Patria

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod wit.cz 26. 1. 2025 16:30

intfo píše:Díky, vidím, ten výběr je zvláštní. Nejdivnější je, že tam není ani jedno opravdu celosvětové, pouze Core MSCI World samostatně vyspělé a MSCI Emerging samostatně rozvojové.

Nesplňuje to třeba na Patrii dostupné IE0003XJA0J9?
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Přeborník

Odeslat příspěvekod fijosh 26. 1. 2025 17:08

Tohle ETF pro "pravidelné investice do ETF" dostupné není.
Viz https://finance.patria.cz/ETF/#wrapPrehledNabidky
Nebo tenhle seznam není aktuální?
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod intfo 26. 1. 2025 17:41

Není dostupné ani podle seznamu pro pravidelnou investici po přihlášení.
Navíc Amundi má z větších poskytovatelů asi nejhorší přístup k samovolným změnám ve složení podkladu či domicilu.
Čekal bych, že o pravidelnou investici do celosvětového ETF (IUSQ, VWCE, SPYY) bude mnohem větší zájem, než o pravidelnou investici do Lyxor Asia ex Japan nebo iShares Ageing Population. Asi mají nějaký obchodní důvod pro podivná ETF.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marat1 26. 1. 2025 18:31

Milos píše:Patria spustila pravidelné investování v roce 2018, kdy šlo pro pravidelné investice vybírat z osmi ETF. Každý rok nabídku ETF pro pravidelné investice rozšiřuje, aktuálně jich je 48, nějaké "závratné" rozšíření nabídky bych tedy v letošním roce neočekával :nenapadne

Ale zase na druhou stranu - těch 8 tam měli dlouho, těch dalších 40 přidali v posledním roce i v souvislosti s DIPem. Věřím, že jich přidají víc než čekáš ;)
marat1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milos 26. 1. 2025 19:23

Co jsem dohledal, tak v roce 2018 začínali s 8, v roce 2019 jich měli 11, v roce 2023 jich měli 14, v roce 2024 jich měli 44 a aktuálně jich mají 48. Necháme se tedy překvapit, kolik jich během letošního roku přidají ;-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod mimous 26. 1. 2025 19:51

Nemůže být ta omezená nabídka způsobená i legislativou? Že u těch proaktivně nabízených ETF musí být splněný český KID?
U toho, co si člověk najde sám kdekoliv v nabídce, tak je to jedno.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod intfo 26. 1. 2025 20:01

iShares MSCI ACWI (IE00B6R52259) český KID má, našel jsem verzi z dubna 2024, nevím jestli měl i dříve. I tady by mi přišlo zvláštní kdyby ta ostatní, úzce zaměřená ETF, jej měla a světové žádné.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mirek23 30. 1. 2025 08:52

Dobrý den, mohu se zeptat, zda jsou již k dispozici podklady od Patrie k ročnímu zúčtování DIP pro rok 2024? Dále je nutné mít papírové originály nebo stačí elektronické verze vytištěné? Děkuji
mirek23
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mimous 30. 1. 2025 10:13

intfo píše:iShares MSCI ACWI (IE00B6R52259) český KID má, našel jsem verzi z dubna 2024, nevím jestli měl i dříve. I tady by mi přišlo zvláštní kdyby ta ostatní, úzce zaměřená ETF, jej měla a světové žádné.

V tomhle směru mi ta situace u Patrie pravidelných investic připomíná Portu. V té základní nabídce mají nějaké pokrytí oblastí. A jak tam je jednou něco na svět/ameriku, tak neduplikují nabídku dalšími produkty, které jsou skoro stejné. VWCE byla u Portu drobná výjimka kvůli tomu haló, co se kolem konce nabídky toho etf na Degiro spustilo a tak si vytvořili vlastní překlad.

Jo, ty úzce zaměřené fondy mají český KID. Ta ETF se díky tomu dají najít a obchodovat i na Degiro. Neznám detail a důvody, proč se nepřekládají všechny nabízené produkty, ale působí to na mě tak, že ty společnosti, které je vydávají, vzaly nějaký základní balík, kde se dokumenty přeložily do všech jazyků v rámci EU, aby se splnily požadavky a bylo možné je proaktivně nabízet. A u těch ostatních ETF se jede v režimu, že obchodovat se to dá i s anglickým textem (ve velkém množství případů a zemí).
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 1. 2. 2025 21:34

Milos píše:Já si ten spořicí eurový účet na pobočce ČSOB založil, tento měsíc z něj chci poslat eura do Patrie a zjistit, jestli za to na konci měsíce bude nebo nebude nějaký poplatek. Bankéř na pobočce mi tvrdil, že by za to poplatek měl být, jistý si ale nebyl.

Tak už znám výsledek testu, za převod peněz z ČSOB eurového spořicího účtu na eurový sběrný účet v Patrii není účtován žádný poplatek (na straně ČSOB ani na straně Patria).
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod bugr virbl 1. 2. 2025 22:31

Ok, to samé mám tento/příští měsíc v úmyslu s USD, předpokládám že výsledek bude stejný. Dám vědět zda to tak opravdu je. Je nutné mít na investičním účtu to pětikilo? Mám tam sice od silvestra na DIPu eura, ale ještě jsem je nezačal posílat do trhu, takže poplatek za správu nebyl nutno strhávat. A díky kódu sleva na poplatky to tam můžu sypat postupně.
bugr virbl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod intfo 1. 2. 2025 22:52

Když jsem tam to pětikilo neměl, tak se nic nestalo. Vadit to asi začne až při strhávání poplatku.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 1. 2. 2025 23:00

@bugr virbl: Poplatek za evidenci CP na DIP účtu se strhává z běžného účtu a strhává se v měně CP. Pokud budeš mít na DIP účtu zainvestováno v různých měnách, tak doporučuji mít na běžném účtu volné peníze také v různých měnách, abys neplatil poplatek za měnovou konverzi.
Poplatek za evidenci CP se strhává měsíčně ke dni zainvestování. Já zainvestoval 1849EUR dne 23.12.2024 a pak ještě 139EUR dne 10.1.2025 a za evidenci CP mi byl stržen poplatek 0,06EUR dne 23.1.2025. Naúčtovaný poplatek je kupodivu ale výrazně nižší, než je v ceníku uváděných 0,12% p.a. (to vychází na 0,18EUR). Jsem zvědavý, jaký poplatek mi bude naúčtován 23.2.2025 :hm
Na běžném účtu není nutné mít zůstatek minimálně 500Kč či ekvivalent v cizí měně. Klidně můžeš mít menší zůstatek, ale kdybys chtěl všechny peníze z běžného účtu odeslat pryč, tak systém ti to s ohledem na stanovený minimální zůstatek nedovolí.
Přílohy
Patria-cashflow 20250201.gif
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Peťo6 2. 2. 2025 11:07

Milos píše:
Milos píše:Já si ten spořicí eurový účet na pobočce ČSOB založil, tento měsíc z něj chci poslat eura do Patrie a zjistit, jestli za to na konci měsíce bude nebo nebude nějaký poplatek. Bankéř na pobočce mi tvrdil, že by za to poplatek měl být, jistý si ale nebyl.

Tak už znám výsledek testu, za převod peněz z ČSOB eurového spořicího účtu na eurový sběrný účet v Patrii není účtován žádný poplatek (na straně ČSOB ani na straně Patria).

Mně nic ČSOB nestrhla ani když jsem to poslal na Patriu z běžného EUR účtu (v rámci Premium). Posláno v první polovině ledna. Nechal jsem si tam 0,30 Eur, ale už je 2.2. a poplatek žádný. Ani z běžného CZK účtu nic nestrhli. Tak nevím.
Peťo6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 2. 2. 2025 11:44

Možná to souvisí s listopadovými změnami OP a sazebníku. Dříve si ale ČSOB strhávala poplatek za převod peněz z běžného eurového účtu do Patrie, viz. například viewtopic.php?p=13841410#p13841410
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka