Milos píše:Poplatek za převod EUR z jiné banky než z ČSOB je 1EUR a kredit se na tento poplatek nevztahuje, což jsem zjistil až následně

Levnější je tedy EUR poslat na EUR účet do ČSOB a z něj pak do Patrie, to by mělo stát jen 6Kč, což je poplatek na straně ČSOB.
V tmto vlákně to zmíněno nebylo, ale již dávněji jsem tady tužím psal, že poplatku za vklad eur se lze úplně vyhnout i bez založení eurového účtu u ČSOB - také jsem chtěl jít touto cestou (a eurový běžný účet se mi nakonec povedlo u ĆSOB zřídit), ale měl jsem s tím nějaký problém, tak jsem zazmatkoval a poslal jsem vklad na sběrný účet Patria Finance u slovenské ČSOB (pravda, bylo to ze slovenského IBANu - mám i účty u bank na Slovensku, ale kamarád mi psal, že to zkoušel s úspěchem i z Monety tuším) - řekl jsem si, že Slováci by snad měli mít vklad v místní měně bez poplatku, nicméně nakonec jsem podle sazebníku (je to v podstatě jen přeložená česká verze) zjistil, že poplatek za vklad 1 EUR by se účtovat měl i v tomto případě - reálně tomu tak nakonec ani nebylo. Samozřejmě, že tento "trik" je bez záruky, ale to jsou i ty převody ze spořicího eurového účtu u ČSOB... Třeba to někomu pomůže.