Zkusím to tu trochu oživit...
Jaké konkrétně kupujete dluhopisy? A má to vůbec cenu? Mám nějaké akcie a zbytek portfolia jsem chtěl mít půl na půl cash a dluhopisy. Nicméně protože teď skončili státní protiinflační, tak mi to do mé strategie trochu hodilo vidle a nevím co dál kupovat. Na nich se mi líbilo, že byly bez rizika a rozumně likvidní.
Má to vůbec cenu?
Blbé je, že když nastane situace, že se zvýší sazby (což se vlastně děje teď), tak se dá očekávat, že klesnou akcie, ale zároveň se dá očekávat, že klesnou i dluhopisy. No jelikož bych je chtěl jako takovou protiváhu k akciím, tak se mně to moc nelíbí. Není to také úplně bez rizika a já nechci vybírat jednotlivé dluhopisy (ty státní je podle mě něco jiného, na tom se snad shodneme), chci si prostě jednou něco vybrat a pak jen při(/e)sypávat dle situace. Jestli ono není lepší jako protiváhu držet jen cash (a aby netrpěla výkonost portfolia, tak třeba přidat pár procent do akcií, přičemž více cashe jako nerizikové složky by zase snížilo riziko).
Jaké konkrétně dluhopisy kupujete?Nejlépe nějaké ETF, které by prostě člověk kupoval/prodával dle potřeby, abych se jednou rozhodl a už to nemusel řešit. Občas sleduju videa
Fichtner Wealth Managers (myslím, že obecně mají celkem rozumné názory) a ti investují do ETF na high yield dluhopisy (konkrétní nezmínili). Ty jsou sice rizikovější, ale mají vyšší výnos a v tom balíku to prý vyjde lépe. Třeba FIO vypadá relativně zajímavě, ale není to pro mě, protože to není napořád, ale jen jednorázové +už je tu riziko, ač malé, přijít o vklad.
Co jiného?Napadají mě dvě věci: cash (viz výše) a zlato (možná ještě crypto, ale to nechci a v době krize se ukázalo, že to jde dolu taky, takže to není protiváha). Zlato by v době krize mělo jít nahoru, což by mohlo krásně umožnit portfolio vyrovnat a přikoupit za levno akcie. Nicméně se mi na něm nelíbí, že se momentálně zdá být po velkém růstu a historicky spíš jen drželo hodnotu. S tím souvisí, že mi to přijde spekulativní a taky hodně volatilní. Tuhle část portfolia bych raději držel konzervativnější. Ví někdo o lepší protiváze?