2x a na výpisech jsem nic nenašel.
petr s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 21:29

Pokud jsi posílal eura z Monety do Patrie, tak poplatek 1EUR za vklad musíš hledat v transakcích na Patrii (Obchodování - Historie aktivity - jako Typ přehledu vybrat Cash Flow). Moneta má SEPA platby zdarma :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod mimous 23. 12. 2024 21:31

petr s píše:A z jakého účtu si těch 6 Kč ČSOB bere? Já jsem to v historii nenašel.

https://www.csob.cz/documents/10710/423 ... i-mene.pdf
Já tam čtu v horní části tabulky Služby: "Odchozí úhrady v měně účtu mezi účty téhož klienta: Zdarma". 6Kč tam je ve prospěch klienta ČSOB u Plateb.

Naskočilo mi to po ukončeném měsíci. Bylo to v přepočtu do Eur na eurovém účtu, takže xy centů bylo strženo z EUR účtu v ČSOB. Patria si na své straně v tomhle případě nestrhla nic.

Posílám jinak EUR z Monety do Patria a tam to dopadá tak, že se na straně v Patria strhne 1EUR (nebo ekvivalent v jiných dostupných měnách) z toho, co je na běžném (non DIP) hotovostním účtu v Patrii.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petr s 23. 12. 2024 21:44

Jinak navíc zatím jsem u Patrie nerozklíčoval poplatek na běžném účtu, kdy se hned po založení provedla měnová konverze za nějakých 0,01EUR a nepochopil jsem za co. Po 3 měsících jsem koukal, že jsem v mínusu. Přitom první pohyb a nákup jsem měl až minulý měsíc v korunách v Praze na burze. Do té doby šlo jen o DIP v eurech bez konverze. A dnes tam např. zase vidím konverzi 0,01EUR na běžným (Patrie).

-- 23. 12. 2024 21:48 --

Milos píše:Pokud jsi posílal eura z Monety do Patrie, tak poplatek 1EUR za vklad musíš hledat v transakcích na Patrii (Obchodování - Historie aktivity - jako Typ přehledu vybrat Cash Flow). Moneta má SEPA platby zdarma :-)

Eura šla Moneta EUR účet -> Spořící EUR u ČSOB (běžný EUR tam nemám) -> Patria DIP
Poprvé jsem hledal nějaký poplatek na výpisech, podruhé v pohybech také nic a tak jsem už myslel, že to mají fakt zdarma. A vlastně dosud i myslím.
petr s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 21:57

Zůstávají ti na tom spořicím EUR účtu v ČSOB nějaké peníze nebo je jen "průtokový"? Pokud ti tam totiž přijdou eura z Monety a obratem všechny odešleš do Patrie, tak ČSOB možná nemá ten poplatek 0,24EUR (ekvivalent 6Kč) následně z čeho strhnout :hm

Na ten nerozklíčovaný poplatek 0,01EUR za měnovou konverzi bych se zeptal přímo Patrie, na dotazy odpovídají do 24 hodin (v pracovní dny).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod petr s 23. 12. 2024 22:07

Poslední 2 celé měsíce tam bylo celou dobu i 140EUR než jsem se rozhodl, že to teď pošlu do DIPu. Ani cent to nepřipsalo při tom úroku 0,01% :-) Takže strhnout to mohli, ale nic nestrhli od začátku.

-- 23. 12. 2024 22:09 --

Milos píše:Na ten nerozklíčovaný poplatek 0,01EUR za měnovou konverzi bych se zeptal přímo Patrie, na dotazy odpovídají do 24 hodin (v pracovní dny).

Zkusím. Jen mám teď problém to v historii vůbec najít. Teď je u těch 0,01 EUR uvedeno evidence CP. To už beru i když jsem tu Komerčku kupoval v Praze a na běžným účtu Patrie mám proto jen koruny.
petr s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 22:17

Když se podíváš do historie transakcí na tom spořicím EUR účtu v ČSOB, vidíš u cílového účtu, na který jsi posílal eura do Patrie, nějaký název? Je tam název Patria nebo tvoje jméno?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod petr s 23. 12. 2024 22:21

Je tam Patria finance, a.s. - klientský
petr s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 22:41

Patria u toho sběrného účtu jako oficiální název uvádí "Patria Finance, a.s." - viz. https://cdn.patria.cz/Informace-o-telef ... pojeni.pdf Je tedy možné, že ČSOB skutečně podle VS pozná, že je to obchodní účet stejného klienta a aplikuje se v tomto případě informace uvedená v sazebníku ke spořicímu EUR účtu, že odchozí úhrady v měně účtu mezi účty téhož klienta jsou zdarma. Až budu mít cestu kolem ČSOB, asi si taky založím spořicí EUR účet :nenapadne
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 23. 12. 2024 22:47

Pro info a srovnání jak to vyjde ve FIO:
Finance od šefíka jsem obdržel v CZK, moje finance jsem si poslal na Roklen, směnil CZK na USD, a ty poslal do FIO na b.ú. ve FIO v USD. Odtud pak na DIP v USD. Vzhledem k tomu, že se jedná o transakci v rámci jedné banky, tak všechna zaslání byla bez poplatků. Což je vcelku výhoda především co se přeposílání USD týká. Při přeposílání EUR lze nulových poplatků dosáhnout snadněji díky free EURoplatbám. Porovnání kurzů při směně v ten samý den:
Roklen..........24,31514 CZK/USD
FIO e-Broker...24,85495 CZK/USD
Takže kurzový rozdíl (ten beru jako poplatek) vyjde při horší směně asi na
266 Kč při směně 12.000 Kč (příspěvek od zamíka 1000 Kč/m) a
533 Kč při směně 24.000 Kč (příspěvek od zamíka 2000 Kč/m) a
798 Kč při směně 36.000 Kč (příspěvek od zamíka 3000 Kč/m), což je asi o 2,22% zmršený směnný kurz. A bude konstantní.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 23:21

Kurzový rozdíl 2,22% považuji za hodně velký.
Proč raději neinvestuješ v EUR místo v USD?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 23. 12. 2024 23:50

petr s píše:Jinak navíc zatím jsem u Patrie nerozklíčoval poplatek na běžném účtu, kdy se hned po založení provedla měnová konverze za nějakých 0,01EUR a nepochopil jsem za co. Po 3 měsících jsem koukal, že jsem v mínusu. Přitom první pohyb a nákup jsem měl až minulý měsíc v korunách v Praze na burze. Do té doby šlo jen o DIP v eurech bez konverze. A dnes tam např. zase vidím konverzi 0,01EUR na běžným (Patrie).

Evidence CP na DIP účtě se platí z běžného účtu, nestrhavají to z DIP účtu. A pokud na běžném účtu nebylo euro, tak proto ta konverze na poplatek.
HonzaLBC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 23. 12. 2024 23:57

A pokud člověk nemá žádné peníze na obchodním účtu (běžném účtu), tak mu poplatky za evidenci CP na DIP účtu strhnou z volných peněz na DIP účtu?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 24. 12. 2024 00:02

Milos píše:Kurzový rozdíl 2,22% považuji za hodně velký.
Proč raději neinvestuješ v EUR místo v USD?

No očekávané zhodnocení mám namířeno na x>25%, a to v EUR není, resp. nevidím, tak musím USD...
Naposledy upravil DrumSession dne 24. 12. 2024 00:04, celkově upraveno 1
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 24. 12. 2024 00:03

petr s píše: Po 3 měsících jsem koukal, že jsem v mínusu.

Psal, že se tím dostal do mínusu, takže zřejmě si to z DIP nevezmou. Někde, v ceníku asi nebo v nějakých podmínkách jsem četl, že na běžném účtu musí být minimální zůstatek 500 Kč, tak aby mu ještě za ten mínus neposlali placenou upomínku ...
HonzaLBC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka