Patria

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fremantle 2. 2. 2025 12:56

Milos píše:Poplatek za evidenci CP se strhává měsíčně ke dni zainvestování. Já zainvestoval 1849EUR dne 23.12.2024 a pak ještě 139EUR dne 10.1.2025 a za evidenci CP mi byl stržen poplatek 0,06EUR dne 23.1.2025. Naúčtovaný poplatek je kupodivu ale výrazně nižší, než je v ceníku uváděných 0,12% p.a. (to vychází na 0,18EUR). Jsem zvědavý, jaký poplatek mi bude naúčtován 23.2.2025 :hm

Custody se neúčtuje ke "dni zainvestování", ale zpětně za předešlý měsíc koncem následujícího měsíce (zpravidla mezi 22. až 24. - akorát v prosinci to bylo až 27.) a podle mě ti ten poplatek i odpovídá (1849 * 0.0012 / 365 * 9)...
Screenshot_20250202_115227.jpg
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 2. 2. 2025 13:06

Díky za vysvětlení a omlouvám se za dezinformaci. Byl to můj první poplatek za evidenci CP a byla to tedy jen shoda náhod, že jsem zainvestoval 23. den a poplatek mi byl naúčtován 23. den :nenapadne
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 2. 2. 2025 13:29

Peťo6 píše:
Milos píše:
Milos píše:Já si ten spořicí eurový účet na pobočce ČSOB založil, tento měsíc z něj chci poslat eura do Patrie a zjistit, jestli za to na konci měsíce bude nebo nebude nějaký poplatek. Bankéř na pobočce mi tvrdil, že by za to poplatek měl být, jistý si ale nebyl.

Tak už znám výsledek testu, za převod peněz z ČSOB eurového spořicího účtu na eurový sběrný účet v Patrii není účtován žádný poplatek (na straně ČSOB ani na straně Patria).

Mně nic ČSOB nestrhla ani když jsem to poslal na Patriu z běžného EUR účtu (v rámci Premium). Posláno v první polovině ledna. Nechal jsem si tam 0,30 Eur, ale už je 2.2. a poplatek žádný. Ani z běžného CZK účtu nic nestrhli. Tak nevím.

Poslal jsem naposledy z běžného EUR účtu do Patrie 16.1. a 25.1. poplatek za transakci 0,24 :-( Zatím to mám vždy s poplatkem, až se někdy dostanu na pobočku, tak zkusím založit ten spořící účet, škoda, že to nejde online :-(

-- 2. 2. 2025 13:12 --

Ještě mě napadá, jak zadáváte příkaz? Pro SEPA platbu mi nejde načíst ten QR kod z Patrie, takže to tam kopíruji z předlohy, nemůže být schovaného něco navíc v tom QR?
HonzaLBC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 7. 2. 2025 21:37

Milos píše:Zakládal jsem si tento měsíc účet Patria, kvůli DIPu a potažmo kvůli plnění nových podmínek ČSOB Premium. Využil jsem akci k jejich 30. výročí https://finance.patria.cz/proc-investov ... avidla.pdf a díky kódu 30303030 zadanému při registraci jsem získal kredit na nákupní poplatky v hodnotě 3000Kč platný 6 měsíců. Při založení účtu jsem použil BankID od ČSOB, služby se mi automaticky spárovaly, takže v ČSOB bankovnictví vidím i Patria investice. Jakožto klient ČSOB Premium https://www.csobpremium.cz/produkty-a-s ... ia-finance jsem získal druhý kredit 3000Kč na nákupní poplatky, takže v Patria portálu WebTrader vidím celkový kredit 6000Kč. Dle infolinky je to prý technická chyba, která se projevuje pouze u některých klientů, správně bych měl vidět jen kredit 3000Kč, který když vyčerpám nebo když po 6 měsících vyprší, tak by se měl automaticky aktivovat ten druhý kredit 3000Kč platný na dalších 6 měsíců. Takže člověk s ČSOB Premium by tak měl získat kredit 3000Kč+3000Kč platný na 6+6měsíců. Pokud ta celková doba platnosti kreditu bude skutečně 12 měsíců, tak to bude prima a nákupy mohu provádět průběžně během celého roku. Délka platnosti kreditu v portálu WebTrader není bohužel nikde vidět.

Na konci ledna mi končilo 6 měsíců platnosti prvního kreditu za kód 30303030, měl jsem tam zbytek cca 200 Kč, ten zmizel, zůstalo jen 3000 Kč druhého kreditu za Premium, to by zatím odpovídalo infu z infolinky. Včera jsem vesele nakupoval, že začnu čerpat z toho druhého kreditu ... Potom jsem kouknul a celý druhý kredit fuč v pr... Takže asi tolik k teorii platnosti kreditu na 6+6 měsíců ... Na infolince tedy pěkně kecali ...
HonzaLBC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 7. 2. 2025 22:01

Zkusil bych to vyreklamovat, ten jejich systém má dle všeho v oblasti kreditů drobné chyby .
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 8. 2. 2025 00:21

Tak zkusím to, za pokus nic nedám :-) Odkážu se na původní info z infolinky a uvidím reakci. Sice podle podmínek to takhle vypadá správně, druhý kredit naskočil pár dní po prvním kreditu a zmizel pár dní po zmizení prvního kreditu.
HonzaLBC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HonzaLBC 10. 2. 2025 21:05

Tak jsem jim napsal, reakce celkem rychlá, výsledek relativně přijatelný ... Sice se mi nevrátí poplatek za nákup, co jsem zatím udělal, ale to byl naštěstí jen pokusný nákup na BCPP, tak těch pár korun neřeším, u klasického nákupu za 16,9 eur už bych se asi dohadoval víc :-D Ale odpověď byla zajímavá, hlavně pro ty, co stejně jako já předpokládají, že ty dva kredity platí na 6+6 měsíců, tak bacha na to ...

nedávno došlo ke změnám v podmínkách čerpání kreditu, kdy se při nedočerpání kreditu druhý kredit neaktivuje až po splatnosti původního kreditu, ale platí současně.
Ve Vašem případě tedy platnost prvního kreditu vypršela 30.1.25 a druhého kreditu 31.1.25.
Abychom Vám kompenzovali chybnou informaci, byl Vám dnes připsán kredit na 3 000 CZK platný na nákupní pokyny do 10.8.2025.
HonzaLBC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tester5479 16. 2. 2025 14:17

Podpora (papírování, smlouvy) Patrie na pobočkách ČSOB moc dobře nefunguje. Standardní přepážkový pracovník vůbec neví co s tím. Skoro je jednodušší komunikovat napřímo poštou.
tester5479
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 16. 2. 2025 14:45

Patria,cz je veliká sranda.
Každý den se tam publikují nové nesmysly a lži od Goldman Sachs a Saxo Bank a odjinud, snad i z veliké slovenské banky, vzniklé z nakradených peněz v privatizaci 1990-2000.
Každý den se nesmysly z Finance,Yahoo,com přeloží do češtiny a publikují pro české děti na Patria,cz
Známý je tam především jeden zámečník, který stále překládá do češtiny články z USA, které nedávají žádný smysl, ani když tam jsou záhadné obrázky. Pozná se také podle slov: ''Jak jsem včera řekl, ....''
Patria,cz se stane rozumná firma, když ten zámečník bude propuštěn z práce, nebudou se publikovat žádné názory z ciziny a kdo něco ví o akciích, sám to publikuje z vlastní hlavy.
Není potřeba znát, co dnes vymyslel Jeffrey Epstein od Goldman Sachs, ani Elon Musk z NSDAP, ani růst HDP v Číně.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 16. 2. 2025 15:10

tester5479 píše:Podpora (papírování, smlouvy) Patrie na pobočkách ČSOB moc dobře nefunguje. Standardní přepážkový pracovník vůbec neví co s tím. Skoro je jednodušší komunikovat napřímo poštou.

A copak Patria někde uvádí, že se pro podporu mají využívat pobočky ČSOB? Smlouva s Patrií lze vyřešit jednoduše online a podpora velmi dobře funguje přes e-mail nebo telefon, viz. kontakty https://finance.patria.cz/otevrit-ucet/ ... ce/kontakt
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tester5479 16. 2. 2025 16:57

Ano. Uvádí to na svém webu a sami to klientům aktivně nabízí formou emailové nebo telefonické komunikace s tím, že je to rychlejší a levnější než pošta s ověřenými podpisy.
https://finance.patria.cz/otevrit-ucet/ ... ucet/start

Přepážkový pracovník v ČSOB pak o tom ví maximálně to, že by to jako pobočka měli umět a v lepším případě zná z kolegů někoho, kdo to umí zpracovat
tester5479
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 16. 2. 2025 17:32

Nevím co Patria aktivně nabízí formou e-mailové nebo telefonické komunikace, ale na tom tvém odkazu uvádí: "Pro Vaši maximální spokojenost doporučujeme domluvení individuální schůzky se zaměstnancem ČSOB banky." To právě asi proto, aby ses dostal k tomu správnému a znalému bankéři a nemusel si pak stěžovat na neznalost některého pracovníka ČSOB.

Proč jsi vlastně raději nezvolil online způsob založení účtu Patria z pohodlí domova (pomocí BankID nebo dvou dokladů) místo cesty a čekání na pobočce ČSOB?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Peťo6 23. 2. 2025 11:26

Tak ČSOB až teď (téměř po 2 měsících) strhla poplatky za platby do Patrie z běžného EUR účtu. Nechápu proč zrovna teď...
Přílohy
Screenshot_2025-02-23-09-21-50-545_cz.csob.smart-edit.jpg
Peťo6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 23. 2. 2025 11:50

ČSOB účtuje některé poplatky poslední sobotu v měsíci, což bylo včera. Kdy konkrétně jsi ty dvě SEPA platby prováděl?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Peťo6 23. 2. 2025 19:26

Jedna platba byla 10.1. a druhá 12.2. Nevím proč to naúčtovali všechno teď.
Peťo6
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka