Patria

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrumSession 26. 12. 2024 01:05

Milos píše:
DrumSession píše:
Milos píše:Kurzový rozdíl 2,22% považuji za hodně velký.
Proč raději neinvestuješ v EUR místo v USD?

No očekávané zhodnocení mám namířeno na x>25%, a to v EUR není, resp. nevidím, tak musím USD...

Spousta amerických indexů se dá nakupovat v USD i v EUR. Jaký konkrétní index (ETF) nakupuješ? Nebo nakupuješ přímo nějaké akcie?

JJ konkrétní tituly než ETF (ale tento způsob investování není následování hodný pro většinu; bez zkušeností atd.).
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 30. 12. 2024 20:19

Prověřoval jsem ten minimální zůstatek 500Kč na běžném evidenčním účtu, který je uveden v ceníku. Tento zůstatek není povinný, nicméně i když člověk bude u Patrie investovat jen v rámci DIP účtu, tak na běžném evidenčním účtu musí mít peníze, ze kterých se bude měsíčně strhávat poplatek za evidenci CP (strhává se v měně CP). Poplatky za vklady a nákupy na DIP účtu se strhávají z DIP účtu, ale poplatky za evidenci CP se strhávají z běžného účtu :roll: Je to trošku na hlavu, ale bohužel je to tak. Aplikace WebTrader minimální zůstatek 500Kč bere v úvahu a nedovolí převést úplně všechny peníze z běžného účtu na DIP účet. Kdo by to chtěl, tak může takový pokyn zadat telefonicky na lince 221 424 240.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 30. 12. 2024 20:36

No, já poslal € přímo na DIP a to byla jediná platba, tak půjdu do mínusu? :-D
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 30. 12. 2024 20:58

Pokud máš eura jen na DIP účtu a nemáš je zainvestované, tak žádný poplatek za evidenci CP nevznikne. Jestli jsi už ale nějaké CP na DIP účtu nakoupil, tak ti poplatek za evidenci CP vznikne a dostaneš se tedy na běžném účtu do mínusu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod satinst 3. 1. 2025 11:32

Mám pár dotazů k DIPu u Patrie:

Poslal jsem si na ně před koncem roku cca 17 tis Kč, ale ještě jsem nic nenakoupil.

- Když budu chtít něco v jiné měně než Kč, musím to nějak převést do jiné měny já, nebo se o to postará Patria když dám nákup v jiné měně? (pravděpodobně EUR)

-Kde k tomu najdu případné kurzy?

- Když budu chtít nyní něco koupit jednorázově, jsou tam ty vyšší poplatky (cca 9 EUR ). Ty se mě strhnou z toho kreditu co na poplatky mám (3 + 3 tis)?

Když poté budu chtít nějakou pravidelnou investici, tak musím mít jakoby kredit přímo na DIPu, který se bude pravidleně strhat na tuto zvolenou investici?

Děkuji za odpovědi.

Potom už budu asi na DIP převádět přímo EURa, ale nyní jsem v rámci rychlosti pro daňový odpočet poslal Kč.
satinst
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 3. 1. 2025 12:21

Pro nákup v jiné měně než máš na DIP účtu musíš nejdříve ručně provést měnovou konverzi. Nebo mít aktivovanou automatickou měnovou konverzi, viz. https://finance.patria.cz/sluzby/menove-konverze

Automatická konverze se uskuteční za kurz ČNB střed z předchozího pracovního dne, kurz najdeš zde https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/dev ... veho-trhu/ Ke konverzi se připočítává poplatek 1,5% (případně vyjednaný snížený poplatek 0,5% pro klienty ČSOB Premium).

Nákupní poplatek se nejdříve strhne z volných peněz na DIP účtu a následně se vrátí z kreditu 3000Kč (6000Kč) na DIP účet.

Pro pravidelné investice musíš mít volné peníze na DIP účtu. Nebo lze pravidelné investice provádět na běžném účtu (za vyšší poplatky) a třeba až na konci roku zdarma převést investice z běžného účtu na DIP účet.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Kittyhawk 4. 1. 2025 12:52

Já jen doplním poznatek ohledně čerpání kreditu 3000 + 3000 Kč na poplatky. (Prvních 3000 z akce a dalších 3000 pro klienty ČSOB Premium).

Nejprve se čerpá prvních 3000 Kč a po jejich úplném vyčerpání naběhne další kredit až po půlnoci následujícího dne! Pozor na to!

Ať se někomu nestane to samé co mě, že jsem viděl zůstatek 3180 Kč, provedl jsem 2 nákupy na DIP (u každého poplatek 8,45 EUR) a následuující den se mi vrátil ekvivalent 180 Kč v EUR a vidím kredit na poplatky 3000 Kč. Myslel jsem, že mi zbývá ještě plných 3180 Kč. oba poplatky 2x 8,45 EUR se vrátí v plné výši a zbylý kredit se adekvátně poníží a zbyde cca 2755 Kč.

Řešil jsem to s podporou po telefonu i e-mailu, a vysvětlili mi to tak, že nejprve se čerpá první kredit 3000 Kč a teprve po jeho vyčerpání naběhne druhý kredit na poplatky až po půlnoci dalšího dne.
Kittyhawk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 4. 1. 2025 13:18

Takže se ti jen chvíli zobrazoval nesprávný zůstatek kreditu, nebo jsi o nějaký kredit přišel? Trošku se v tom, co jsi napsal, totiž ztrácím :nenapadne
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 4. 1. 2025 15:12

Chápu to tak, že věta začínající "oba poplatky" patří pod to, jak to myslel v předcházející větě. Což bych tedy také počítal jako prostý součet k využití, nikoliv tak, že po vyčerpání 3000 Kč je nutné čekat, než naskočí dalších 3000 Kč. Ale v mém případě to nejspíš tak jako tak nevyužiji.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Kittyhawk 4. 1. 2025 15:55

Milos píše:Takže se ti jen chvíli zobrazoval nesprávný zůstatek kreditu, nebo jsi o nějaký kredit přišel? Trošku se v tom, co jsi napsal, totiž ztrácím :nenapadne

Ze zaplacených poplatků 2x 8,45 EUR se vrátilo jen 180 Kč a zbytek už ne. Další den už naběhl kredit 3000, ale z toho se nic nevzalo. Takže jsem přišel o cca 245 Kč...
Prý je to takto naprogramováno a vrátit to dodatečně nelze.
Kittyhawk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 4. 1. 2025 16:38

Díky za upřesnění, už to chápu ;-) Takže i když jsi měl kredit, tak většinu z těch poplatků 2 x 8,45EUR jsi v reálu zaplatil ze svých peněz, jelikož z kreditu se ti za ty dva poplatky na DIP účet připsalo zpět jen nějakých 7,1EUR (ekvivalent 180Kč).

Mě říkali hned zkraje, že s tím kreditem mají nějaké technické problémy, že i když má člověk nárok na kredit 2 x 3000Kč, tak by se mu v kreditech měla zobrazovat částka jen 3000Kč a nikoliv 6000Kč. A až po vyčerpání prvního kreditu 3000Kč by se měl zobrazit a začít čerpat druhý kredit 3000Kč.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Kittyhawk 4. 1. 2025 16:57

Přesně tak to funguje. Ale Webtrader z důvodu chyby ukazuje rovnou celých 6000 Kč najednou, takže člověk získá dojem, že je to společný kredit v celkové částce 6000 Kč.
A potom je překvapený, že najednou v půlce je konec a další 3000 Kč naběhne až po půlnoci - což je dle mého taky trochu nesmysl.
Kittyhawk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hyper9 4. 1. 2025 17:07

Pokud oni vědí, že mají chybu v aplikaci, tak by to měli proklientsky kompenzovat tomu, kdo to s nimi začne řešit. Jsem rád, že jsem se tomuto DIPu vyhnul. Idea nestandardních slev mi není úplně blízká. (e-Broker, ač vypadá, jak vypadá, tak mi dává záruku stability a jasných podmínek.)
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod noi2 6. 1. 2025 16:48

Kde tam vidíte ten kredit? Nemůžu ho nikde najít (webtrader).
noi2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 6. 1. 2025 17:01

Záložka PORTFOLIO a dole je pak tabulka KREDIT NA POPLATKY.
Přílohy
Patria-kredit na poplatky.gif
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka