Investice do dluhopisů

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 10. 4. 2025 10:59

Zbozi nemusi zdrazet, akorat Apple misto 100% marze bude mit treba 70%. Trh vse vyresi.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod MirecBA 23. 4. 2025 18:26

som sa v banke pytal, ci je uz cas zrusit dlhopisovy fond a preliat to do niecoho rizikovejsieho , vraj este nieje cas , aky na to maju nazor skusenejsi pani ?
MirecBA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod saabik 23. 4. 2025 20:09

U této myšlenky je úplně jedno, v jakém bodě se nacházejí dluhopisové trhy (v tvém případě primárně eurová křivka), neboť v akciích řešíš aktuálně klidně až o dva řády vyšší kolísání. Takže odpověď je čistě akciový pohled.
Trochu pochybuji, že pobočkový bankéř Tatrabanky dokáže kompetentně poradit kdy je ten správný čas.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 29. 4. 2025 20:38

Dnes jsem slyšel reklamu na dluhopisy e-finance. Emitent dělá reklamu v rádiu... 60. emise v rámci dluhopisového programu emitenta, maximální jmenovitá hodnota dluhopisů 3 mld. s celkovou dobou trvání až 25 let, i když v daný okamžik jen do výše 450 mil. Samozřejmě doplněno "skvělým" zajištěním zástavním právem k zámku v Račicích - bývalý dětský domov pro mentálně postižené, který se před pár lety prodal za 27 mil., ale nebojte, proběhlo "zhodnocení", takže nyní je odhad hodnoty zámku na 371 mil. No neberte to když nabízí 7%...
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Prcek 30. 4. 2025 13:16

TISKOVÁ ZPRÁVA
Vývoj situace a další kroky
k dluhopisům skupiny SOLEK

Brno, 30. dubna 2025

Společnost CYRRUS informuje své klienty, že v následujících dnech dojde ke změně ocenění dluhopisů emitovaných skupinou SOLEK ve spravovaných investičních portfoliích.

Tato změna se týká:
– Dluhopisů společnosti SOLEK Czech Services s.r.o., která je aktuálně v insolvenčním řízení.
– Dluhopisů mateřské společnosti SOLEK HOLDING SE, jež opakovaně nesplnila své závazky vůči investorům.

Vzhledem k současné situaci není možné objektivně určit přesnou hodnotu dluhopisů. V souladu s principem opatrnosti a zásadou věrného a poctivého zobrazení stavu portfolií jsme se rozhodli přistoupit k jejich přecenění na 0 Kč.

Důležité upozornění:
Přecenění na 0 Kč neznamená, že hodnota dluhopisů je definitivně nulová. Skutečná hodnota se může v budoucnu ukázat jako vyšší v závislosti na dalším průběhu jednání a řešení situace.

Dluhopisy po splatnosti nadále evidujeme jako pohledávky klientů za emitentem. Přecenění se rovněž projeví v případech, kde hodnota aktiv v portfoliu ovlivňuje strukturu poplatků – tyto poplatky budou v souvislosti s touto
investicí pozastaveny.

Další kroky:
Společnost CYRRUS nadále intenzivně jedná se zástupci skupiny SOLEK a externím investorem s cílem dosáhnout komerční dohody, která by přinesla lepší výsledek, než by bylo možné dosáhnout pouze v rámci insolvenčního řízení.

Organizační informace:
– AK DRV (advokátní kancelář zastupující investory) prodloužila lhůtu pro zaslání plných mocí a závazných dopisů
do 15. května 2025.
– V první polovině května bude AK DRV informovat zastupované investory o spuštění elektronického systému, který jim umožní získávat aktuální informace a účastnit se hlasování.
– Skupina SOLEK plánuje během května uspořádat videoprezentaci pro všechny držitele dluhopisů, kde okomentuje současnou situaci a představí další kroky.

Varování před nabídkami odkupu:
CYRRUS zároveň upozorňuje na nabídky k odkupu pohledávek, které se objevují na trhu. Přestože nemusí jít vždy o nepoctivé záměry, takové odkupy mohou oslabit pozici drobných věřitelů. Doporučujeme proto klientům maximální obezřetnost a důkladné zvážení jakéhokoliv odkupu.

Společnost CYRRUS je plně odhodlána chránit zájmy klientů a bude je o všech podstatných krocích i nadále včas informovat.

S úctou,
Tým CYRRUS
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 30. 4. 2025 14:01

To jsou teda docela odvážní. By mě zajímalo, koho to napadlo. Jestli Schejbala nebo ty AK DRV. Ocenit na nulu, to může být problematické. Jak z pohledu regulátora, tak z pohledu reálné hodnoty. Mám naštěstí jen malé zkušenosti s papíry v defaultu, nejsem ani právník se zaměřením na cenné papíry, ale i to málo, kolem kterého jsem se mihnul, mi říká, že nulové ocenění je diskutabilní.
Jedna rovina je, že nulovým oceněním dávám najevo prakticky nedobytnou pohledávku. Odepisuji investici bez naděje na nějakou záchranu.
Druhou rovinou může být pohled regulátora, který se bude ptát, na základě čeho to ocenili na nulu. Zda tím někoho úmyslně nepoškodili, či nemohlo dojít k nějaké formě obohacení třetí strany.

Tak či onak, jsem rád, že o tom mohu diskutovat jako osoba, které se to přímo osobně netýká :mrgreen: .
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 13. 5. 2025 09:10

V nabídce CSG bez ratingu v CZK 5Y (možné předčasné splacení po 4,5 letech) s fixním kuponem 5,75 % pololetně, up to 5 mld, možné navýšení na 10 jard, denominace 10k. Nabízí ČS, PPF, KB, PPF, UCB. Možná ještě někdo další. Do 28.5.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod marecek29 13. 5. 2025 10:39

J&T Banka.
marecek29
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drummond 13. 5. 2025 12:16

Jj, uz jsem zadal u JT pokyn, počítám, ze se po něm zapráší během par dni
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod filas81 13. 5. 2025 20:06

Taky jsem rychle dnes nakoupil
filas81
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tom brava 15. 5. 2025 22:21

Mno porovnám-li nedávno emitovaný bond JTSEC F. 2 6,00/31, kterého je v nabídce evidentně ještě mraky neupsaného - viz https://www.kurzy.cz/akcie-cz/akcie/jts ... 0-31-7028/
a který by měl být jako "bankovní" méně rizikovější než jakýkoli komerční, gor neratingový, pak 5,75% od CSG nevnímám výnosově jako nějakou hitparádu, po které by se mělo zaprášit...nebo mi něco uniká?
tom brava
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 22. 5. 2025 14:39

O čem netriviálním bych měl uvažovat při investici do českého státního dluhopisu? Je to na rezervu, tj. spíš předpokládám držení do splatnosti.
  • Datum emise po 1. 1. 2021 kvůli osvobození od daně (všech úroků, a diskontu při držení do splatnosti, že?)
  • Delší splatnost sama o sobě … nevadí? Asi zvyšuje kreditní riziko, ale kdyby se v polovině doby do splatnosti něco stalo, stejně to bude problém prodat na trhu za dobrou cenu.
  • Delší splatnost znamená delší duraci. Pro rezervu fyzické osoby je to spíš dobře, že v krizi půjde prodat se ziskem, ale je to sázka – při nutnosti prodat jindy by to mohlo vést ke ztrátám.
  • Výše kupónu sama o sobě zaručuje osvobození výnosu od daně (vs. diskont by se musel danit při nečekaném prodeji před časovým testem), chápu to dobře?
  • Co dalšího? Jsou tam nějaké technické interakce / arbitráže mezi různými emisemi? Změnily se někdy emisní podmínky tak, že bych o tom měl vědět? Jsou některé emise výrazně likvidnější než jiné? …

-- 22. 5. 2025 14:57 --

• Nějaké doporučení / reference, u koho to (ne)udělat? Ty největší banky (ČS, KB, ČSOB) to umí – je někdo menší, kdo je překvapivě zajímavý?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod saabik 22. 5. 2025 17:34

Kdybych měl zájem koupit delší CZGB a držet ho do platnosti, tak mi to přijde relativně jednoduché, a zajímaly by mě primárně tyto věci:
1) Náklady na pořízení a správu dluhopisu. Koupil bych ho tam, kde mi při daném objemu vychází nákladově dobře.
2) Koukal bych na Z-spread (rizikovou prémii) jednotlivých emisí blízkých požadované duraci a vybral ten s relativně nejvyšší hodnotou.

Jinak obecně platí, že čím delší splatnost CZGB (dejme tomu od durace osm), tím relativně nižší likvidita a vyšší bid/offer spread. Pro retail by měly banky mít v knihách vždy něco a nemělo by se vůbec stát, že nekoupím. Třeba emise delší než 12-15 let kupujou už i podílové fondy relativně méně a primárním kupcem jsou hlavně penzijňáky. A ty kupují třeba v aukcích. Ovšem tam těch emisí už ani moc není...
O změně podmínek u CZGB moc nevím.
Vyhnul bych se floaterům, které jsou vůči fixům dražší a mají malou duraci. Na druhou stranu to může být ochrana proti problémům. Při růstu kreditního rizika poroste kupon.

czgb.jpg
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 23. 5. 2025 02:03

O Z-spread jsem dosud neslyšel. Díky!
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Prcek 23. 5. 2025 16:22

Telenovela SOLEK pokračuje. V pondělí 26. 5. v 17:00 bude živý stream (https://www.youtube.com/live/9LNqlo7WmkQ) z konference k dalšímu postupu ve věci reorganizace skupiny SOLEK.

V návrhu reorganizace je, že investor (společnost ENPO Group SICAV, a.s.) poskytne 250 milionů Kč na plnění nezajištěným věřitelům, což prý odpovídá míře uspokojení pohledávky cca 15 % a tato splátka by nastala 30 dnů od schválené reorganizace. Když se bude investorovi chtít, tak poskytne celkem až 750 milionů, kdy další splátky budou po 1 roce a po 2 letech od schválené reorganizace, tyto splátky nejsou garantovány. Pokud by poskytl těch 750 milionů, tak to prý odpovídá míře uspokojení cca 46 %.
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka