od fc70 19. 3. 2023 22:24
Za mě první otázka by neměla být, jestli to „asi vydělá“, ale jaký máš investiční cíl a jak to do něj zapadá. Každá investice je výměna nějakého rizika za jiné riziko – v případě dluhopisů dostaneš jistotu nominálu (a případně pravidelný příjem) a přijmeš riziko nečekané změny inflace a nelikvidity.
Jestli máš jasně plánovaný výdaj za 6 let, kup si dluhopis na 5,75 roku, a máš vystaráno – víš přesně, co tě to bude stát, a kolik dostaneš, a můžeš to pustit z hlavy.
Jestli je to na důchod za 50 let, tak se to rýmuje jak? Za mě moc ne, jistota nominálu je nezajímavá, vyplácené úroky jsou vyloženě kontraproduktivní, a riziko nečekané změny inflace by naopak mělo být minimalizováno.
---
K teorii:
Aspoň Vanguard white papery říkají, že měny jsou víc volatilní než dluhopisy, takže dluhopisy jako „klidná“ složka portfolia (pokud člověk vyloženě nechce spekulovat na posílení nějaké konkrétní cizí měny) dávají daleko lepší smysl měnově zajištěné.
Klasická teorie portfolia pak tvrdí, že v ideálním případě by všichni měli mít úplně stejný poměr mezi akciemi a dluhopisy, a podle rizika si jen přidat bezrizikové aktivum, nebo naopak finanční páku.
---
No to je všechno hezké, a co teď s tím v praxi. Finanční páka na dluhopisy je absurdní představa, protože marže na neúčelové půjčce je pro obyčejné lidi moc vysoká, a na margin u brokera (pokud ho vůbec na dluhopisy dělá) asi taky. Takže typicky se rizko přizpůsobuje právě poměrem akcií a dluhopisů.
Zajistit si portfolio dluhopisů nějak ručně asi taky moc nejde, resp. stojí to moc práce a dalších komplikací. U FX dealera by bylo potřeba uložit marži (ten forward by u něj nešlo zajistit vlastnictvím dluhopisů); banka, která umí obojí, zase asi nebude chtít nabídnout tak malý forward).
Takže by bylo představitelné koupit si nějaký český dluhopis – to asi jde, kupodivu to nabízí i některé normální banky, pokud se člověk přes přepážkového prodejce stavebek dostane na kontakt s tím správným oddělením (historicky jsem byl v kontaktu s jednou z menších bank, i když jsem nakonec nic nekoupil). V tom případě asi spíš státní, protože diverzifikovat to ručně by bylo těžké (a protože odlišit vysoce bezpečný dluhopis od exotického nesmyslu vyžaduje docela odbornost).
A nebo tedy fond, ale pak je potřeba smířit se s poplatky, a navíc ještě s tím, že většina z nich „aktivně řídí měnové riziko“ = (aspoň potenciálně) nežádoucím způsobem spekuluje. Jestli má nějaký fond ve statutu povinnost plného zajištění, taky bych to rád věděl.