Patria

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod noi2 6. 1. 2025 20:50

Dík. Mám tam zatím jen 3000 (mám ČSOB premium a zadal jsem 30303030, tak by se tam mělo objevit 6000, tak snad ty 3000 přibudou).
noi2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 6. 1. 2025 20:57

U mě se začal zobrazovat kredit 6000Kč místo 3000Kč až po několika dnech od založení Patria účtu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod fremantle 7. 1. 2025 12:25

Milos píše:Poplatek za převod EUR z jiné banky než z ČSOB je 1EUR a kredit se na tento poplatek nevztahuje, což jsem zjistil až následně :roll: Levnější je tedy EUR poslat na EUR účet do ČSOB a z něj pak do Patrie, to by mělo stát jen 6Kč, což je poplatek na straně ČSOB.

V tmto vlákně to zmíněno nebylo, ale již dávněji jsem tady tužím psal, že poplatku za vklad eur se lze úplně vyhnout i bez založení eurového účtu u ČSOB - také jsem chtěl jít touto cestou (a eurový běžný účet se mi nakonec povedlo u ĆSOB zřídit), ale měl jsem s tím nějaký problém, tak jsem zazmatkoval a poslal jsem vklad na sběrný účet Patria Finance u slovenské ČSOB (pravda, bylo to ze slovenského IBANu - mám i účty u bank na Slovensku, ale kamarád mi psal, že to zkoušel s úspěchem i z Monety tuším) - řekl jsem si, že Slováci by snad měli mít vklad v místní měně bez poplatku, nicméně nakonec jsem podle sazebníku (je to v podstatě jen přeložená česká verze) zjistil, že poplatek za vklad 1 EUR by se účtovat měl i v tomto případě - reálně tomu tak nakonec ani nebylo. Samozřejmě, že tento "trik" je bez záruky, ale to jsou i ty převody ze spořicího eurového účtu u ČSOB... Třeba to někomu pomůže.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 7. 1. 2025 12:49

Já si ten spořicí eurový účet na pobočce ČSOB založil, tento měsíc z něj chci poslat eura do Patrie a zjistit, jestli za to na konci měsíce bude nebo nebude nějaký poplatek. Bankéř na pobočce mi tvrdil, že by za to poplatek měl být, jistý si ale nebyl. Zároveň jsem minulý týden poslal do ČSOB písemný dotaz ohledně těch nejasností kolem poplatků, na odpověď ale zatím ještě čekám:

Dobrý den,
u spořicího účtu v cizí měně jsem narazil na nesrovnalosti v sazebníku uvedeném na webu https://www.csob.cz/lide/sporeni/sporic ... -cizi-mene a v PDF dokumentu Sdělení informací o poplatcích https://www.csob.cz/documents/10710/423 ... i-mene.pdf, který je na webu ke stažení.

- Na webu se uvádí, že odchozí tuzemská platba zadaná elektronicky je zdarma, v PDF dokumentu se uvádí, že je za 6Kč.
- Na webu se uvádí, že měsíční výpis poštou je za 45Kč, v PDF dokumentu se uvádí, že je za 65Kč nebo 100Kč, podle věku.
- Na webu se uvádí, že výběr hotovosti na obchodním místě je za 100Kč, v PDF dokumentu se uvádí, že je za 150Kč.

Které poplatky a informace prosím platí? Předem děkuji za odpověď.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 10. 1. 2025 15:26

Tak jsem dnes obdržel odpověď na můj dotaz, přišla mi ve formě SMS:

Dobry den, odpovidame na Vase podani ve veci informaci na webu CSOB. Dekujeme Vam za Vase upozorneni, na jehoz zaklade jsme ucinili napravu. Na webu zustaly neaktualizovane informace, ktere jsme upravili na skutecny stav. Omlouvame se za komplikace. S pozdravem Vase CSOB

Aktualizovali jen web (viz. přílohy níže), ten PDF dokument "Sdělení informací o poplatcích" neaktualizovali, v něm je pořád cena 6Kč za odchozí platbu.

Jinak u eurového spořicího účtu jsou odchozí platby možné jen na účty ČSOB. Zjistil jsem to, když jsem chtěl zkušebně poslat pár EUR do jiné tuzemské banky.
Přílohy
CSOB - sporeni v EUR - stary.png
CSOB - sporeni v EUR - novy.png
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Joolppp 11. 1. 2025 14:34

Když mám nastavenou pravidelnou investici (DIP zaměstnavatel) a nebude tam dost peněz, tak se jen nic ten měsíc nezainvestuje a jede se dál? Předopkládám, že ano, ale nemůžu k tomu nic najít. Má někdo zkušenost?

Teď to bude první nákup a pro jistotu jsem odečetl i poplatek za směnu (ten výpočet před aktivací neukazuje). No ale co kdyby...

A předpokládám, že asi není problém ten příkaz k investici rušit a zkládat opakovaně, aniž by to mělo vliv na už zainvestované, neví někdo?
Joolppp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 11. 1. 2025 15:06

Stačí si přečíst info ve WebTraderu:

Co se stane, když na účtu nebudu mít dostatek peněz?
- Pokud tři (3) obchodní dny před plánovaným datem pravidelné investice není na Vašem obchodním účtu u Patria Finance dostatečná hotovost, přijde na Váš mobilní telefon upozorňující SMS.
- Pokud nejsou na Vašem obchodním účtu peníze ani v den plánovaného provedení pokynu, přijde na Váš mobilní telefon SMS, která Vás bude informovat o neprovedení daného pokynu.

Takže pravidelná investice se neprovede, nicméně zůstává normálně aktivní a proběhne další měsíc (pokud v té době už budou na účtu peníze).

Pravidelné investice lze rušit a zakladat nové, na zainvestované portfolio to nemá vliv.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod johnny.ka 25. 1. 2025 16:01

Čau, dívám se správně, že Patria výpis z DIPu za 2024 zatím nemá?
johnny.ka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 25. 1. 2025 16:08

Jj, výpis ještě není.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod satinst 25. 1. 2025 16:33

Ptal jsem se na to a odpověděli, že bude umístěn v aplikaci webtrader do konce ledna
satinst
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 26. 1. 2025 10:10

Pracují pravidelné investice u Patria (v DIPu) s frakcemi? Tedy když se nastaví investice 1000Kč, tak se zainvestuje celá částka (ponížená o poplatek)?
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 26. 1. 2025 10:13

Ano, pravidelné investice pracují s frakcemi. Výběr ETF pro pravidelné investice je ale omezený.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 26. 1. 2025 10:30

Díky, vidím, ten výběr je zvláštní. Nejdivnější je, že tam není ani jedno opravdu celosvětové, pouze Core MSCI World samostatně vyspělé a MSCI Emerging samostatně rozvojové.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wert759 26. 1. 2025 15:10

Nabídka ETF pro pravidelné investice se má letos údajně rozšiřovat. ;-)
wert759
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 26. 1. 2025 15:23

Patria spustila pravidelné investování v roce 2018, kdy šlo pro pravidelné investice vybírat z osmi ETF. Každý rok nabídku ETF pro pravidelné investice rozšiřuje, aktuálně jich je 48, nějaké "závratné" rozšíření nabídky bych tedy v letošním roce neočekával :nenapadne
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka