Jak nejlepe prevest akcie z Revolutu do Interactive Brokers?

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jivneo 28. 7. 2021 05:02

Dobry den,

mam nekolik desitek tisic USD v akciich na Revolutu na Standard uctu. Nyni jsem si zalozil ucet u Interactive Brokers a chci akcie prevest tam. (Hlavnimi duvody bylo aktualni zruseni minimalniho 10$/mesic poplatku na strane IB a naopak poplatek 0.1% z portfolia rocne u Revolutu a duvera v platformu - ale to neni podstatne)

Jak to nejlepe udelat?

Zatim me napadly nasledujici moznosti:
  • Akcie prodat, poslat dolary jako ACH/SWIFT platbu, akcie koupit. Problem - drahe a nepruhledne poslani dolaru. A taky to trva dele a je tam vetsi riziko pohybu cen. Ale asi nejlepsi varianta, na kterou jsem prisel.
  • Akcie prodat, prevest na EUR, poslat SEPA platbu zdarma, na IB prevest zpet na USD a akcie. Problem - 2x konverze velke castky. Navic Revolut omezuje prevod bez poplatku na 1000 EUR/mesic. Musel bych tedy najit nekoho s Metal uctem, kdo by mi to na strane Revolutu prevedl
  • Pockat az revolut umozni transfer akcii, ktery maji na roadmape. Problem - kdo vi kdy to umozni a nakonec to muze byt i drahe
  • Zalozit si ucet na nejake smenarne a poslat USD pres ni. Mivaji ucty v ruznych bankach. Nema nektera ucet i na Revolutu?
Existuje neco lepsiho nez ta prvni nejjednodussi varianta? Pripadne, jak to poslat - po vice mensich castkach (ze by to mozna slo pres snad levnejsi ACH) nebo najednou (asi pouze SWIFT)? Poplatky pro zprostredkujici banky jsou totiz dost nepruhledne a nemam moc predstavu, kolik to tak muze stat (hadal bych desitky az nizsi stovky USD)

Budu rad za jakekoliv zkusenosti. Dekuji
jivneo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod frelichl 28. 7. 2021 12:37

jivneo píše:Akcie prodat, poslat dolary jako ACH/SWIFT platbu, akcie koupit. Problem - drahe a nepruhledne poslani dolaru. A taky to trva dele a je tam vetsi riziko pohybu cen. Ale asi nejlepsi varianta, na kterou jsem prisel.

Tusim ze to bude nakonec opravdu nejlepsi varianta.

jivneo píše:Akcie prodat, prevest na EUR, poslat SEPA platbu zdarma, na IB prevest zpet na USD a akcie. Problem - 2x konverze velke castky. Navic Revolut omezuje prevod bez poplatku na 1000 EUR/mesic. Musel bych tedy najit nekoho s Metal uctem, kdo by mi to na strane Revolutu prevedl

Myslim ze na te dvojite smene muzes tratit o dost vic nez na poslani USD, coz sice je drahe, ale jsou tam limity na maximalni vysi poplatku. Samozrejme diky vykyvum kurzu muzes i vydelat, je to proste risk.

jivneo píše:Pockat az revolut umozni transfer akcii, ktery maji na roadmape. Problem - kdo vi kdy to umozni a nakonec to muze byt i drahe

Jak znam Revolut, nacekas se :-D .

jivneo píše:[*] Zalozit si ucet na nejake smenarne a poslat USD pres ni. Mivaji ucty v ruznych bankach. Nema nektera ucet i na Revolutu?

Myslim ze dost dobre ani nejde, aby u nich mela ucet devizova spolecnost - banka se z nich stava az ted. Kazdopadne i kdyby to slo, zapojovat devizovku dava smysl jenom pokud bys provadel smenu za jinou menu.

jivneo píše:Existuje neco lepsiho nez ta prvni nejjednodussi varianta? Pripadne, jak to poslat - po vice mensich castkach (ze by to mozna slo pres snad levnejsi ACH) nebo najednou (asi pouze SWIFT)? Poplatky pro zprostredkujici banky jsou totiz dost nepruhledne a nemam moc predstavu, kolik to tak muze stat (hadal bych desitky az nizsi stovky USD)

V zasade budes platit az trikrat - Revolutu za odchozi platbu (coz neni moc, pripadne zdarma), korespondecni bance a pak IB (pocitam, ze prichozi platby budou mit zdarma). Korespondecni banky si typicky rikaji o nejake procento, ale do maximalni vyse. Nejvic jsem na poplatkach korespondecni bance zaplatil 45 dolaru (pri castce prevodu 10500 USD) a myslim, ze kdybych poslal 4x tolik, zaplatil bych porad 45 dolaru. Pri kouskovani plateb urcite neusetris.
frelichl
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jivneo 28. 7. 2021 14:28

Moc diky za komentar a potvrzeni meho nazoru. Kdyby to poslani opravdu stalo 45 USD, tak asi nic neresim a jdu do toho.

Jeste me napadlo, ze si predtim asi zkusim poslat jeden dolar jako test (zprostredkovatelska banka nema jak si vzit vic nez kolik je posilana castka)
jivneo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod frelichl 28. 7. 2021 16:21

Jasne, ale tim maximalne zjistis jake je chovani bank pri posilani takhle male castky (bud se ten dolar proste ztrati a do cile nic nedorazi nebo se ti to vrati zpatky). Zajimave by bylo zjistit jaky je limit poplatku korespondecni bance, ale to fakt nevim jestli se da jinak nez ostrym testem.

-- 28. 7. 2021 17:29 --

Jinak moje zkusenosti s prevody USD se zatim odehravaly prevazne pres RB (mam v balicku mesicne jednu prichozi nebo odchozi zahranicni platbu zdarma).

Prevod z Morgan Stanley do Raiffeisenbank (> 50k USD) - poplatek MS asi 12 USD, do RB dorazila cela castka (takze zadny poplatek korespondecni bance).
Prevod z RB to Morgan Stanley (10.5k USD) - do MS dorazilo o 45 dolaru min. Nevim co z toho byly poplatky korespondecni bance a co poplatek MS.

Driv jsem nekolikrat prevadel vetsi mnoztvi Svycarskych franku - tam byvaly poplatky korespondecnich bank vzdycky, nad 5k CHF se mi vyplatilo pouzit OUR platbu, protoze to zahrnovalo i poplatky korespondencnich bank. Bohuzel OUR platbu Revolut pokud vim nenabizi.
frelichl
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod noi2 28. 7. 2021 20:46

Přijdeš tím o případnou výhodu časového testu. Ale IB je dobrá volba.
noi2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jivneo 29. 7. 2021 05:06

Jasne, to chapu. Otestuje to bohuzel jine veci nez ten poplatek. Ostatne muze to jit pres uplne jiny platebni system. Tomu teda moc nerozumim, ale mam za to, ze prevody maximalne v radu tisicu dolaru v ramci USA by mohly jit pres ACH (proto jsem se ptal na vice mensich plateb vs jednu velkou). Ted koukam, ze Revolut vylozene chce zadat ACH routing number a na BIC (coz chapu jako totez pro SWIFT) se vubec nepta

Zkusil jsem poslat 2 USD (zatim za poplatek na strane Revolutu 0,47 USD)

@noi2: ano, to je bohuzel nevyhoda toho prodat a koupit

-- 29. 7. 2021 06:23 --

Jinak pro zajimavost IB umi nejakou bezpoplatkovou metodu vkladu "Connect Your Bank via ACH":

Obrázek

Ale je to jen pro americke banky. Revolut v USA pusobi na zaklade nejake dohody s Metropolitan Commercial Bank, nikoliv primo. Pres ni se mi pripojit nepodarilo
jivneo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod frelichl 31. 7. 2021 08:14

jj, ACH je nejakej "novej" americkej system na procesovani plateb, kde - jestli jsem to dobre pochopil - jsou vsechny ucastnicke banky zapojene primo (jako treba v cesku pro czk), takze nehrozi poplatky korespondecnich bank. Treba Transferwise (nove uz jenom Wise) ho umi, ale Revolut ne.

-- 31. 7. 2021 09:22 --

Nevsimnul jsem si, ze pises, ze se Revolut pta na ACH number. Ono totiz penize dost mozna neprijdou primo z Revolutu, ale pres nejakeho providera (Currencycloud nebo co Revolut pouziva) - jako treba prevod CZK z Revolutu na cesky ucet. A provider mozna ACH umi.

To by byla dobra zprava, poplatky by mely byt uplne minimalni nebo nulove.
frelichl
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 31. 7. 2021 11:41

ACH není nový systém, je to ten úplně nejzákladnější způsob zpracovávání běžných vnitrostátních plateb (a, původně, šeků). Ano, banky jsou zapojené (víceméně) přímo, tzn. nejde používat pro mezinárodní převody bez účasti americké instituce.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod jivneo 11. 8. 2021 10:14

Podelim se o vysledek. Nakonec mam dobrou zkusenost. Prevod dnes dokoncen a platil jsem poplatky pouze na strane Revolutu, tedy do 10 USD. Na prvni prevod dane platebni metody je treba u IB cekat 5 pracovnich dnu (penize v IB mate, ale nelze s nimi nakladat). Pro dalsi prevod teze platebni metody uz jsou prostredky okamzite k dispozici. Vzhledem k tomu, ze jsem poslal z Revolutu nejdriv 2 USD platbu a pak zbytek, tak jsem na zbytek tech 5 dnu cekat nemusel
jivneo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tielk582 19. 8. 2021 10:31

Ahoj, takže jsi ty peníze jak posílal? Přes Revolut a posílal jsi přes Bank Wire nebo ACH? A posílal jsi tedy ty dolary do JP Morgan na USA účet, či jsi to nějak konvertoval a posílal do JP Morgan ve Frankfurtu? A celkem tě ten převod vyšel na 10 dolarů? Právě mám také akcie jinde v dolarech, založil jsem si účet na Interactive Brokers a teď přemýšlím nad jejich prodejem a nabitím na účet IB, nicméně úplně netuším, jak je tam poslat, jestli přes Airbank nebo Revolut a pokud to budu posílat v dolarech do USA, tak kolik mi sežerou na poplatcích. Díky moc za odpověď.
tielk582
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jivneo 19. 8. 2021 11:45

Posilal jsem z Revolutu do JP Morgan v USD.

Pres Airbank to nepujde pres ACH ale SWIFT, coz bude podle me drazsi
jivneo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aRTies89 30. 11. 2021 19:09

Zdravím, chystám se na změnu brokera a vybral jsem IB. Když chci nafundovat účet, tak při vybrání možnosti by Wire nabízí účet vedený u JP Morgan ale v USA. Máte to někdo podobně, že místo do JP Morgan v Německu, posíláte peníze do JP Morgan v USA?
aRTies89
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 12. 2021 15:38

To je normální. Eurový účet má IB v Německu, dolarový v USA, totéž znají klienti Lynx jako já. Na eurový do Německa můžeš dnes už v podstatě všude bezplatnou SEPA platbou poslat odkudkoliv, i z českých bank (jen pozor na výhodnost konverze), na ten USD v USA je dobré použít třeba Revolut (bude to ACH lokální platba přes CurrencyCloud, poplatek cca 0,3%, výhodné do částky 25 tisíc Kč měsíčně kvůli téměř nulovému spreadu směny měn do této hranice, nad ní už je konverzní poplatek půl procenta). Nebo lze poslat i české koruny na německý IBAN (tedy počítej se Swift náklady).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Roman1989 27. 2. 2022 16:04

ahoj, porad platí, že převod z Fio do IBKR stojí 200kč a neplatí se tak žádné zprostředkovávací bance poplatek?

U Airbank to tak je, jen se zaplatí 100kc a to je vse. Nechce se mne ale zakladat Airbank, mam Fio a radsi si to stovku priplatim, ale aby tam zase nebyl nejaky prostrednik jak je to snad u KB a jinych bank.

Diky
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wit.cz 13. 6. 2023 19:21

Došlo už u Revolutu k posunu a převod je možný? Mám pocit, že @minarjo tady zmiňoval, že má tento proces za sebou a nic to nestálo.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Další stránka